vrijdag 6 januari 2012

Driekoningen…

Vandaag, 6 januari, is het Driekoningen. We zijn aan het einde gekomen van de Twaalf Heilige Nachten. Op de laatste dag van deze periode wordt gevierd dat de Drie Koningen Balthasar, Casper en Melchior na een lange reis op zoek naar het Koningskind, bij de stal aankomen en Jezus kunnen aanbidden.

Wat een mooi verhaal vind ik het!

Drie Koningen ontdekken ieder in hun eigen land een bijzondere ster aan de hemel. Zij raadplegen hun astronomen, die duiden dat dit een koningsteken is; er is een bijzonder Koningskind geboren! De Koningen kiezen ieder een passend geschenk uit en gaan op weg, op zoek naar deze nieuwe koning…

Nadat zij elkaar ontmoet hebben, komen ze bij het paleis van koning Herodes. In de veronderstelling, dat ze hier het koningskind zullen aantreffen, kloppen zij bij hem aan. Herodes raakt ontzet bij het bericht dat er een nieuwe koning is geboren. Hij laat echter niks merken, en vraagt of de koningen, als zij het Koningkind gevonden hebben, hem bericht willen sturen, zodat ook hij dit kind kan aanbidden.

Nadat de Drie Koningen de ster gevolgd hebben komen zij bij een schamele stal, waar zij Jezus vinden, liggend in een kribbe en bedekt met wat hooi.

De Koningen aanbidden deze nieuwe Koning, en bieden hun gaven aan: goud, mirre en wierrook, stil en vol verwondering… Zij besluiten de volgende dag terug te reizen naar Herodes om hem van dit wonder te vertellen.

Die nacht echter komt tot hen een Engel in een droom, die vertelt dat zij niet terug moeten gaan naar Herodes. Deze koning, bang zijn macht te verliezen, is in de ban van het kwade gekomen en besluit zijn soldaten opdracht te geven alle kinderen onder de drie jaar om te brengen… zo denkt hij zijn macht veilig te stellen. Nadat ook Jozef en Maria dit gehoord hebben, vluchten zij met Jezus naar Egypte, en de Drie Koningen reizen weer huiswaarts. De boze koning Herodes beseft dat zijn macht gebroken is…!

Elk jaar probeer ik het Driekoningenspel te bezoeken uit de Oberufer Kerstspelen, waar ik hier al eerder over vertelde. Het is een indrukwekkend toneelspel, waarin de strijd tussen goed en kwaad op Middeleeuwse wijze weergeven wordt.

Dit jaar is de opvoering op donderdag 12 januari 2012 om 20.00 uur op de Vrije School Zeeland te Middelburg. Maar ook op veel andere Vrijescholen wordt dit spel opgevoerd, dus kun je in je omgeving kijken of er ergens een opvoering plaatsvindt!

Ik wens iedereen een fijne Driekoningen toe!

Groetjes van Lupineke

10 opmerkingen:

 1. En heb je ook een koek gebakken met een bruine boon erin? Dat was vroeger bij ons thuis wel de gewoonte, degene die de bruine boon vond in koek of cake was die hele dag koning en mocht zelf uitkiezen wat er werd gegeten! Ik wens je een heel fijne Driekoningen en veel plezier op de 12e! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha1 bij jou ook driekoningen! en wel met een mooi verhaal over de betekenis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat heb je er weer een mooi verhaal bij gegeven.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Lupineke voor het Driekoningen verhaal.
  Op mijn blog heb ik de muziek van Bach geplaatst, geschreven voor het feest van Driekoningen.
  Liefs en een fijne avond
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi boek ook Lupineke.
  Je plaids heb ik ook nog even bewonderd, de rode rand past er goed bij.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, die drie koningen. Leuk hè! Ken jij ook het boek "het geschenk van een kind" over dit verhaal. Zo leuk een kinderprentenboek, maar de moeite waard om eens te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat kun jij mooi vertellen Stefanie, het was mooi om het verhaal weer te horen!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig verhaal en zo mooi opgeschreven...... Hier is een koek met een boontje erin, voor Drie Koningen, gebakken vandaag.
  Groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat heb je het weer mooi opgeschreven!! en een prachtig boek! Bij ons wordt het op vrijdag gespeeld, ik ga ws kijken. Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil je ook bedanken voor het verhaal.
  Beren groetjes,
  Beertje Zonn

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...