maandag 28 februari 2011

De winterslaap is voorbij!

Het middenstuk van mijn lappendeken is af! Het was een superleuk werkje om alle dertig blokken te naaien!

DSCN3559

Ik heb een licht verloop in de onderste rand, veroorzaakt door onervarenheid! Maar ach, dat los ik wel op met de rand die er omheen komt, daar kan ik wel een paar millimeter mee smokkelen!;)

Van het oorspronkelijke patroon is niet veel meer over, als je goed kijkt, dan kun je zien dat ik een aantal blokken wat veranderd heb. Ik vond het evenwicht niet altijd even mooi, en heb met het patroon gepuzzeld om in sommige blokken wat meer variatie te brengen. Zo zijn alle blokken die alleen maar uit de kleine vierkantjes bestonden, helemaal verdwenen.

Achteraf zie je altijd wat je beter anders had kunnen doen. De verdeling van donkere lapjes is redelijk naar mijn zin, maar toch zitten er links onderin een paar teveel naar mijn smaak...

Ach ja, het zijn goede leerprocessen! Nu komt er verder een rand omheen, en daaromheen komen nog repen smalle rechthoekjes van dezelfde stoffen als in het middendeel. Maar daar deze week van komt?

Loverendale1

Vanaf deze week begint namelijk het werk op de boerderij weer, waar ik vorige zomer ook al tijdelijk werkte. Dit keer wat minder uren dan toen, omdat bleek dat mijn moestuin meer tijd in beslag nam dan ik in eerste instantie dacht. Dus is het nu weer voorbij met de winterslaap!

Ook komt mijn oppaskindje nu af en toe twee dagen per week, wat betekent dat er minder tijd over zal blijven voor al mijn handwerkjes. De quiltafspraken met mijn tante gaan gewoon door, we willen graag een middag in de week samen blijven werken aan onze lappendekens, in ieder geval tot het toeristenseizoen echt aanvangt.

Lupineke zou Lupineke niet zijn, als er niet een nieuwe sok op de pennen zou staan (6-draads wol van Kaffe Fasset, het worden "herfstsokken" voor manlief)

DSCN3580

en ik heb ook een beginnetje gemaakt met een nieuw, klein borduurwerkje. Het worden drie kleine voorstellingen, die ik 'wit op wit' ga borduren. Niet te groot, snel resultaat... ik vind het tot nu toe heel mooi worden. Voor in een lijstje, of... we zien wel!

DSCN3562

P.S. Iedereen bedankt voor alle lieve felicitaties voor onze jongste! Volgend jaar is haar geboortedag er weer "echt"; als ze zestien wordt! Wat zal dat een groot feest geven!!!

groetjes van Lupineke

 

zondag 27 februari 2011

Ons allerliefste schrikkelkind...

...viert vandaag haar 15e verjaardag!

_19

En wat wordt ze groot!!

Wat vliegt de tijd, hoe kort geleden lijkt het nog, dat ze als kleine uk door het huis scharrelde!

Ik geniet van haar; hoe ze is, wat ze doet, en hoe ze opgroeit tot een prachtige jonge vrouw.

Daarnet hebben we haar ontbijt op bed gebracht, met taart, kaarsjes en bloemetjes erbij. En cadeautjes natuurlijk! De slingers hangen al op, de taarten zijn gebakken en vandaag mag ze heerlijk jarig zijn! Ook al wordt ze dit jaar eigenlijk maar 3¾ !

Tot mijn schrik realiseerde ik me onlangs, dat ze over ruim drie jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer thuis zal zijn!

Een week of wat geleden, toen we samen naar de film "Mama Mia" keken, en zij met haar lange benen over half over me heen hing te genieten, schoot ik dan ook helemaal vol bij het liedje wat Meryl Streep voor haar dochter zingt!

Fijne zondag, lieve groet Lupineke

zaterdag 26 februari 2011

Sokkenlogje...

Waarom is het laten zien van een paar sokken die je gebreid hebt, altijd zo knullig? Op de een of andere manier "doet het niet op"!

Ook deze foto ook, ik zie die twee sokjes daar zo liggen, en denk dan: tja, wat moet je daar nou over zeggen... ;)

(Nou vooruit dan: leuke kleuren vind ik zelf!)

DSCN3561

Maar ze zitten heerlijk en ik ben blij dat ook de tweede sok van dit paar af is! Tenslotte lag die ene, zielige weessok al weer langer dan een jaar in de wolmand. 

DSCN3566 DSCN3567

Voor de volledigheid: het garen is van Lorna's Lace.

Lupineke blijft ook gewoon doorgaan met sokken breien, het is echt een van mijn favoriete bezigheden wat later op de avond. Terwijl de jongste dan naar een aflevering van "Friends" kijkt, kijk ik gezellig mee en brei ik nog een paar centimeters sok. (Dochterlief heeft nl. de complete serie van Friends bij elkaar gespaard en kijkt dagelijks een kleine "portie" voor het naar bed gaan :)

Het leuke van sokkenbreien vind ik dat ik er niet echt over na hoef te denken, dat het niet te lang duurt en dat je gewoon lekkere warme sokken hebt als je klaar bent!

Vorige week zondag kwam mijn tweede moeder, Rebecca, op sokken-breiles. Zij wil ook sokken leren breien en kwam om het hieltje te keren. Ze was begonnen aan een paar sokken voor mijn vader, en had het boord al klaar. Zelf was ik ook precies op dat punt, dus konden we ons tegelijkertijd door het hieltje "worstelen"!

Zelf heb ik dit ooit een keer van vriendin Karin geleerd, en met de aantekeningen van toen kom ik elke hiel foutloos door. 

Sokkenblad 2

Voor Rebecca viel het nog niet mee, maar met rode konen (ook van de houtkachel!) en trots op het resultaat was haar eerste hiel een feit!

Nu twijfel ik alleen nog over welke wol ik hierna uit ga kiezen! 

DSCN3510

Mijn mandje sokkenwol is namelijk nog lang niet leeg!

Sokkengroetjes van Lupineke

P.S. Heb heerlijk geslapen overigens en alle lippenstift-was van gisteren is hemel-zij-dank weer schoon!! 

 

vrijdag 25 februari 2011

Vanavond maar eens vroeg naar bed...

Nadat we elkaar 7½ maand niet gezien te hadden, kwam mijn lieve vriendin Laurie twee dagen logeren! Heerlijk! Ze emigreerde anderhalf jaar geleden naar het Oosten des Lands, en ja, dan loop je niet zomaar even bij elkaar binnen voor een bakje koffie!

Enne, je denkt toch zeker niet, dat we al om half 10 naar bed gingen zeker...ha ha!

Pas vanochtend, toen ons Kleine Vriendje om half 7 's morgens door zijn vader gebracht werd, had ik daar heel eventjes spijt van!

Maar gelukkig konden een paar heerlijke koppen koffie en een lekker ontbijtje de ergste slaap en dufheid weer verdrijven!

En wat was het supergezellig dat ze kwam! We hebben eindeloos bijgekletst en gelachen, heerlijk om zo samen ons leven weer even te kunnen delen! Vanmiddag hebben Kleintje en ik haar weer naar de trein gebracht, en zullen we het voorlopig weer met mailtjes en belletjes moeten doen: Fijn dat je er was Lau, ik vond het super!!

Het kleine manneke bezorgde me trouwens vandaag nog een onaangename verrassing. Nadat hij wakker was geworden van zijn middagslaapje haalde ik hem in uit zijn bedje. Zijn kamertje was nog donker, de gordijnen waren nog dicht. Ik stapte met hem de overloop op en kreeg de schrik van mijn leven: heel zijn gezichtje zag fel donkerrood! Met ontzetting en bonzend hart stapte ik met hem in het licht van de badkamer: het leek wel of hij een gigantische uitslag over heel zijn gezichtje had: zijn oogjes, neusje, wangetjes... alles was donkerrood! Toen zag ik zijn handjes, shirtje, broekje…ook donkerrood! Ik kon maar een ding denken: @#$%. @#$^%, dit is niet goed, dit is niet goed, wat is dit in 's hemelsnaam?

Maar toen ik ook op mijn eigen handen en armen rood zag, en dat rode eens bevoelde, ebde mijn ergste paniek weg, en werd bijna huilen: het was lippenstift! Je gelooft het niet, maar alles, werkelijk alles zat onder de lippenstift!!! Tot in zijn oogjes, haartjes en neusgaatjes toe. Zijn bedje, matrasje, Beer, dekentje (jaaaa, mijn zelfgemaakte lappendekentje!), alles zat onder de rode troep!

Blijkbaar was het onze kleine man gelukt om in een onbewaakt ogenblik ergens een lippenstift (van onze jongste) vandaan te pakken, en die mee in zijn bedje te nemen. Terwijl ik zeker weet, dat hij niks in zijn handjes had toen ik hem erin legde!

En wat voelde ik me een vreselijk slechte oppasmoeder; ik schaamde me dood! Met veel pijn en moeite kreeg ik zijn gezichtje en handjes wat schoon. Alles werd in de wasmachine gegooid, van Beer tot de bekleding van het campingbedje aan toe, en daarna heb ik mijn Kleine vriend in een badje verder schoongeboend! Helaas bleef zijn ene oogje wat roder en dikker, hier heeft hij waarschijnlijk flink met zijn handje in zitten wrijven. Zijn moeder gaat het oogje even goed in de gaten houden.

DSCN3564

Vol tevredenheid vanwege een heerlijk vriendinnenbezoek, slaperige ogen vanwege de late uurtjes en schaamte vanwege het lippenstiftincident gaat Lupineke vanavond vroeg naar bed! Geloof het of niet, maar om negen uur gaat straks het licht uit!

Niet storen a.u.b., enne, tot morgen! Dan gaan we gezellig bakken voor de verjaardag van de jongste!

woensdag 23 februari 2011

Museum de Bevelanden in Goes

Vandaag maken we een uitstapje naar het schiereiland Zuid-Beveland. Inmiddels allang, sinds 1871, verbonden met Walcheren door de Sloedam. De reden dat het Sloe, het water tussen de twee eilanden ter hoogte van Arnemuiden, overbrugt werd, was dat er een spoorlijn naar Vlissingen aangelegd ging worden.

800px-Walcheren_1696

Goed, we gaan dus naar Goes vandaag. Een leuke stad, waar je gezellig kunt winkelen. Een oude stad ook, waar ik eigenlijk niet zo heel veel van af weet. Leuk om me in de toekomst eens in te verdiepen!

In Goes staat het "Historisch Museum "de Bevelanden". Er was een hele hoop over te doen de laatste tijd, omdat er vanwege de bezuinigingen sprake was van plannen om het museum 'uit te kleden'. Veel protesten hebben tot dusverre bereikt, dat het museum in ieder geval voorlopig in het prachtige pand aan de Singelstraat, aan de voet van de Grote of Maria Magdalena Kerk mag blijven.

PICT0260

Het Museum is sinds 2005 gevestigd in een voormalig klooster en weeshuis, dat in 1627 gesticht is.

Poort_Zusterstraat_Goes Goes-weeshuis

PICT0197

De prachtige beeldjes bij de poort bij het gedeelte waar nu een restaurant zit, laten twee weeskindertjes zien uit die tijd!

Het is een leuk, vriendelijk museum. Aardige gastvrouwen en een gezellige binnenkomst. In de foyer staat een collectie prachtige poppen in alle Zeeuwse Streekdrachten.

PICT0264 PICT0267

In het drie verdiepingen tellende museum een heel divers scala aan onderwerpen. Natuurlijk veel aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van de stad Goes. Met een aantal maquettes visueel zichtbaar gemaakt, erg leuk om te zien.

PICT0280

Ook aandacht voor oud kinderspeelgoed, het Oranjehuis in Zeeland, archeologische vondsten

PICT0268 PICT0289

en kantsnijwerk (echt schitterend!) door o.a. Otto van Voorst uit 1726.

PICT0285 PICT0286

Op de bovenste verdieping is de hele zolder voor de Zuid-Bevelandse streekdracht, onder de titel "Zeeuws Meisje". Hier is veel te ontdekken!

GoesBevelanden-4

Allereerst diverse kleding uit het verleden, waarbij de schitterende bonte stoffen prachtig afsteken tegen de huidige, zwarte dracht. Je kunt door middel van paspoppen de ontwikkeling van de streekdracht van de laatste 150 jaar volgen. Helaas is ook in Zuid-Beveland de streekdracht bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen...

PICT0317

De kleding was moeilijk te fotograferen vanwege het licht.

Het opvallendste ornament van de Zuid-Bevelandse dracht zijn toch wel de grote, brede kap en de oorijzers, de 'stikken'.

Zeeuws_meisje_02

Ze waren ooit bedoeld als eenvoudige steuntjes voor de mutsen die bijna alle vrouwen droegen in de 17e eeuw. Op de andere eilanden evalueerden de oorijzers in de loop van de tijden tot gouden krullen, maar de Bevelandse vrouwen bleven hun oorspronkelijke platte stikken trouw.

PICT0328

Aan de stand van de stikken kun je zien of een vrouw katholiek of protestant is; bij de katholieke vrouwen staan de stikken hoger op het voorhoofd en schuin naar voren.

PICT0265

katholieke dracht

Maar niet alleen aan de stand van de stikken kun je het verschil aflezen, ook aan de mutsen: katholieke mutsen hebben een wat trapezevorm en de protestante vrouwen dragen ronde, wat schelpvormige mutsen.

Streekdrachten_75

katholieke meisjes

In het boek van Kees Slager, "en mijn zuster die heet Kee" lees ik, dat "de verschillen tussen de twee godsdiensten pas duidelijk in de klederdracht werden benaderd in de tweede helft van de 19e eeuw, toen het katholieke bevolkingsdeel zich begon te emanciperen. De verschillen zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van de muts, de stand van de oorijzers en in de versiering van de beuk.

De protestantse muts is de meest bekende van de twee, denk maar aan de margarine...

Zeeuws-meisje1

het oude briefje van 10 gulden...

Streekdrachten_12

de boterbabbelaars...

Rond_blikje_zeeuwse_babbelaars_doorsnede_3

en het Zeeuwse kapje dat vorig jaar zo'n hype was!

1004240197

Ook in de Zuid-Bevelandse dracht verdween in de loop van de eeuwen het gebruik van bonte gekleurde stoffen. Alleen in de beuk bleef nog kleur bestaan, rokken en schorten werden allemaal grijs en zwart.

PICT0312

De Zuid-Bevelandse beuk is heel anders dan de Walcherse! Hij bestaat uit twee delen: de beuk zelf, die over de hemdrok gedragen wordt, en een losse, geplooide doek die hier overheen gedragen wordt. Deze twee aparte delen zijn van dezelfde stof gemaakt, zodat het een geheel lijkt te zijn.

PICT0090

Interessant op deze afdeling zijn de korte filmpjes van vrouwen die de streekdracht (nog) dragen. Er wordt vooral verteld hoe het vroeger ging, en over het wel of niet overgaan op z'n "burgers", voor de meeste vrouwen onbespreekbaar, maar een enkeling had het toch gewaagd! Onderstaande foto spreekt dan ook voor zich!

PICT0326

Van de streekdracht naar Merk- en Stoplappen, want ook daar valt in het Historisch Museum van te genieten.

PICT0294

PICT0298

PICT0300

Elke drie a vier maanden wisselt het museum haar tentoongestelde merklappen. Nu nog tot 13 maart zijn er merklappen te zien uit "de Meestoof" uit Sint Annaland, dat zelf in de wintermaanden gesloten is. Op dit moment is men druk bezig met de voorbereiding voor de nieuwe merklappententoonstelling, let vooral op deze interessante oproep!

Het is goed toeven in Goes, niet alleen het Museum is zeker een aanrader, ook de binnenstad zelf is, hoewel niet heel groot, erg gezellig.

PICT0193

Grotekerkgoes

Naast een leuk winkelhart heeft Goes ook twee prachtige kerken (tegenover elkaar) en een klein maar gezellig jachthaventje.

PICT0189

groetjes van Lupineke

dinsdag 22 februari 2011

Over het terugvinden van "de Herfst" en een dochter die ook kwijt was!

Afgelopen vrijdagmiddag bezocht ik een oude vriendin van mijn moeder. Zo lang ik me kan herinneren, hoorden zij en haar man bij ons gezin. Zij waren de beste vrienden van mijn ouders, en van veel jeugdherinneringen maken zij dan ook deel uit...

Wat was het dan ook ontzettend leuk om bij hen langs te gaan! De aanleiding was ook al zo bijzonder: Tante Fransje had van mijn weblog gehoord, en terwijl ze die doorkeek ontdekte ze mijn logje over Rie Cramer. Waarin ik beschreef, dat mijn moeder vroeger zoveel van Rie Cramer geborduurd had. Prompt kwam er een reactie van haar: "ik heb ook nog een borduurwerk in huis dat je moeder voor mij gemaakt heeft, inderdaad, van Rie Cramer!"

Na de koffie en uitgebreid bijkletsen liet ze me het borduurwerk zien. Voor mijn ogen verscheen weer het beeld van mijn moeder, zittend aan haar werkhoek in de woonkamer, waar ze avond aan avond zat te borduren...

DSCN3505

Wat ontzettend leuk dat er op deze manier een van ˜De Vier Jaargetijden" boven water was gekomen!

In het huis van mijn tante en oom bleek nog een onverwacht borduurwerk van mijn moeder te zijn, want ook de pianoloper was van haar hand. 

DSCN3508

DSCN3507

Wist ik niet, dus een extra verrassing! Het werd een ontzettend gezellige middag. Wat leuk om weer eens bij te praten en een kijkje te nemen in elkaars huidige leven!

Toen ik weer thuisgekomen was, bleek zoonlief achter zijn favoriete computerspel te zitten. Waar zijn zusje was? Dat wist hij niet. Ze was wel thuis geweest, had haar tas neergegooid en daarna had hij haar niet meer gezien. Omdat het al redelijk laat was, begon ik snel aan de avondmaaltijd. Ik besloot haar even op haar mobiel te bellen, waar ze uithing en wat haar plannen waren... die prompt overging op tafel. Niet echt handig dus, ze had hem niet meegenomen!

Vriendin 1 gebeld. Nee, daar was ze niet. Vriendin 2 gebeld. Nee, daar was ze ook niet, ze dacht dat ze bij vriendin 1 was. Niet? Dan vast bij vriend 3. Daar kon ik zou gauw geen telefoonnummer van vinden. Inmiddels stond de witlof met ham en kaasschotel al in de oven en daalde mijn humeur aanzienlijk!

Terwijl ik steeds geirriteerder raakte, gingen de oudste en ik dan toch maar eten. Het was al tegen 7 uur, en mijn boosheid sloeg langzaam over in bezorgdheid...

De witlofschotel smaakte heerlijk, de oudste ruimde af en ik besloot nog even de computer aan te zetten. Tot ineens zo rond kwart voor acht opeens dochterlief naast me staat op haar sokken en in haar truitje: "Wanneer gaan we eten mam? Ik heb honger!" Ik was werkelijk stomverbaasd: "Waar kom jij nou ineens vandaag?"

Met grote ogen keek ze me aan en zei, dat ze al die tijd boven op haar kamer had gezeten, film gekeken!

Wat hebben we gelachen samen, al vond ze het wat minder om de hond in de pot te vinden!

"Je zag toch wel dat mijn jas aan de kapstok hing mam", zei ze met haar hoofd schuddend over zoveel domheid. "Je dacht zeker weer, dat ik ergens in een sloot lag! En met een vertederend gebaar gaf ze me een dikke knuffel!

Tja, dat heb je soms met oude moedertjes, zeg ik dan maar! En heb snel nog wat eten voor haar klaargemaakt :)

 

 

maandag 21 februari 2011

"Where-the-hell-is-Matt?"

Of anders gezegd:

Wie is dit...

...en waar gaat het over??

Het gaat nergens over, en dat maakt het zo leuk!

Dochterlief vond dit filmpje op youtube en we moesten er vreselijk om lachen! (Het is al redelijk oud, dus misschien kennen jullie het al lang...)
Zoek op youtube onder "Where the hell is Matt"

Quote:

You gotta love this video! Because it has a deeper meaning other than a goofy guy dancing around the world. It shows a sense of unity between human kind from people all around this planet. A slight glimpse of world peace.

Na het eerste filmpje bedenkt Matt, dat alleen dansen eigenlijk heel saai is, en hij besluit versterking te zoeken.

Geniet van van wat vrolijkheid op deze grijze dag!

En: de wereld maak je zelf!

groetjes van Lupineke

 

zaterdag 19 februari 2011

Stroopjes, siroopjes en andere alternatieve zoetmiddelen...

In mijn baksels gebruik ik al best lang geen suiker meer, omdat ik het niet kan verteren en er allerlei gezondheidsklachten door krijg (de details zal ik jullie besparen! Het was een zoek- en uitprobeertocht naar alternatieven.

Van verschillende mensen kreeg ik er vragen over, daarom hier een korte workshop

"bakken zonder suiker; hoe dan"!

Je kunt suiker vervangen door o.a. de volgende zoetmiddelen:

  • oersuiker of sucanat
  • rijststroop
  • dadelstroop
  • gerstemoutstroop
  • maismoutstroop
  • agavesiroop
  • ahornsiroop
  • honing
  • steviadruppels of extract
  • appel- of perendiksap

Afhankelijk van wat je wil maken kies je het alternatieve zoetmiddel wat er het beste bij past. Zelf heb ik een aantal voorkeuren, die ik zal toelichten.

8713326190080

Oersuiker of Sucanat is een natuurlijk product van rietsuiker, dat zodanig behandeld is dat de mineralen en vitamines behouden zijn gebleven, zoals ijzer en vit C. Je koopt het in pakjes en het zijn kleine, lichtbruine korreltjes. Het heeft een zeer overheersende geur en smaak. Je kunt het het beste gebruiken in gekruide en donkere baksels, zoals kruidkoek, kerstcakes e.d. De smaak neigt licht naar karamel. Als je het bijv in vanillepudding gebruikt, krijg je een soort karamelpudding. Ik gebruik bij oersuiker altijd de helft van de aangegeven hoeveelheid suiker. Oersuiker is een geschikt zoetmiddel om bijv. bodems van appeltaart van te maken, omdat je het goed kunt kneden met bloem en koude stukjes boter.

F11047a8de5bcc499990bb1f263384f6

Rijststroop is een dikke, lichte en neutrale stroop gemaakt van rijst. Het is een ideaal zoetmiddel voor alle lichte baksels waar je de smaak van de ingrediënten goed wil kunnen proeven. Het is niet zo duur en erg zoet, dus je hoeft er niet zo veel van te gebruiken. Een van mijn favorieten!

Images Images (2) Images (1)

Dadelstroop, maismoutstroop en gerstemoutstroop zijn donkere, dikke stroopsoorten en wat meer uitgesproken van smaak. Ze zijn vitamine en mineraalrijk en ze zijn ontstaan door gerst of mais te laten ontkiemen. Ik gebruik ze niet zo vaak, omdat de donkere stropen de baksels qua kleur en smaak nogal beïnvloeden.

Yakso_agavesiroop

Agavesiroop is een dunne siroop afkomstig van de agave. Heerlijk van smaak en lekker in cakes en andere luchte baksels. Als je een cake bakt met agavesiroop kun je ipv 4 eieren gerust een ei minder nemen vanwege de vloeibaarheid van de siroop.

Pro_32

Agavesiroop is een dunne siroop afkomstig van de agave. Heerlijk van smaak en lekker in cakes en andere luchte baksels. Als je een cake bakt met agavesiroop kun je ipv 4 eieren gerust een ei minder nemen vanwege de vloeibaarheid van de siroop.

1500

Honing is ook prima te gebruiken in baksels, maar door verhitting verliest het al zijn mineralen en enzymen. Bij het bakken kun je het beste een goedkope, neutrale honing gebruiken, bijv. bloemenhoning.

Stevia Stevia (1)

Stevia is een plantje, waarvan de bladeren een enorme zoete smaak hebben. Uit de bladeren worden druppels gehaald, die officieel in Europa nog niet als zoetmiddel verkocht mogen worden. In landen als Japan niet weg te denken, hier onder invloed van de invloedrijke suikerproducenten nog niet toegelaten. Het is o.a. te koop in natuurvoedingswinkels. Je druppelt enkele druppeltjes stevia in bijv. een toetje, jam, of koffie. Om te bakken vind ik het minder geschikt. Ten eerste is het vreselijk duur, ca 10 euro voor 50 ml, en je mist een substantie als je iets als cake wil bakken.

233119 Marmello-jammaker-nr-1-8-zakjes-x-15-gr

Diksap is ingedikt, geconcentreerd vruchtensap, zonder toevoegingen van geur-, kleur- en smaakstoffen. Het sap bevat dezelfde suikersamenstelling als het fruit en is relatief rijk aan mineralen. Diksap is onmisbaar bij het maken van jam zonder suiker. Op 1 kg fruit voeg je 300 ml diksap toe plus een geleerpoeder zonder suiker, zoals Mermallo 1. Je kunt daarna altijd nog wat druppels stevia toevoegen als je de smaak niet zoet genoeg vind.

De hoeveelheid van de alternatieve zoetstoffen die je gebruikt is een eigenlijk een kwestie van uitproberen. Je vervangt suiker, een ontzettend zoet middel, door een natuurlijker zoetstof die vaak minder uitgesproken van smaak is. Dit betekent dat je baksel nooit zo zoet zal smaken als met suiker. Vaak in het begin even wennen, maar al snel zul je ontdekken dat de overige smaken veel beter uitkomen!

Een andere tip is om bijv. in cake een geprakte banaan toe te voegen. Of andere, zoet smakende vruchten, zoals dadels, rozijnen, stukjes appel etc.

In de recepten op mijn blog zal ik proberen zoveel mogelijk de juiste hoeveelheden alternatieve zoetstof te vermelden, plus natuurlijk de hoeveelheid suiker van het originele recept. Dan kan je kiezen!

groetjes en een fijn weekend allemaal!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...