dinsdag 20 maart 2012

Ostara… de Lentegodin is weer in het land!

Vandaag, 20 maart 2012, vieren we de komst van de Lente, van oudsher één van de belangrijkste vieringen in de cyclus van het jaar. De lente is de tijd, waarop mensen al eeuwenlang en met smart naar verlangen…

Na de lange, bittere winter, waar in oude tijden dood door honger of koude heel reëel was, werd de komst van de lente met vreugde gevierd! De lente is de dag van de lente-equinox: het punt waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dag en nacht duren even lang, en de zon komt precies in het oosten op (uitgezonderd op de Noord- en Zuidpool). Heerlijk om te ervaren dat het elke dag weer langer licht wordt!

De godin die van oudsher met het lentefeest geassocieerd werd is Ostara. Haar naam is van dezelfde stam van de Angelsaksische Eostra, beide namen worden dan ook gebruikt voor dezelfde godin.

Ostara of Eostre is de Germaanse godin van de dageraad. Haar naam is afkomstig van de term ‘oosten’, daar, waar de zon op komt. Ook in het Oudnoors is de naam van deze godin terug te vinden, namelijk Austr. Het is bovendien heel goed mogelijk dat de naam van Ostar(a) weer afkomstig is van een nog oudere godin, namelijk Isthar, een van de godinnen uit het antieke Mesopotamië. Allen zijn bovenal bekend als godinnen van de vruchtbaarheid!

Het feest ter ere van Ostara werd altijd gevierd op de eerste volle maan na de lente-equinox. De meeste oude volkeren, zoals de Babyloniers, Romeinen, Germanen en Kelten, vierden hun lentefeesten op deze dag. Ook het Joodse volk kende voor de komst van Jezus een lenteviering, waarop later, na de dood van Christus, het Paasfeest werd gebaseerd.

De eerste en enige officiële vermelding van Ostara komt van de kerkhistoricus Beda Venerabilis (673-735).

Hij vermeldde in de ‘Temporum Ratione’, dat de Saksen een godin aanbeden die Eastra heette. Zij zou, volgens deze christen, in vroegere tijden in Engeland zijn aanbeden.

Jacob Grimm stelde in zijn `Deutschen Mythologie´ dat de godin Ostara ook op het Europese vasteland aanbeden werd. Hij baseerde dat o.a. op de naam ‘Ostarmonath’, zoals de maand april genoemd werd in de tijd van Karel de Grote, en wat vertaald kan worden als ‘lentemaand’. Grimm schrijft: ´Ostara moet, evenals de Angelsaksische Eostre, een hoger wezen van het heidendom geweest zijn, wiens dienst zo diep geworteld was, dat de missionarissen de naam toestonden en voor één voor de belangrijkste christelijke jaarfeesten gebruikten`.

Ostara is een godin die symbool staat voor de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode. Zij is ´de godin van de stralende morgen, het stijgende lichte en de blijmoedige en heilzame verschijning´. Zij kondigt een nieuw begin aan: het begin van een nieuw seizoen van vruchtbaarheid.

De symbolen van Ostara zijn de haas en het ei. Beiden zijn oeroude vruchtbaarheidssymbolen en symboliseren het nieuwe leven op aarde...

En ons woord ´lente´ dan? Dit woord stamt af van het Germaanse ‘länggitinaz’, wat betekende ‘het lengen der dagen’. Tot in de Middeleeuwen bestond het werkwoord ‘lenten’, en hiermee gaf men aan ‘het bewerken van de velden in het voorjaar’.

En dan komt, zoals bijna bij alle huidige feesten, de Katholieke Kerk weer om de hoek kijken. Het huidige Paasfeest, wat nog steeds tijdens de eerste volle maan gevierd na de lente-equinox gevierd wordt, heet in Engeland en Duitsland nog steeds naar de oorspronkelijke lentegodin: Ostern en Easter… Maar hierover later, met Pasen, meer…

Eostra,

Vrouwe van het Ochtendgloren

Vrouwe van de Dageraad,

Laat de wind voorzichtig waaien over het prille lenteleven.

Laat de zon mild zijn warmte schenken aan bloesem, bloem en knop.

Laat de regen zachtjes vallen op het verse voorjaarsgroen.

Eostra,

Laat de eieren rollen

Laat de hazen dollen

Laat de hoofden tollen

Van liefde en geluk

Eostra,

Laat het Lente zijn!

Deze ‘moderne’ lentegodin is een schilderij van Ada Breedveld! Alle afbeeldingen zijn van Internet geplukt.

20 opmerkingen:

 1. Volgens mij zitten "onze" lente- of Nieuwjaarsfeest niet zover uit elkaar! :-)
  Geniet van deze heerlijke lente-dag!
  Liever groet,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk lente,en interessant om te lezen waar al die gebruiken vandaan komen en wat een mooie plaatjes allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ostara had erg veel haast dit jaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Lupineke, bedankt voor dit mooie lenteverhaal. Terwijl ik een beschuitje met kaas weg zit te happen en af en toe naar het zonnetje buiten kijk lees ik je prachtige logje... Vooral de plaatjes maken het verhaal helemaal compleet, die zachte kleuren! Ik ben helemaal weg van het bovenste plaatje.
  Een hele fijne lentedag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig wat een mooi verhaal en wat heb je ons weer wijzer gemaakt! Nu hier is de lente er ook, met tulpjes en narcissen en krokussen teveel om te tellen, heerlijk mijn favoriete seizoen is er weer! Geniet vandaag weer lekker van de zon, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lente, wat heerlijk! Maar ook om op deze manier er iets van te lezen en er wat van op te steken is een aangename ervaring. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat eidt je het begin van de lente mooi in met dit verhaal en de prachtige plaatjes. Gelukkig schijnt hier het zonnetje en fluiten de vogels, dus ik heb nu echt een lentegevoel.
  Fijne dag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hallo Lupineke, wat is de beleving vanuit het vrije schoolse op de gang in de natuur toch prachtig, zoals de beschrijving van het lente feest,
  mijn kinderen zaten in oud beijerland op de vrije school en ze zijn nu ruim volwassen maar ik mis nog steeds die heerlijke beleving
  ps ik lees dagelijks jouw blog en ik geniet er zo van
  anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank dank, Anna! Toch komt dit niet helemaal vanuit het 'vrijeschoolse' hoor! Al hebben zij het 'beeld' van de Lentefee wel geïntegreerd in hun onderwijs en opvoeding, vnl geïnspireerd op het prentenboek van 'Olle's skitocht'. Juist het feit, dat alle oude natuurvolkeren van ver voor het Christelijke geloof een dergelijke godin aanbeden, maakt het voor mij zo interessant! Het voelt daardoor als een oeroude bedding, waarin het klopt om stil te staan bij deze speciale momenten door het jaar heen... en ze heel stilletjes te vieren ;) !!

   Verwijderen
 9. De lente, de lente, wie wordt er niet blij.
  De zon, de zon, haar heerlijke stralen op onze huid.
  De lammetjes, de lammetjes, zie je ze al dartelen in de wei.
  De vogeltje, de vogeltjes, wat zingen ze luid!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een prachtig verhaal Lupineke.
  Inderdaad, heel stilletjes vieren, hoewel het ook heerlijk is om juist heel UITBUNDIG erbij stil te staan.
  Hoe dan ook, geniet van de zon en al het moois dat dit jaargetijde met zich meebrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb nu een beetje een Pietje pietamientje gevoel na dit mooie verhaal: ""Ik vind het gewoon lekker!!!"" Hihihi.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben zo blij dat het lente is...en dat het ook echt lente weer is. Heerlijk. Ik dank je voor je prachtige beschrijving en voor de mooie plaatjes echt een opkikker... Met dit weer ga ik graag naar buiten..
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kijk, zo leer ik nog eens wat. Heerlijk al die plaatjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat fijn om op deze zonnige dag dit lenteverhaal te lezen.Soms denken we dat we heel erg verschillen van andere culturen maar alles grijpt toch weer in elkaar. Niet zo gek natuurlijk omdat de mensen vroeger veel meer met de gang van de seizoenen leefden.
  Het is nu zo heerlijk om weer buiten te zijn.Echt genieten.
  Groet
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben je weer een beetje opgeknapt, Stefanie? Ik hoop het voor je. Wat een prachtig verhaal heb je weer over de lente. Echt nieuw voor mij. Een heleboel informatie ken ik niet, maar ik vind het enig om te lezen. Heerlijk dat de lente is begonnen. Beetje zon-vitamines opdoen, genieten van de buitenlucht en dat de wereld weer een beetje mooier kleurt. Ga nog even wat blogjes teruglezen. Heb wel behoorlijk wat gemist zie ik. Groeten, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. een mooi lenteverhaal bij het begin van een zeer welkom seizoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel interessant om te lezen... Ik ben weer een stuk "wijzer" geworden.
  Je kunt je bijna niet voorstellen wat het vroeger voor mensen betekende als het lente werd. De winter was voor hen toch wel een heel onzekere periode met een hoop narigheid..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo
  weet iemand de oorsprong van het wiel? Ik zou zo graag een poster hewbben van dit plaatje.
  Enig idee?
  Marjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat een heerlijk begin van de lente, dit verhaal! veel nieuwe dingen weer voor mij. Dat laatste gedicht vind ik ook zo mooi, echt lente! Is dat van jouw hand? Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...