dinsdag 14 februari 2012

Would you be… my Valentine?

Het sturen van Valentijnskaarten is een heel oud gebruik. De oorsprong komt niet uit Amerika, zoals vaak gedacht wordt, maar uit oude Engeland.

Een van de oudste vermeldingen over Valentijn die bekend is, is te vinden in het gedicht “Parlement of Foules” uit 1382 van de Engelse dichter Geoffrey Chaucer (ca. 1343-1400). Hij schreef in zijn gedicht onder andere over de vogels, die op Valentijnsdag voor het eerst weer gaan nestelen…

“Now welcome, somer, with thy sonne soften,

That hast this wintres wedres overshake,

And driven away the longe nyghtes blake!


Saynt Valentyn, that art ful hy on-lofte,

Thus syngen smal foules for thy sake:

Now welcome, somer, with thy sonne softe,

That hast this wintres wedres overshake.


Wel han they, cause for to gladen ofte,

Sith ech of hem recovered hath hys make;

Ful blissful mowe they synge when they wake:

Now welcome, somer, with thy sonne softe,

That hast this wintres wedres overshake

And driven away the longe nyghtes blake!”

Vanaf ca 1400 was het gebruikelijk om niet alleen gedichten en liederen voor geliefden te zingen of laten zingen, echt traditie in de Middeleeuwen, maar werden er ook geschreven kaarten verstuurd. Het oudst geschreven Valentijnsgedicht dat teruggevonden is, is gemaakt door Charles, hertog van Orleans. Charles zat vijfentwintig jaar gevangen in de Tower of London na de slag van Agincourt in 1415. In deze periode schreef hij ca 60 liefdesgedichten aan zijn vrouw, die hij ’Valentines’ noemde. Een van zijn oudste Valentijnsgedichten is te vinden in het British Museum in Londen.

De oudst bewaarde Valentijnskaart ter wereld stamt uit 1790. Het is een handgemaakte kaart die opengevouwen kan worden. De binnenkant is beschreven met een romantische hartenkreet:

“My dear, the Heart which you behold,

Will break when you the same unfold,

Even so my heart with lovesick pain,

Sure wounded is and breaks in twain.”

Vanaf de zestiende eeuw kwam het versturen van geschreven Valentijnskaarten in hogere kringen veelvuldig voor. In meeste gevallen werd de kaart anoniem verzonden. Vanwege de vele gearrangeerde huwelijken was de liefde vaak ver te zoeken binnen het huwelijksbed en werd deze dan ook gezocht bij geheime minnaars cq minnaressen. Uiteraard konden zij elkaar niet openlijk hun liefde verklaren, dus was een anonieme Valentijnskaart uitermate handig!

De kaarten in deze tijd werden met de hand gemaakt van gekleurd en wit papier, waterverf en gekleurde inkt. Aan het eind van de achttiende eeuw kwamen er ook machinaal vervaardigde kaarten op de markt. De Valentijnskaart werd hierdoor ook toegankelijk voor de ‘gewone mensen’, en het versturen van een anonieme kaart werd een regelrechte rage.

Rond 1850 kwamen er ook humoristische Valentijnskaarten op de markt. Op deze ‘Penny Valentines’ of ‘Penny Dreadfuls’ stonden grappige beelden en spottende versjes, die je voor een penny kon kopen. Omdat de afzender anoniem bleef, werden er met deze kaarten vaak grappen uitgehaald. Mikpunt van spot waren o.a. muurbloempjes en oude wijven… Deze weinig vleiende kaarten kenden echter een forse populariteit, maar al snel kwam er een tegenbeweging die dit soort kaarten ging boycotten.

De Britse kolonisten namen Valentijnsdag mee naar Noord-Amerika, waar het in de loop van de tijd immens populair is geworden. De Amerikaanse Esther Howland, geboren in 1828, was de grootste pionier op het gebied van de Amerikaanse Valentijnskaarten. In 1847 ontving zij een Engelse Valentijnskaart. Ze werd zó gefascineerd door het idee, dat ze kantpapier en bloemendecoraties uit Engeland importeerde, en besloot om zelf kaarten te gaan ontwerpen en maken. En met succes, al snel werden haar kaarten waanzinnig populair onder de Amerikanen, en verdiende zij ₴ 100 000 per jaar!

De duurste Valentijnskaart ooit werd in 1891 aan een Italiaanse prinses gegeven. Deze kaart was uitgekerfd in ivoor… De waarde wordt geschat op zo’n 225.000 euro!

In Nederland begon de traditie om Valentijnskaarten te versturen pas een jaar of tien geleden. Het vercommercialiseerde feest waaide vanuit Amerika pas heel langzaam over naar ook ons land. Nu worden er ieder jaar miljoenen kaarten verzonden, maar ook sms’jes en e-kaarten vinden hun weg naar geliefden… Hoewel Valentijnskaarten oorspronkelijk anoniem verzonden werden, zetten steeds meer mensen er een afzender op. En níet alleen geliefden wordt een kaart gestuurd, ook geliefde vrienden en familie kunnen tegenwoordig een kaartje ontvangen…!

Fijne Valentijnsdag! Enne… ik ben benieuwd of jullie een kaartje hebben ontvangen… laat je het me weten?

25 opmerkingen:

 1. Fijne Valentijnsdag. Echt kaarten om te smullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig verhaal en hele mooie kaarten laat je ons zien.
  Ik wens jou ook een hele fijne Valentijnsdag!

  Groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, daar hoef ik niet op te rekenen, daar doet hij niet aan! Grijns!! Maar ik heb weleens een kaart verstuurd want dat soort dingen vind ik dus wel leuk! Heel leuk om de geschiedenis ervan te leren! Fijne Valentijnsdag,
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, het stuk achtergrond info,
  Heb jij er al 1?
  Groetjes hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk verhaal en wat een mooie kaarten: tis niet netjes, maar ik heb even zitten kwijlen.....
  Ik heb nog geen kaart, maar kreeg wel een sms (!!), daarin stond: kus ( van je geheime aanbidder )!! Leuke DH heb ik.....;)
  groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat zulke leuke kaarten; die vintage.
  Neen, geen kaarten ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De brievenbus kleppert net. Ik verwacht wel kaartjes maar niet voor Valentijn. Wat leuk zijn die oude kaartjes en mooi Valentijnslog.
  Fijne dag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi!
  Wat is het toch altijd een plezier om je blog te lezen.Ik heb maar eens gelinkt vanaf mijn blogje. Een kaartje verwacht ik niet, maar stond er vanmorgen niet in de krant dat 1 op de 5 mannen iets doet alleen omdat de partner dat verlangt? Hahaha, lekker romantisch :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ... ik zie bij jou zoveel mooie kaarten plaatjes, en daarbij horende verhalen !
  Uit 1700... dat wist ik niet :o)))
  Erg leuk !


  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik lees net enkele stukjes hardop zodat manlief er ook wat van kan meegenieten. En ik vertel dat je zo veel interessante info geeft en zulke leuke valentijnkaarten laat zien. Reactie van manlief: wanneer is dat eigenlijk?
  Heerlijk toch ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk en informatief verhaal. Geen kaart voor mij (alhoewel...de postbode is nog niet langs geweest ;)maar ik heb dit logje aan mijn lief gestuurd, een kamer verder. Hij denkt dat Valentijn een modern Amerikaans gebruik is en eigenlijk dacht ik dat ook voor ik je blogje las, een echt 'nuttig en fraai' verhaal dus ;) dank !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijke prentjes allemaal, ik zit helemaal te zwijmelen, hoe romantisch zal dat vroeger geweest zijn. Helaas zal ik geen valentijnskaart ontvangen want volgens manlief is het allemaal commercie maar ik zal niet klagen,hoor, hij brengt regelmatig bloemen voor mij mee en dat vind ik net zo lief ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een fantastisch romantische kaarten laat je ons zien bij je interessante verhaal.Deze kaarten zijn toch wel meer passend bij Valentijn dan die rode rozen en harten die je vandaag overal ziet.
  Fijne dag
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk dat valentijns kaarten al zo lang geleden verstuurd werden en wat zijn ze mooi!
  Roos en ik geven elkaar vanaf het begin dat we samenzijn een valentijnskaart met liefdesverklaring. Ik heb de mijne vorige week al gehad en Roos krijgt 'm vandaag.
  Fijne dag vandaag, lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi stukje valentijsgeschiedenis heb je geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb nog even in de brievenbus gekeken of er voor mij toevallig ook zo'n dure kaart in zat maaar helaas ha ha!!
  Wat een prachtige post heb je weer gemaakt, heel leuk om te weten.
  Groetjes Nelly

  BeantwoordenVerwijderen
 17. vanmorgen vroeg mijn vriendin of ik wist waar valentijn vandaan kwam. ik zei: tsja...zal wel iets met Saint Valentin(vond ik wel mooi klinken ;))te maken hebben ...denk ik. Nou...daar hielden we het dan maar op! En nu lees ik deze geschiedenis! Morgen zie ik haar weer dus ik zal het ook aan haar uitleggen. Zó leuk om dit te lezen! Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi Valentijnsblogje met heel veel over Valentijnskaarten wat ik niet wist. Leuk om te lezen!
  Je krijgt van mij de Liebster Blog Award, kijk voor het hoe en waarom op mijn blog desierkip.blogspot.com. Hoop dat je het leuk vindt!
  Groetjes, Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat een mooie kaarten allemaal en een interessante uitleg.
  en zat jouw valentijn nog op een verre zee?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een leerzaam verhaal over Valentijn. Leuk! Zelf heb ik van mijn 5-jarige zoon een kaart ontvangen, gemaakt op school en inderdaad zonder naam... hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leerzaam en leuk verhaal. De kaarten vind ik allemaal erg mooi.
  Ik heb een lieve tekst op een note gehad en eerlijk gezegd ben ik daar al zo blij mee.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Weer wat geleerd! Bedankt Lupineke!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een mooi en uitgebreid artikel heb je geschreven. En met prachtige plaatjes er bij! Dank je wel hiervoor.

  En nee, ik heb geen valentijnskaart gekregen, wel een valentijnscadeautje maar dat was vanwege een swap op Ravelry. Ook erg leuk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een interessant en mooi verhaal! En daarbij prachtige Valentijnskaarten! Dank voor dit boeiende logje!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...