dinsdag 30 november 2010

Witte wereld...

Oh, wat mooi, die witte wereld!

Je merkt het als je wakker wordt, alsof de geluiden van buiten meer gedempt klinken. Het licht door de dichte gordijnen heen is veel helderder dan anders, zou het...?

...en dan de verrassing als je de gordijnen opendoet:

yes, het heeft weer gesneeuwd!

PICT0035

De frisse kou als je buiten komt, het zachte knerpen van de sneeuw onder je voeten...

PICT0031

Een rondje over het Bolwerk, alsof je in een kerstkaart loopt...

PICT0043

Ik hou van de winter!

DSCN2166

Fijne dag,

groetjes van Lupineke

maandag 29 november 2010

Over Charlotte Dematons en het meest bijzondere Sinterklaasboek dat ikooit heb gezien!

Waarschijnlijk hebben jullie dit boek allemaal wel in de winkel zien liggen: het leukste Sinterklaasboek in jaren!

Viewimage.php

Gemaakt door Charlotte Dematons, en in 2008 terecht bekroond met de Gouden Penseel.

Images

foto van Internet

In het boek wordt je als kijker meegenomen naar de fantastische wereld van Sinterklaas. Er staat bewust kijker, en niet lezer, want voor de verhalen in dit boek zijn geen woorden nodig! Het boek bestaat uit dertien platen, die elk een verhaal vertellen over Sint en zijn Pieten.

Heb je je als kind ook afgevraagd, hoe het paleis van Sinterklaas in Spanje eruit zou zien? En hoe het zou zijn op de stoomboot, al die lange weken op zee? En hoe de Pieten 's nachts over de daken zouden klimmen, met al die cadeautjes bij zich? En hoe het paard al balancerend over het dak zou lopen?

Charlotte Dematons laat je het in dit boek zien. Ze heeft het allemaal zo geweldig verbeeld, dat je niet het idee hebt dat je eigen voorstellingen ernstig verstoord worden, maar dat je juist het gevoel krijgt: jaa, zo is het! Dit klopt!

6a00d8341c7e2353ef00e54fa184538834-800wi

Van alle platen kun je eindeloos lang genieten. Over alles is nagedacht, en er zijn zo ongelofelijk veel details te zien dat je telkens opnieuw glimlachend ontdekkingen doet! Zoals bij de plaat van de stoomboot: meestal zie je dat Sinterklaas aankomt op een wat klein formaat sleepboot. Ik kan me voorstellen, dat er kinderen zijn die zich afvragen hoe Sint dan toch al die pakjes mee kan krijgen op dat bootje. Charlotte Dematons laat zien hoe dat kan: de stoomboot van de Sint is in werkelijkheid heel diep! En dat zie je natuurlijk niet als je op de kade staat te kijken! Geweldig toch!!

DSCN1943

De afbeelding van het paleis van Sinterklaas in Spanje is ook zo prachtig! Over alles is nagedacht: de school waar de Pieten naar toe gaan, het pakhuis voor de cadeautjes, de stal van het paard en er is zelfs een klimwand te vinden waar de Pieten kunnen oefenen. En voor Sint staat zijn strandstoel klaar bij zee...

De allerleukste plaat vind ik die van het paleis van de Sint.

DSCN1944

Hier kun je echt uren van genieten. De kamers van Sinterklaas, de bedjes van de Pieten, de badkamers met de eindeloze hoeveelheid tandenborsteltjes, te veel om op te noemen! Overal vindt je kleine grapjes terug, een van de kenmerken van Charlotte Dematons.

Quote:

"Het mooiste Sinterklaasboek komt dit jaar niet uit Spanje, maar uit Nederland. Het is niet vanzelfsprekend om bij verhalen die al zo vaak zijn geïllustreerd nog origineel uit de hoek te komen, maar Dematons slaagt daar met verve in... Een enorme rijkdom aan speelse details... Voor elke kijkers is er wat wils... De drukke prenten worden mooi afgewisseld met rustgevende beelden die opvallen door het sfeervolle kleurgebruik en de knappe compositie... Charlotte Dematons heeft met dit boek andermaal bewezen dat ze een van de beste illustratoren van Nederland is."

Maar, wie is Charlotte Dematons, de illustratrice, die dit boek gemaakt heeft?

DematonsCharlotte

foto van Internet

Charlotte Maria Delphine Dematons werd op 21 september 1957 in Evreux, Frankrijk geboren. Ze had een Nederlandse moeder en een Franse vader. Charlotte en haar broer zijn tweetalig opgevoed, thuis werd voornamelijk Nederlands gesproken, op school Frans. Na haar middelbare school in Frankrijk ging ze naar Nederland, om aan de VU in Amsterdam de lerarenopleiding te volgen. Later stapte ze over naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze specialiseerde zich in illustreren en ontwerpen. In 1982 deed ze eindexamen. Tijdens de eindexamententoonstelling werd haar werk opgemerkt door de uitgever van Lemniscaat en kreeg ze haar eerste opdracht als prentenboekenmaakster, dit werd het boek Dido. Sinds die tijd heeft Charlotte veel illustraties gemaakt voor een groot aantal uitgeverijen en tijdschriften. Charlotte woont met haar gezin in Haarlem.

9056372882 1001004001954443 1001004007516460 1001004006289003 1001004005538393

In 2006 ontving Charlotte Dematons een zilveren penseel, voor de schitterende illustraties bij de herziene uitgave van de sprookjes van Grimm.

DSCN1949

Quote:

"De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen 'er was eens" en 'ze leefden nog lang en gelukkig' spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en het kind kan weer gerust gaan slapen.

Wat echter ontbrak, was een uitvoering die oogt als een prentenboek; een boek waarmee kinderen niet alleen kunnen wegdromen bij de betoverende verhalen, maar waarin ook op iedere pagina een illustratie te zien is, waarbij geen twee prinsessen hetzelfde zijn en ieder sprookje zijn eigen sfeer heeft.

Zo'n uitgave is er nu: de nieuwe Grimm, waarvoor Charlotte Dematons honderden fullcolour illustraties maakte, soms paginagroot, een geheel vormend met de tekst, soms kleine miniatuurtjes die losjes door de sprookjes zijn gestrooid.
Ria van Hengel maakte een geheel nieuwe vertaling van de complete oorspronkelijke Duitse uitgave, waarbij zij erin geslaagd is de sprookjes op een heldere, toegankelijke manier te verwoorden zonder dat de rijke beeldtaal van de oorspronkelijke tekst verloren is gegaan."

Mocht je willen weten, welke boeken Charlotte Dematons nog meer gemaakt heeft, dan kun je hier een overzicht vinden.

groetjes van Lupineke

zondag 28 november 2010

Advent...

DSCN2175

De eerste van de vier adventskaarsen is vanmorgen aangestoken..

DSCN2170

De wilgentenen krans op de voordeur is vervangen door een krans van dennengroen...

DSCN2177

Het sterrenservies is uit de doos gehaald...

DSCN2173

...en houten kerstster hangt weer voor het raam!

In huize Lupineke is vandaag de Adventstijd begonnen... Dit jaar helemaal sfeervol met nog wat resten sneeuw die hier gisteren zo overvloedig viel!

De Adventstijd begint op de 4de zondag voor Kerstmis, dit jaar, 2010, dus zondag 28 november. Het woord Advent komt uit het Latijn, van 'adventus', dat 'komst' betekent. De Adventstijd gaat vooraf aan de komst van het Kerstkind op aarde.

Je kunt dit zo mooi uitbeelden door elke zondag een kaars meer aan te steken. Zo staat het groeiende kaarslicht symbool voor het naderende Kerstfeest.

Advent, het begin van een tijd vol verwachting, dat zijn hoogtepunt bereikt op Kerstdag. Een stille tijd. Een tijd om, ondanks alle drukte rondom het Sinterklaasfeest en de kerstvoorbereidingen, naar binnen te gaan en ons bewust te worden van het innerlijke licht in onszelf...

Nu het buiten steeds vroeger donker wordt, en kouder, trekken we ons niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk steeds meer terug naar binnen toe. Het kacheltje brandt, kaarsjes aan... Behaaglijke dekens op de bank en warme chocomel of thee erbij. We creëren licht en warmte om ons heen, zowel uiterlijk als innerlijk.

DSCN2179 DSCN2064 DSCN2182

Wanneer je minder wordt afgeleid door wat er zich buiten afspeelt, zoals in de zomertijd vaak letterlijk het geval is, ga je je vanzelf meer met je binnenkant bezighouden. Een van de kenmerken van de tegenwoordige tijd is, dat we ons leven zo druk invullen, dat we haast geen tijd meer nemen om ons innerlijk te onderzoeken.

Dat is het mooie van de adventstijd, het biedt ons een gouden kans om even stil te staan, om even tijd voor onszelf te nemen en het (advents-)licht op ons innerlijk te laten schijnen. Zodat we ons weer bewust wordt van dit innerlijk en er zich diep vanbinnen wat kan gaan ontwikkelen!

Op de school waar onze kinderen zaten wordt op met jongste kinderen een Adventsviering gehouden. Op de zondag van de eerste advent wordt dan het 'Adventstuintje' gelopen. Dennen- en coniferengroen ligt in de vorm van een spiraal in de klas, en in het midden brandt licht in de vorm van een grote kaars. Elk kind mag door de spiraal lopen en zijn kaarsje (een kaarsje van bijenwas, gestoken in een appeltje) aansteken. Zo maakt ieder kind de beweging naar binnen en vindt daar het licht. Een prachtige, ingetogen viering!

Adventspirale

foto van Internet, fotograaf onbekend

En Sinterklaas dan, zul je misschien denken?

De Goede Sint 'fietst' als het ware rustig door het begin van de Adventstijd heen. In een prachtig kleuterverhaal, dat op dezelfde school verteld wordt, heeft Sint een belangrijke rol in de weg, die Maria en het Kerstkind afleggen naar de Aarde. Mooi hoe Sint Nicolaas en Zwarte Piet zo naadloos in dit geheel van traditie's passen...

En pas als de Sint weer naar Spanje is vertrokken, dan gaan we verder met de echte Kerstvoorbereidingen!

Fijne adventstijd!

vrijdag 26 november 2010

De Kerstfair van "GOEDt"!

Na een heerlijke wandeling in het bos op Schouwen-Duiveland, waar manlief en ik heen gingen om: en lekker uit te waaien, en om dennenappeltjes en mos te zoeken voor de adventsvoorbereidingen, ben ik vanmiddag wezen genieten van de Kerstfair van GOEDt!

DSCN2119 DSCN2123 DSCN2128

Wat hebben Ada en haar man de afgelopen maanden weer vreselijk hard gewerkt! De schuur waar de Kerstfair gehouden wordt staat weer helemaal vol met de meest leuke brocante meubeltjes, aangevuld met zelfgemaakte assecoires!

DSCN2106

Deze keer opvallend veel witte kasten, tafeltjes, stoelen, wiegjes, kinderstoelen, bijzettafeltjes en ga zo maar door... Alle meubels zijn superstrak afgewerkt in matte verf, en zien er geweldig uit!

DSCN2111 DSCN2125 DSCN2138

Veel zelfgemaakte kerstspulletjes, aangevuld met kleine gekochte 'hebbedingetjes', voor zachte prijsjes!

DSCN2141 DSCN2136 DSCN2137

En natuurlijk zijn er weer van die mooie lappendekens, lekker zacht en behaaglijk voor de wintertijd... (daarnet viel hier de eerste natte sneeuw naar beneden, en ik begreep dat het in het oosten van het land al eerder gesneeuwd had vandaag!)

DSCN2118 DSCN2122

Ook is Ada 'aan-de-haak' gegaan, dit zie je overal terug, net als de hartjes waar ze zo dol op is!

DSCN2110 DSCN2114 DSCN2117

Als je zin hebt om gezellig te komen snuffelen bij Ada's Kerstfair, dan ben je morgen, zaterdag 27 november 2010, van harte welkom!

DSCN2131 DSCN2120 DSCN2124

Je vind de Kerstfair van "GOEDt" aan het einde van de Ooststraat, dit is een zijstraatje van de Noordweg ter hoogte van Brigdamme in Middelburg. Er staan borden die je de goede kant op wijzen naar Ada's brocanteschuur. De openingstijd morgen is van 9.30 uur tot 17.00 uur.

De datum van de volgende Fair is ook al bekend, dit is van woensdag 23 februari t/m zaterdag 26 februari 2011.

DSCN2133

Groetjes van Lupineke

donderdag 25 november 2010

Kunst in de moestuin...

Het is overal ongelofelijk nat en modderig, 'blubberig' zeggen we hier!

Niet alleen op het volkstuinencomplex waar Lupineke's tuin is, maar ook het omringende Walcherse land ziet het er triest uit. Geen boer die nog wat kan doen, alles staat in het water en ondertussen blijft het maar regenen...

DSCN1876

De vogels die overwinteren in het natuurgebiedje bij St. Laurens hebben het prima naar hun zin, want voedsel en water is er nu genoeg!

DSCN1841

DSCN1834

Tussen de buien door ga ik toch regelmatig een uurtje naar de tuin. Al kun je op het landje zelf niet terecht, er is altijd wel wat te doen. Het houten tuinhuisje heeft nog een laagje beits nodig, er ligt nog een grote hoop gedroogde lathyrus waar de zaadjes uitgepulkt kunnen worden en mag nog compost bij de bessen en kruiden. Ook wil ik nog wat extra palen zetten bij de frambozen. Ze werden deze zomer zo hoog, dat ze het halve pad overwoekerden met hun lange ranken. Met wat palen en waslijn hoop ik ze komende zomer wat in het gareel te houden.

Na weer een regenbui klaarde de hemel eventjes op, en ontdekte ik 'Kunst in de Moestuin'!

DSCN1995

DSCN1996

DSCN1993

DSCN1992

groetjes van Lupineke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...