dinsdag 1 mei 2012

Mei, maand van vruchtbaarheid!

De oranje vlaggetjes  wapperen nog in de straten, en her en der verspreid liggen nog wat restjes crêpepapier die van een versierd fietsje zijn afgewaaid… Koninginnedag is weer voorbij! We hebben genoten van een dagje Nationale Feestelijkheden, in klein of groot formaat, van oranjebitter, vrijmarkten, kinderspelen, oranje tompoezen en niet te vergeten, voor de jeugdigen onder ons het belangrijkste onderdeel; Koninginnenach

Nederland heeft zich weer verenigd in een gezamenlijkheid die we zo zelden meer ervaren… en waar in het buitenland vaak met grote verwondering naar gekeken wordt! Waar een klein land groot in kan zijn J!


Nou was de periode rond  30 april en 1 mei van oudsher altijd al heel bijzonder en feestelijk! De oude Romeinen, Kelten, Vikingen, Germanen en Saksen vierden op deze dag namelijk elk, op hun eigen wijze, de komst van de meimaand en de zomer!


De Romeinen vierden begin mei een zesdaags bloesemfeest, wat Floralia heette. Op de eerste dag van mei werd de Aardegodin Bona Dea vereerd, die later vereenzelvigd werd met de Griekse Godin Maia


Precies, waar onze naam Mei vandaan komt! Maia was de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Maia komt van de stam ‘madre’, of wel moeder, en betekende later ook ‘vroedvrouw’. De vruchtbaarheid van de zwangere Moeder Aarde werd gevierd door een ongeboren kalf als offer te geven. Tijdens de Floralia was losbandigheid toegestaan om de vruchtbaarheid te vieren… wat dan ook volop gedaan werd!

Ook in het oude Scandinavië werd op de eerste dag van Mei feest gevierd. De Vikingen herdachten in deze nacht het offer van Odin, waarmee hij toegang kreeg tot de geheimen van de runen der wijsheid. Ze ontstaken grote vuren om kwade geesten op een afstand te houden, omdat men geloofde, dat in de nacht van 1 mei de grens tussen de wereld van de levenden en de doden heel dun was… 


Ook de Saksen en Germanen kenden veel tradities en feestelijkheden rond 1 mei. Ze geloofden namelijk dat de goden Wodan en Freya in de nacht van 1 mei de winterdemonen verdreven om de zomer te begroeten. 


De Germaanse godin Freya was de godin van magie, liefde, lust en seksualiteit. Zij werd vereerd omdat zij nieuw leven bracht. Op deze nacht vierde men groot feest en was er volledige seksuele vrijheid. Deze nacht werd ook wel Vanadisnacht genoemd, naar een andere benaming van Freya. Men geloofde, net als de Vikingen, dat op deze magische nacht de grens tussen de werelden heel dun was, waardoor heksen en de duivel makkelijk hun sabbat konden vieren in onze wereld! 


Oervorm van dit alles is het Keltische feest Beltaine, waarbij het begin van de zomer gevierd wordt. Beltaine wordt gevierd op de eerste volle maan na 1 mei, dit jaar op zondag 6 mei

In latere tijden, toen de Katholieke Kerk steeds machtiger werd, waren de losbandige vruchtbaarheidsfeesten hen een doorn in het oog. Men besloot de christelijke heilige Walburga, non in het klooster van Heidemheim, als beschermster tegen deze ‘duivelse’ feesten in te zetten. 


Daarom kreeg de nacht van 1 mei in Duitsland een andere naam, en werd hij Walpurgisnacht genoemd. Walburga was door de christelijke kerk in 779 heilig verklaard en zij was beschermpatroon tegen hekserij en de duivel. Walburga was in de Middeleeuwen een relatief populaire heilige. Zij was in 710 geboren in het graafschap Dorset in Zuid-Engeland als nichtje van Bonifatius. Samen met haar broers reisde zij naar Duitsland, waar zij non werd. Ze stierf op 25 februari 779, en werd heilig verklaard op 1 mei van datzelfde jaar. Walpurgisnacht werd een erg populair feest wat, door de enorme invloed van de Kerk, de ‘zedeloze heidense rituelen’ wist te verdrijven.


Maar, nog steeds viert men in Duitsland, maar ook Zweden en Finland, Walpurgisnacht. Het grootste Walpurgisfeest wordt in Duitsland gevierd op de Brocken, de hoogste berg van de Hartz. 


Volgens het volksgeloof mochten de van de aarde verbannen heksen voor één nacht terugkeren voor een heksenfeest op de Brocken. Nog steeds worden in de Hertz duivels en heksen aan huizen opgehangen, lopen mensen als heks verkleed en zijn er heksenfeesten…


En hoe zit het dan met de meibomen? Ook het dansen rond de meiboom komt voort uit de oude vruchtbaarheidstradities van Kelten en Germanen om het begin van de zomer te huldigen. In grote delen van Duitsland, maar ook in Belgie en Zuid-Limburg wordt op de vooravond van 1 mei een meiboom gepland. De meiboom is een heel lange boomstam, vaak een berk, die van zijn takken ontdaan is. Alleen in de kruin mogen de takken blijven zitten. De boom wordt versierd met linten en bloesems en bovenop komt een kroon.


Er zijn vaak verschillende rituelen die bij het dansen om de meiboom horen, dit verschilt per gebied. Maar, overal wordt er door de jonge, huwbare meisjes rond de meiboom gedanst, waarbij de linten rond de paal geweven worden.  En klimmen de jonge mannen de boom in, waarbij ze hun kunsten en lenigheid kunnen tonen aan de jonge meisjes.. Er wordt een Mei-bruidspaar gekozen, wat symbool staat voor het de vruchtbaarheid van Moeder Aarde.


Helemaal verdwenen zijn deze bijzondere tradities gelukkig niet! In sommige gebieden zijn de gebruiken rond de meiboom ‘verhuisd’ naar het Pinksterfeest
Zo ook op de Vrijescholen, waar nog altijd rond de meiboom gedanst wordt en er door alle kinderen in geklommen wordt… een prachtig feest, waarbij iedereen in maagdelijk wit gekleed is!


En…wat kan de meiviering je brengen? De zomertijd, die volgens de Kelten op deze dag begint, daagt je uit om naar buiten te treden! Na zo lang binnenshuis verbleven te hebben, is het nu tijd om ruimte en mogelijkheden op te zoeken buiten in de natuur, en buiten de gebaande paden, en je creativiteit te laten stromen! Geniet van de buitenlucht, van de zon, van de warmte en alle mogelijkheden die voor je open liggen…

Fijne Mei-viering allemaal!

14 opmerkingen:

 1. Een leerzaam log op deze 1ste mei.
  Het is waarlijk de tijd om naar buiten te treden. Gisteren hadden we daar een mooi voorproefje van, vandaag is het weer wat nat.
  Dan maar anderszins naar buiten treden.
  Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig om te lezen hoe al die feesten en tradities zijn ontstaan, wel de heksen en duivels zijn vannacht door Donar/Thor verdreven met een geweldig onweer en schitterende lichtflitsen dus dat zit voor dit jaar wel weer goed! Fijne dag, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voel me weer helemaal bij na het lezen van deze informatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,
  Mooi artikel, zeg!

  Heerlijk! Ook hier in Zweden zijn nu alle heksen weer verjaagd. Tijdens het 'Valborg-fest' brandden wij ons eigen vuurtje.
  Nu zoals je zegt: naar buiten en leve de creativiteit!

  Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een uitgebreide beschrijving van de traditionele meivieringen. Leuk! Het weer is mooi, de vogeltjes fluiten, de kikkers kwaken en het onkruid groeit gestaag door... over vruchtbaar gesproken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk al die informatie over het begin van de meimaand. En alles heeft met elkaar te maken. In Zweden vierden ze gisteren "Valborg" (Walpurgia).Eigenlijk is de viering de avond ervoor. Dan worden overal vuren aangestoken en wordt de meimaand welkom gezongen door ,let wel, mannenkoren.
  Hier in ons dorp in Frankrijk komen groepjes langs de deur. Ze maken veel kabaal om het kwaad te verdrijven en zingen ook een welkom voor de meimaand.
  Zo goed dat er toch nog zoveel traditie leeft in deze jachtige tijden. Bedankt voor een fijn blogje.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi verhaal. En zo compleet! ik heb er erg van genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is al avond, maar nu je verhaal gelezen.
  Heel leerzaam, ik kende het meeste niet.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi logje! Veel voor mij nog onbekend, leuk om dat nu te weten. De meiboom wel bekend idd van school...altijd een bijzonder feest! Heerlijk die foto's van de meiboom...zo mooi als alle kinderen in het wit gekleed zijn. Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig informatief logje! Het moet wel een mooie meimaand worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoewel ik het leuk vind om te lezen wat er in oude en meer recente tijden aan bijgeloof, geloof en wat dies meer zij, het dagelijkse leven bepaalde, ben ik blij dat we daar heden ten dage geen last meer van hebben en gewoon van 30 april naar 1 mei overstappen.
  Het was wel een warme nacht hier. Broeierig warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vruchtbaarheid indeed! Onze zebra vinkjes (die we een maand geleden gekocht hebben) hebben gisteren (op 1 mei dus) hun eerste ei gelegd!!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je dit weer met prachtige afbeeldingen aan ons uitgelegd !
  Laat je creativiteit maar stromen.
  Wat zeg je dat toch weer mooi.
  Liefs
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat een interessant verhaal! vooral het dansen rond de meiboom vind ik zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...