dinsdag 7 februari 2012

Imbolc

Het voelt wel heel bijzonder om op een dag zoals vandaag, terwijl de witte sneeuw alles bedekt, en de vorst het land in zijn wintergreep houdt, te bedenken dat op deze dag Imbolc gevierd wordt, de terugkeer van de lente...!

De Keltische volkeren vierden van oudsher hun lente- en reinigingsfeest tijdens de volle maan aan het begin van februari . De naam Imbolc betekent in het Iers ‘in de buik’, en die naam heeft zowel te maken met de lammertijd bij de ooien die rond deze periode gaan werpen, als met de vruchtbare buik van Moeder Aarde zelf. Nu we hier momenteel volop winter hebben met veel sneeuw en ijs, is het wat moeilijk voor te stellen misschien, maar het beeld van de zaden die opgeslagen in de vruchtbare aarde wachten, tot de lentewarmte ze zal doen ontkiemen, is een prachtig en hoopvol beeld..!

Met Imbolc (spreek uit Immolk) werd het land na de winter ritueel gereinigd en zo opnieuw vruchtbaar gemaakt als voorbereiding op het ploegen en zaaien. Tijdens deze ceremonie trok het hele dorp langs de akkers met poppetjes of kruizen die gevlochten waren uit het graan dat vorig jaar was geoogst.

Het symbool voor Imbolc is een amulet van geweven riet of stro, in de vorm van een kruis met een geweven vierkant in het midden en vier gelijke armen. Dit symboliseert de omwenteling van het wiel van het jaar.

De Godin Brigid trad op als beschermvrouwe van het graan. Brigid werd gezien als een archetype van de drievoudige Godin, die overigens niet alleen in Ierland en Engeland, maar overal ter wereld, in vele vormen, vereerd wordt. Maagd, Moeder en Grootmoeder zijn de drie vormen die deze universele Godin in zich draagt.

In latere tijden vereerde men St. Brigid die- naar men aanneemt- de dochter was van een Ierse druïde, die de komst van het christendom voorspelde. Zij werd non en later abdis van het klooster van Kildare in Ierland, waarna ze door het Vaticaan heilig werd verklaard. In de vorige eeuw verwierp Kerk haar heiligheid omdat er twijfels waren gerezen over haar heiligheid en zelfs over haar bestaan!

De oude Germanen hadden hun eigen vruchtbaarheidsgodin, Nerthus, of ook Herta of Aertha genaamd, waar de naam van onze planeet Aarde is afgeleid. Een beeltenis van haar werd voor een rituele reiniging naar het water van de rivier gedragen en ondergedompeld, waarna het beeld op een ossenkar rond de velden gereden werd om deze te zegenen en vruchtbaarheid te vragen.

Niet alleen in de Keltische en Germaanse streken, maar ook in het oude Rome werden in deze periode van het jaar reinigingsrituelen gehouden. De naam Februari komt van het Romeinse ‘februa’, wat zuivering betekent. De priesters van Pan renden bij deze viering, Lupercalia genaamd, gekleed in een geitenvel door de straten van de stad en sloegen de vrouwen met een roede of gesel. Deze symbolische geseling diende om de levenskrachten en vruchtbaarheid te stimuleren. Het Lupercalia feest werd rond half februari gehouden, maar later door de Christelijke Kerk naar voren geschoven zodat het op 2 februari kon versmelten met Maria Lichtmis.

Ook in het oude Schotland werd reikhalzend uitgekeken naar Imbolc. Februari was bijna altijd een schrale en bitter koude maand, deze periode werd dan ook wel de Wolfsmaand of Doodsmaand genoemd, en niet voor niets... Maar hoe koud en moeilijk deze periode ook was, toch waren er altijd wel heel kleine, maar vastberaden tekens die het begin van nieuwe leven lieten zien: lammetjes werden geboren en de koude regens lieten de eerste groene grassprietjes ontspruiten..

“The Maiden comes to bring us light!

The winter dies, and all is bright!

The frozen ground shall disappear –

And all shall sprout, for Spring is near!”

En, hoe vind je dit prachtige Imbolc-symbool! Niet van stro, maar van stof! Ik vond hem op de weblog van Carin!

Hier hangt een laatste bosje tarwe al sinds Kerstmis in de lijsterbes, voor de vogels… Ik zal er vandaag wat strootjes uithalen om er een klein Imbolckruisje van maken, voor de moestuin…!

13 opmerkingen:

 1. Weer zo'n mooi ritme verhaal Gelukkig gaan wij daar niet aan voorbij en staan we, al is het maar even, stil bij deze oude wijsheden. Ik kan me wel voorstellen dat ze in Schotland daar naar uitkeken. Echte bleak mid winters kun je daar hebben.
  Mooi blok van Carin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wens je een heel fijn en productief jaar met je moestuin en weer bedankt voor de uitleg van al deze bijzondere symboliek. Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi verhaal weer. Het is inderdaad een vreemde gedachte op deze winterse dag de komst van de lente te vieren.
  Wens je een heel fijne dag en een groeizaam jaar voor de tuin.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Had geen idee van deze viering, maar wat een prachtige symboliek...... terug naar de basis, daar heeft een mensenkind soms zo'n behoefte aan..... Zo belangrijk licht in de duisternis en een goede oogst......
  Dank je wel voor dit prachtige logje, het is er eentje om te koesteren......
  Fijne Winterdag liefs Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je voor deze interessante blog! Ik ken uit mijn jeugd veldprocessies in mei. Dan liepen we langs de velden 's morgens vroeg. Die waren dan nog helemaal bedauwd. Het moet iets met oogst te maken gehad hebben. Interessant dat steeds weer blijkt hoe de kerk de oude heidense rituelen ingekapseld heeft. Misschien dat ze vroeger ook de lente de grond uit keken door het feest al zo vroeg te vieren?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor deze mooi uitleg, heel bijzonder om dit allemaal te lezen en ervan te leren!

  Groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat je alles weer zo mooi vertelt en uitlegt !
  De zon schijnt prachtig vandaag.
  Een blij gevoel !
  Liefs en een mooie dag vandaag Lupineke.
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Lupineke, In Quilt termen heet het toch een LOG-CABIN ???
  leuk je Imbolc van stro.....ik heb nog een doosje met figuurtjes van stro voor de Kerstboom...eens kijken of hij er bij zit...anders zelf maar proberen te vlechten.
  Lies H

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou, hier in het oosten van het land wordt ook reikhalzend naar Imbolc uitgekeken, dat kan ik je verzekeren!
  Mooie uitleg! Die priesters van Pan zijn gelukkig passé: vrouwen slaan om vruchtbaarheid te stimuleren lijkt me niet helemaal in onze tijdsgeest te passen:-)
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi verhaal Lupineke. Interessant om dit over februari te weten, dit wist ik allemaal niet.
  Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zo, heb ik even heerlijk bij zitten lezen: wat schrijf je toch leuke, interessante, en blije dingen!!
  dit verhaal over februari ken ik niet, ben niet zo heel erg thuis in dit soort dingen! De foto's van zaterdag in de mist heb ik ook gemaakt, prachtig, he??!
  En dan nog Sybil, maar vooral de drieling: wat een zegen, maar ook wat een drukte zal dat geven!
  dank voor al je verhalen, groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb weer iets moois geleerd van jouw verhaal, vind ik echt zo leuk!! Mooie symboliek...op die arme vrouwen na dan hé ;). Ik heb nog gepuzzled hoe je dan zo'n kruisje maakt, da's nog een klus om het zo netjes te krijgen!Dank je voor dit blogje. Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. veel lente heb ik vandaag niet opgemerkt ...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...