dinsdag 26 oktober 2010

Over een blog-break!

Als je toch eens zo veel tijd zou hebben zoals deze lieve Donald, dat je zo maar hele dagen voor een warm kacheltje kan liggen...

PICT0018a

Geen werk, klussen, kinderen... nee, alleen maar lekker soezen en slapen.!!

Helaas gaat dat voor Lupineke niet op! En omdat het werk zich, vooral in de moestuin, toch ophoopt - ondanks al onze inspanningen - ga ik daarom voorlopig even een 'blog-break' houden! (Mooi woord he!)

Waarschijnlijk zal ik vanaf nu helaas ook niet meer zo trouw de verhalen van medebloggers volgen, maar ik zie wel hoe dat gaat, waarschijnlijk kan ik jullie helemaal niet missen!

Ik zie wel hoe alles verloopt, en ga lekker genieten van alles wat moet gebeuren, zonder druk of stress van 'moeten'!!!

Iedereen bedankt voor alle lieve reacties tot nu toe, en lieve groetjes van Lupineke

zaterdag 23 oktober 2010

Over bruine herfstige kleuren...

Terwijl de regen tegen de ramen klettert en de wind gezellig mee waait, kan ik maar een ding constateren: de herfstvakantie is nu echt begonnen, en de herfst ook! Overal om ons heen verdwijnen de groene bladeren, ze verkleuren nu in rap tempo tot geel-oranje en bruine tinten. Onze lijsterbes is op een paar hardnekkige blaadjes en verdorde besjes na, haast helemaal kaal, en zwiept in de wind heen en weer...

En het gekke is, dat, hoewel ik misschien wat weemoed voel over de voorbije zomer, het voor mijn gevoel toch ook wel weer klopt.

De afstervende natuur haalt de felle kleuren om ons heen weg, alles ziet er grauw en bruin uit, zeker als het regent en de hemel grijs ziet. Misschien nog een enkele geranium, die een laatste, fel gekleurde bloem laat zien... Maar grauw en bruin gaat steeds meer overheersen.

PICT0375 PICT1068 PICT0378

PICT0621 PICT0535 PICT0622

Tijdens de derde schilderles die ik bij Edith volgde, was het de bedoeling om bruine kleuren te gaan maken. We volgden de opzet van de lessen ervoor: eerst de primaire kleuren blauw-geel-rood opzetten, en deze mengen tot secundaire kleuren (oranje-groen-paars).

DSCN1308 DSCN1309

De nieuwe stap was om bij elke secundaire kleur de ontbrekende primaire kleur toe te voegen en op deze manier bruin te creëren: bij paars (rood en blauw) voeg je geel toe; bij groen (geel en blauw) voeg je rood toe en bij oranje (geel en rood) voeg je blauw toe.

Ik vond het lastig om de heldere kleuren los te laten. De ontstane mengsels die voorzichtig ontstonden, waren in mijn ogen zo mooi, dat ik het jammer vond om ze helemaal bruin te maken. Maar juf Edith was 'streng': alle kleuren moesten 'bruinen' worden!

DSCN1315

Het is gelukt, maar... met moeite! Gelukkig kregen we twee lessen de tijd om aan deze transformatie te werken, en ging het de tweede keer stukken makkelijker. Het was mooi om te ervaren dat er vanuit de verschillende secundaire kleuren, zulke verschillende tinten bruin ontstonden. Rode bruinen, blauwige bruinen en lichte, gelige bruinen. Allemaal bruin, maar toch met hun eigen kleurintensiteit.

DSCN1783

Fijn om te ervaren dat als het je lukt om over je grenzen en weerzin (van de bruinen in dit geval) heen te gaan, er zoveel nieuwe mogelijkheden op je liggen te wachten!

De laatste les ging over het laten verdwijnen van alle kleur in grijze tinten. Net zolang doormengen tot er echt 'modder' ontstond. Heerlijk om te doen!

"Maar", vertelde Edith, "het is niet zo maar grijs. In deze grijze tinten ligt alle kleur opgeslagen. Dit grijs is onstaan uit alle kleuren. Zoals je ook in jezelf de kleuren van de zomer kunt opslaan, om ze mee te nemen de grijze, grauwe, herfsttijd in, en die opgeslagen kleuren te transformeren tot een klein lichtje binnenin jezelf, wat je mee kunt nemen de donkere winter in!"

Mooi beeld, het doet me denken aan het feest van Sint Maarten, dat op 11 november gevierd wordt. Ook dan ontsteken we een klein lichtje (in een knolletje) voor de komende donkere wintertijd.

Fijn weekend, groetjes van Lupineke

donderdag 21 oktober 2010

Over compost halen, hout hakken, verven en de zolder opruimen...

Er wordt nog steeds hard gewerkt in huize Lupineke! Niet alleen in huis trouwens, ook in de moestuin. Daar zijn inmiddels een paar hoge bergen compost verschenen, die we binnenkort over ons landje kunnen verspreiden. Deze week konden we de aanhanger van mijn schoonvader lenen, ideaal voor zulk soort klussen. Vorige jaar versjouwde ik alles in zakken en bracht deze in de achterbak van de auto naar de tuin: wat een klus!! Zeven zakken per keer, meer konden mijn arme rug en armen toen niet verwerken! Nee, dan is dit heel wat aangenamer: met z'n tweeën de kar volscheppen, naar de tuin rijden, en alles hups zo van de kar in de kruiwagen naar de tuin!

De achtertuin ligt inmiddels vol met hout voor de houtkachel, er is geen doorkomen meer aan!

DSCN1755 DSCN1756 DSCN1763

Manlief tikte gisteren een paar kuub gedroogd hout op de kop, iemand wilde er van af. Dus wordt er nu ook druk gezaagd om onze houtvoorraad aan te vullen voor komende winter.

Ik kan altijd zo genieten van de stronken, met hun mooie vormen, kleuren en jaarringen!

DSCN1760 DSCN1757 DSCN1761 DSCN1762

Inmiddels heeft de kamer van de jongste een kleine metamorfose ondergaan.

"Mam", riep ze een paar dagen geleden uit, "ik wil andere kleuren in mijn kamer! Dat felblauw en groen is zoo kinderachtig!"

Mooi om te zien hoe een weerbarstige tiener van veertien ineens weer een grote sprong in haar ontwikkeling maakt en dit wil uiten in haar eigen ruimte! Toen ze vanmorgen naar school gegaan was, heb ik haar kamer een end leeggemaakt, schoongemaakt (!!) en daarna lekker geverfd in lichtblauw en roomwit. Ik zat net moe maar voldaan uit te puffen op de bank met een grote pot thee, toen ze thuiskwam. Ze was echt superblij met deze verrassing, want we hadden min of meer afgesproken om dit volgende week in de herfstvakantie te doen. Ze kan nu op haar gemak al haar spulletjes uitzoeken en sorteren (lees opruimen), en misschien kunnen we volgende week een dagje naar onze favoriete Zweedse woonwinkel om nog wat noodzakelijke en vooral leuke dingen voor haar vernieuwde kamer te kopen!

DSCN0626 DSCN1775

voor na

DSCN1780

De badkamer wordt momenteel gebruikt om alles uit te stallen, dat door dochterlief uitgezocht moet worden... fijn dat ze dit - eindelijk- eens gaat doen :) alleen waarom nou net daar :(

En als jullie nou denken, dat Lupineke niks meer aan handwerken doet, ha, mispoes, de avonden zijn lekker voor mezelf! Met veel plezier heb ik vorige week het blauwe borduurlapje afgemaakt. De tortelduifjes en hartjes staan symbool voor het 21 jaar samen zijn van mijn lief en mij. Onze voorletters staan in het midden geborduurd (de J van Manlief en de S van Lupineke, logisch he!)

DSCN1771

Het lapje moet nog gestreken, opgespannen en ingelijst worden, maar zo is het geworden! (P.S. Ik heb de foutjes toch niet mee geborduurd maar gecorrigeerd; het ene boompje zou anders hoger staan dan het andere, en dat vond ik echt niet mooi!)

Bovendien heb ik ook -tussen neus en lippen door- het voorpand van de blauwe trui afgekregen. Het ajourpatroon bleek ontzettend leuk om te breien, helemaal niet moeilijk! Ik ben maar een keer mis geweest waardoor ik twee toeren moest uithalen.

DSCN1769

Het zal me vanavond niet lukken om aan het achterpand te beginnen. De afgelopen dagen hebben we ook de zolder rigoureus opgeruimd en leeggemaakt, en een groot aantal spullen die wij niet meer gebruiken, krijgen vanavond een nieuw tehuis. Dan laden we de auto vol en rijden we een rondje om een en ander uit te delen. Kleertjes naar de een, lappen naar de ander, speelgoed naar een derde en zo maken we wat mensen weer blij! Resten er nog wat zakken voor de kringloopwinkel en de stort, en hebben wij weer een beetje ruimte op zolder!

Fijne avond, lieve groetjes van Lupineke

dinsdag 19 oktober 2010

Over de Abdij van Middelburg

Middenin het hart van Middelburg ligt de het Abdijcomplex. Vandaag neemt Lupineke jullie mee door de geschiedenis van deze bijzondere plek!

DSCN1681

het ronde Abdijcomplex gezien vanuit de Abdijtoren 'de Lange Jan'

De Abdij werd gesticht rond 1100 door Norbertijner monniken, die als volgelingen van Norbertus van Xanten vanuit het Noordfranse Premontre hun kloosters uitbreidden. De Norbertijnen bouwden hun 'Onze Lieve Vrouwe Abdij' in Middelburg; zoals de naam al aangeeft, de middelste van drie Karolingische Burchten op het eiland Walcheren.

Middelburg was in die tijd een kleine beschermde ringburcht aan het riviertje de Arne, dat een rechtstreekse verbinding vormde met de Schelde en de zee. En beschermd moest er worden, namelijk tegen de invallen van de woeste Scandinavische plunderaars! Aan de plattegrond van de stad kun je nog altijd de ronde vorm aflezen van de oorspronkelijke bebouwing.

260px-Blaeu_1652_-_Middelburg

Het eerste klooster uit de twaalfde eeuw werd ook wel het Kloosterhof of het Pandhof genoemd. Het werd gebouwd in het midden, en dus op het hoogst gelegen punt van de ringburgwal, rond wat nu het Muntplein of de Kruidentuin is. Het was een kleine kloostertuin, omgeven door kloostergangen, en hier kwamen de belangrijkste onderdelen van het kloostercomplex op uit.

Kloostertuin_01

de kruidentuin en kloostergangen vanaf boven gezien, foto Slagboom en Peeters

DSCN0325

De kloostergangen vormden het centrum van het geestelijk leven van de monniken. Het keldergewelf (of crypte) is een van het oudste bewaard gebleven gedeelten van de Abdij, gebouwd omstreeks 1230 en 1260. Hier sloegen de Norbertijnen hun waren op. Je kunt hier het oudste bouwmateriaal van de Abdij, tufsteen, goed zien.

DSCN0314 DSCN0315 DSCN0316

de kloostergangen de kruidentuin

In de dertiende eeuw werd de bestaande kloosterkapel vervangen door een Romaanse kerk, de Koorkerk, en in de veertiende en vijftiende eeuw werd deze vergroot. Het schip van de Koorkerk werd verbouwd tot de Nieuwe Kerk (of Oostmunsterkerk), deze was bestemd voor de parochianen van de stad. De Koorkerk zelf was nu alleen bestemd voor de kloosterlingen.

DSCN1676 DSCN1699

de Nieuwe Kerk de Koorkerk

Tussen de Koorkerk en de Nieuwe Kerk, bij het gedeelte dat de Wandelkerk genoemd wordt, staat de 'Lange Jan', de 90,5 meter hoge Abdijtoren, het symbool van Middelburg.

DSCN1746 DSCN1670 DSCN1745

De achtkantige toren met een vloerdoorsnede van 5 meter, is getooid met een opvallende keizerskroon, die teruggaat tot Maximiliaan van Oostenrijk. Hij is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw en in de loop van de eeuwen diverse malen door brand beschadigd, maar steeds weer opnieuw opgebouwd. Sinds 1715 is er een carillon in de toren. De toren is te beklimmen, na 102 treden wacht je een prachtige uitzicht als beloning!

Vier eeuwen lang werkten en leefden de Norbertijnen aan en in hun Abdij. De rijkdom van de monniken kwam tot uiting in de uitbreiding van het complex tot een ringvormig geheel. De abt van Middelburg ontwikkelde zich tot de machtigste man van Zeeland. Hij was voorzitter van de Staten van Zeeland en Walcheren. Kasteel Westhove bij Oostkapelle was het buitenverblijf van de abt.

DSCN1674 DSCN1684 DSCN1721

In 1566 werd de Middelburgse parochiekerk, de Nieuwe Kerk, door de beeldenstormers verwoest, en in 1574, na de verovering van de stad door de prins van Oranje, werden de monniken gedwongen de Middelburgse Abdij definitief te verlaten.

Vanaf dat moment werd het complex de residentie van het gewestelijk bestuur. Eerst namen de Staten van Zeeland er hun intrek, als ook de Admiraliteit van Zeeland. Michiel de Ruijter heeft er dus nog rondgelopen! En nog zetelt het Provinciebestuur van Zeeland in het Abdijcomplex.

DSCN1706 DSCN1708

DSCN1718 DSCN1736

DSCN0338 DSCN0334

Op vrijdag 17 mei 1940, 'Vreselijke Vrijdag', werd het grootste gedeelte van de Middelburgse binnenstad verwoest na een aanval met brandbommen door de Duitse luchtmacht. Ook het gehele Abdijcomplex (op twee gebouwen na) ontkwam niet aan de vlammenzee...

Slagschelde_06 2225


Middelburg06

Gelukkig werd besloten de Abdij geheel te herbouwen met zoveel mogelijk originele materialen. Tegelijk werden bepaalde gevels weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht, zodat de Abdij er nu weer uitziet zoals ze oorspronkelijk moet zijn geweest. De restauratie heeft bijna vijfentwintig jaar geduurd, maar: alles is gelukkig in volle glorie hersteld!

Nog steeds vormt de Abdij het stadshart van Middelburg. De Provinciale Staten bevinden zich nog steeds... Ook het Zeeuws Museum is gevestigd aan het sfeervolle Abdijplein. De Koorkerk en Nieuwe Kerk zijn nog steeds beiden in gebruik, al is het nu door de protestantse gemeenten.

DSCN0337

Zeeuws Museum

Op het plein vinden regelmatig activiteiten plaats, zoals bijv. het Zeeland Nazomerfestival, met veel optredens op het gebied van theater en muziek, maar er worden bijvoorbeeld ook herdenkingen gehouden.

DSCN1713

Maar... op het Abdijplein is het ook gewoon heerlijk toeven, net zoals deze kindjes deden op een zonnige middag in de herfst!

groetjes van Lupineke

maandag 18 oktober 2010

Over pech met peren, maar hoe alles toch weer goed kwam!

"Men neme: 1 kilo rijpe peren, en men koke daar jam van!"

DSCN1649

Vorig jaar was de perenjam echt supergoed gelukt en smulden we er wekenlang van. Een reden te meer om dit jaar flink uit te pakken, dacht ik, en in plaats van 1 kilo, 4 kilo peren te schillen! Het is zo simpel: hups peren in de pan, koken, vanille en rozijntjes erbij, Marmello erbij en klaar! Niet dus...

Wat ik fout gedaan heb weet ik niet, maar de jam geleerde niet, en bleef onverklaarbaar dun.. Zelfs na ruim een half uur wachten veranderde er niets! Help, wat nu? Dus alle potjes weer open, alles opnieuw alles in de pan, extra Marmello erbij en toen werd de jam gelukkig dikker!

Poeh, wat een toestand, gelukkig is het uiteindelijk toch goed gekomen! Misschien dat het door het vochtgehalte in de peertjes kwam, naar mijn idee kwam er dit jaar veel meer perensap vrij dan vorig jaar.

Recept perenjam met vanille

Benodigdheden:

  • 1 kilo rijpe handperen, bijv. Conference
  • 75 gram rozijnen
  • vanillepeul
  • 1 pak geleisuiker extra
  • of 1 zakje Marmello-1 plus 300 ml perendiksap

Werkwijze:

Schil de peren, verwijder kroontje en klokhuis en snijdt ze in grove stukken

Kook de peren 10 minuten zacht met een bodempje water

Na 10 minuten de vanillepeul doormidden snijden, het merg bij de peertjes doen en de peul zelf ook meekoken. Gelijktijdig de rozijnen toevoegen

Na in totaal 20 minuten de pan van het vuur halen en het vanillepeultje verwijderen. Eventueel de peertjes wat fijner stampen met de aardappelstamper

Voeg de geleisuiker toe en kook de jam 1 minuut door.

Als je in plaats van geleisuiker, Marmello-1 gebruikt, meng dan het zakje Marmello met de diksap, voeg toe aan de peertjes en kook 1 minuut door.

DSCN1650

Schenk de jam in gesteriliseerde potten (10 minuten op 120ºC in de oven) en zet de potten 10 minuten op de kop.

Bij het gebruik van Marmello is het nodig om de jam te pasteuriseren: zet de potten nadat ze omgekeerd gestaan hebben nog eens 10 minuten in de oven op 150ºC.

Ook lekker: voeg wat rum toe, wat kaneel of vervang de vanillepeul door wat geraspte gember.

DSCN1651

Smul ze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...