vrijdag 18 november 2011

‘'t Uusje van Eine’…..

In Arnemuiden, midden in het vissersdorp, bevindt zich een heel klein museumhuisje, 
‘'t Uusje van Eine’ genaamd. 
Het ‘Uusje van Eine’ is genoemd naar Hendrik Maljaars, 
Eine is een verbastering van Hendrik. 
Het uusje hoort bij het Historisch Museum van Arnemuiden. 
Dit museum vertelt de geschiedenis van het vissersdorp 
en wordt bemand door vrijwilligers uit het dorp.

Het is ontzettend leuk om een er rondleiding te krijgen door een stoere vissersbonk 
die verhalen vertelt uit eigen hand. 
Beslist een aanrader!


In het ‘Uusje’ is het leven nagebootst zoals het in vroeger tijden geweest zou kunnen zijn. 
Het museumpje was eerst gevestigd in woning in de Spoorstraat, maar al snel werd dit te klein. Daarom heeft het Museumpje sinds enkele jaren zijn intrek genomen in de Langstraat, 
tegenover het Stadhuis. Toen men dit huidige pandje ging inrichten, bleken er achter de muren in de woonkamer nog oude besteden te zitten, die in originele staat hersteld zijn en nu als decor dienen voor een blik op het leven van vroeger….


In het ‘Uusje’ zijn altijd een paar dames aanwezig, die van alles kunnen vertellen over het huisje en zijn rijke geschiedenis. Toen ik die dag kwam kijken, was Nel één van de gastvrouwen. Nel en ik kennen elkaar via wederzijdse familie en zien elkaar zo af en toe op een verjaardag. Nog heel erg bedankt voor het lekkere kopje koffie dat ik van je kreeg, Nel!

Het huisje is echt een piepklein met een voorkamer, een keukentje, en kelder en een zolderverdieping met twee kamertjes. In alle vertrekken staan poppen, gekleed in Arnemuidse streekdracht, zo neergezet alsof ze er wonen. Verder zijn in de kasten (en boven in vitrines) allerlei voorwerpen uitgestald die bij de wat oudere bezoekers vaak kreten van herkenning oproepen, leuk om te zien!


Vooral het keukentje is erg leuk, met al zijn emaille spullen en authentieke gebruiksvoorwerpen.


Nog niet zo ontzettend lang geleden ontdekte men dat er onder de keuken een kelder zat, die was volgestort met puin. Schepje voor schepje is de kelder leeggemaakt en een enorm aantal archeologische vondsten is naar boven gekomen. Er is een trap gemaakt, zodat ook het keldertje nu te bezichtigen is. De in het puin gevonden voorwerpen worden hier tentoongesteld.


Voordat de arbeiderswoninkjes, waar nu 't Uusje van Eine' in gevestigd is, werden gebouwd, stonden er grotere woningen, waar de rijken van het dorp woonden en waar o.a. deze kelder bij hoorde. 
Na het verval van Arnemuiden als vissersplaats zijn deze huizen afgebroken en vervangen door kleinere huisjes.

Boven in de slaapkamer zitten drie vissersvrouwen te naaien. Met een oude handnaaimachine zijn ze aan het werk.


De dames dragen verschillende voorbeelden van de Arnemuidse klederdracht, zoals zware rouw, lichte rouw en zondagse dracht. Door het gevaarlijke leven van de vissers vroeger aan boord van de kleine visserscheepjes werden er vaak verliezen geleden, 
en veel vrouwen liepen dan ook langdurig in de rouw...

We kijken nog even rond in de woonkamer, vandaag is het daar druk!

Aan tafel, waar de visser en zijn gezelschap altijd zitten, is bezoek aangeschoven, om oude foto’s te bekijken en het gastenboek in te vullen. De dame met het blonde kende dit huisje goed, haar tante had er vroeger gewoond. Bijzonder om haar verhalen te horen! 

In de gang hangen veel oude foto’s van dorpsbewoners van vroeger, 
voor mensen uit de omgeving een feest der herkenning!

En over oud textiel gesproken, waar Lupineke zo gek op is: nou, ook daarvan was genoeg te zien! 
In de kasten boven ligt veel streekdracht, beddengoed (waaronder twee gebreide moltons met het sterrenmotief, waarvan ik er pas één gevonden had op de snuffelmarkt) en kinderkleding.
Ze zijn zo mooi, al die zelfgemaakte kledingstukken, vooral de kinderkleertjes zijn schattig!


Beide museums zijn geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur in de maanden april tot november. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig, die een rondleiding kunnen geven. En, dat is echt héél leuk, want de verhalen die zíj vertellen zijn uniek, en vindt je nergens anders….

groetjes van Lupineke

6 opmerkingen:

 1. ik vind het altijd leuk om in dat soort huisjes rond te snuffelen. maar dan vraag ik mij altijd af hoe het vroeger in het echt was. met vochtige muren, wiebelende meubels en elf kinderen die rondliepen en gevoed en gekleed moesten worden ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk dat je je blog zo volledig aan het maken bent, leuk om weer te lezen! het ziet er hier al goed uit..leuk ook die zijfoto's!!! ik ga ook maar eens wat knutselen ;) Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je verhaal over De Werf en de Hoogaars bracht weer een herinnering bij me boven.
  We woonden in R.dam-Kralingen en op een dag liepen er een stel studenten rond in hun ontgroeningsweek, Ze moesten voorbijgangers vragen stellen.
  Vraag 1... Wat is een Hoogaars.
  Nou ze hadden totaal niet verwacht dat ze een geboren Yersekenaar in Kralingen zouden aantreffen die hun prompt het goede antwoord gaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Al surfend kwam ik op je blog...erg leuk om te lezen.M'n complimenten hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Lupineke, ik zou daar zo een hele middag kunnen blijven, net of je op visite bent en je mag nog overal inkijken ook.
  Dank je, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer nu is het dus gesloten, maar het is zeker de moeite waard om dat eens te gaan bezoeken, zo veel moois! Fijn weekend, knuf
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...