maandag 9 januari 2012

Zeeuwse Stikken

Bij hoeveel mensen liggen er geen oude sieraden in laatjes, zakjes en doosjes? Gekregen, geërfd, gekocht misschien? Van ouders, grootouders, of andere familie met meer of minder binding…?

Hoeveel jonge mensen van tegenwoordig halen hun schouders op bij het zien van die oude sieraden, die hun (groot-) ouders droegen, en waar ze absoluut geen weg mee weten? (Ook ik heb nog een broche liggen van mijn grootmoeder, die ik nooit draag en waar ik niet eens blij van wordt…)

Gelukkig beleven Zeeuwse sieraden momenteel een ware opleving, en zijn ze hartstikke populair! Niet bij iedereen natuurlijk, maar wil je een beetje laten zien, dat je Zeeuws bent, dan draag je op z’n minst toch een mooie, grote Zeeuwse Knop rond je hals!

Ook Caroline de Ligt uit Baarland (Zuid-Beveland) liet zich inspireren door oude, Zeeuwse sieraden, die ze had liggen in doosjes en laatjes en die ze op oude foto’s terug zag … alleen op een heel ander manier!

In de brasserie van boekhandel De Drukkerij in Middelburg kun je tot eind januari 2012 zien, waar dit toe leidde.

Als je langs de brasserie loopt, wordt je nieuwsgierigheid al snel gewekt bij het zien van de bijzondere achterwand…


Want wat heeft Caroline gedaan: van papier-maché heeft zij prachtige, heel grote kunstobjecten gemaakt om aan de wand te hangen, geïnspireerd op de oude Zeeuwse Knoppen. Geen sieraden dus die je kan dragen, maar sieraden die je als kunstobject kan ophangen. En mooi dat ze zijn!


Ik heb met grote bewondering staan kijken! Elk object is uniek en de maten variëren van zo’n 20 tot ca. 50 centimeter in doorsnee.

De naam Zeeuwse Stikken herinnert aan de oorijzers, die de vrouwen in klederdracht dragen bij hun muts. Ook de grote broekstukken bij de mannendracht worden 'stikken' genoemd, vertelt Caroline in een interview in de Provinciale Krant.


Het papier-maché, waar deze bijzondere kunstvoorwerpen van gemaakt zijn, zorgt er voor, dat de ‘stikken’ relatief licht van gewicht zijn en makkelijk op te hangen.

En echt, heb ik ademloos staan kijken naar deze indrukwekkende knoppen. Met, eerlijk is eerlijk, een beetje ‘buikpijngevoel’ vooraf, omdat de Zeeuwse Knop momenteel wel heel erg populair is. En uitgebuit lijkt te worden… Na de bakvorm, de zeepjes en chocolade is nu er zelfs kaas in de vorm van een Zeeuwse Knop…Tja, hoever kun je gaan…?

Caroline de Ligt is jarenlang werkzaam geweest in het basisonderwijs en heeft een achtergrond als docente Tekenen, Textiel en Handvaardigheid.

Foto Ronald den Dekker, PZC

Sinds anderhalf jaar werkt zij als zelfstandig ontwerpster in haar eigen atelier. En met succes!

Ik vind het mooi, wat zij maakt! Vooral omdat het handgemaakt is, origineel, en authentiek, met liefde voor ons cultureel erfgoed. En prachtig om naar te kijken!

De Zeeuwse Stikken zijn momenteel alleen te bewonderen in Zeeland. Behalve in de Drukkerij tot eind januari 2012, zijn haar objecten binnenkort ook te zien in het Museum voor Noord- en Zuid Beveland in Goes, bij de expositie ‘Boerenbling’ en in restaurant De Kleine Toren in Baarland.

Groetjes van Lupineke

15 opmerkingen:

 1. even omwerken naar applique patronen en je hebt een bééld van een quilt :) Wat let je als Zeeuwse?
  ik zie het in ieder geval al helemaal voor me
  leuk blogje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond de bakworm ook al helemaal geweldig en dit ziet er ook prachtig uit. Leuke titel voor de tentoonstelling, Boerenbling!
  Ik heb weer met plezier gelezen.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg origineel en lijkt mij op zich niet echt moeilijk te maken, maar de originaliteit is echt geweldig! Zoiets in je kamer of gang is een geweldig sieraad! Fijne dag, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat prachtig!!! En wat knap gemaakt!! Ik had er eerlijk gezegd geen erg in dat de stikken zo populair zijn op dit moment. Deze zouden in miniatuur als bedel, ring of broche ook heel mooi zijn. Groetjes, Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, deze kunstenares verdient zeker een pluim en jij hebt er een mooi stukje over getikt!
  Ik ben zelf wild enthousiast over de zeeuwse knoop, en dat is niet alleen omdat hij hip is op dit moment.
  Leuk logje Stefanie!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige vorm is het! Ik vind het erg mooi... Misschien dat ik de bakvorm nog eens ga kopen, die vond ik erg origineel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lupineke wat enig leuk voor bij Lies aan de muur. Ze moet ze gaan verkopen brengt nog veel op.

  De bakvorm vond ik al enig, en zeepje ook in huis. Zwart kleintje mee gebracht laats van bij Tilly's tentoonstelling.

  Groetjes José

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig, Stefanie. Leuk idee om eens in die stijl een quilt te gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stefanie het ziet er prachtig uit.
  Ik zag het in de krant staan en heb het gelijk opgeschreven, ik ga zeker kijken, erg origineel en stik zeeuws ee?

  Groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zo mooi! niet te geloven dat dat met papier mache gemaakt is.
  en inderdaad, de zeeuwse knoop moet niet teveel gecommercialiseerd worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zoiets zou ik graag aan de muur hebben hangen! ze zijn echt zo mooi gemaakt, vooral die met het rode erin spreekt mij erg aan. leuk,leuk,leuk! liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Lupineke

  Wat leuk, de info over stikken. Ik kwam er zomaar bij uit en vond het super-interessant. Jammer dat Zeeland een eindje weg ligt (ben wel big fan!!), anders was ik beslist naar de expo bij de Drukkerij gaan kijken! Dankzij jouw artikeltje! Maar ik kom geregeld in de provincie even "bijtanken", dus wie weet :)
  Groetje Atie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo lieve mensen,
  Dank voor alle positieve reacties. Ik blijf er heerlijk mee bezig. Kom vooral ook kijken in Baarland in de Kleine Toren in maart. En ik hoop dat ik dit op je blog krijg Stefanie,
  Groet, Caroline de Ligt ( Quast )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is gelukt Caroline! We komen vast allemaal kijken in Baarland! LIeve groet Lupineke

   Verwijderen
 14. Ongelofelijk dat dit van papier-maché gemaakt is, een uniek idee en prachtig uitgevoerd!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...