zondag 27 mei 2012

Pinksteren

Een van de meest mooie feesten van het jaar, vind ik zelf: het Pinksterfeest of Meifeest! Terwijl de natuur op zijn mooist is, bomen en struiken fris groen en getooid met witte bloesems, vieren we de vruchtbaarheid van de Meimaand en de uitstorting van de Heilige Geest in één feest! 


ansichtkaart Marjan van Zeijl

Pinksteren komt van het Griekse woord pentecoste, wat vijftig betekend. Vijftig dagen na Pasen kwam er volgens de bijbel iets uit de hemel dat op vuur leek, en wat zich als vurige tongen verdeelde over de twaalf leerlingen van Jezus. 
Zij werden vervuld van de Heilige Geest, konden in vreemde talen spreken en werden verlost van het hun verlammende verdriet om het heengaan van Jezus.


afbeelding van Internet, kunstenaar onbekend

Vanuit de oude Keltische, Germaanse en Romeinse tradities werd in deze tijd van het jaar het begin van de zomer gevierd met vele vruchtbaarheidsrituelen. Zoals het dansen om de meiboom en het kiezen van een bruid en bruidegom. Bruid en bruidegom staan symbool staan voor de vereniging tussen aarde en kosmos en de nieuwe groei- en bloeikrachten van de natuur… Je kunt er hier meer over lezen.

Ons Pinksterfeest is een combinatie van deze christelijke en voorchristelijke tradities.


Op de dag dat het Pinksterfeest gevierd word, komen de kinderen in het wit gekleed naar school en vormen zo de bruidjes en bruidegoms. De bloemen waarmee de hoofdkransen versierd zijn, zijn gemaakt van papier. Dit symboliseert het mensenwerk, dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken!

Ook witte duifjes staan in het middelpunt. Er worden witte duifjes gemaakt van papier, en liedjes gezongen over de duifjes… en er worden echte duifjes vrijgelaten. 


"Zouden de duifjes echt in de mand zitten?"


De Pinksterduif staat symbool voor het neerdalen van de Heilige Geest en maakt een directe verbinding tussen de boven- en benedenwereld. Ooit was de duif de vogel van de lichtgodin Istar ofwel Venus, godin van de liefde, en in tempels ter ere van haar huisden veel duiven, als ‘gasten van de goden’.


Hoogtepunt van deze dag is het dansen rond de Pinksterboom of MeiboomAls iedereen zich op het plein verzameld heeft, laten alle klassen elkaar mooie dansen zien, waarbij de linten zich vlechten om de stam van de Meiboom . Hoe ouder de kinderen, hoe ingewikkelder het vlechtwerk wat ontstaat..


Ook wordt er door iedereen in de Meiboom geklommen, wat niet altijd meevalt ;)! 


Deze oude traditie stamt uit de tijd, dat de jongemannen hun capaciteiten wilden tonen aan de jonge, huwbare meisjes, in de hoop er hun favoriete meisje mee te kunnen imponeren…Al is er nu een plakje cake te winnen ipv een huwbare dame J!


Natuurlijk hoort er bij het Pinksterfeest taart! En niet zo maar een taart… nee, een echte Bruidstaart! Met een geweldig feestmaal wordt het Pinksterfeest dan ook afgesloten!

Ook bij Lupineke staat er vandaag met Pinksteren een taartje op tafel.. al is dit niet alléén vanwege Pinksteren… want Lupineke wordt vandaag, op deze prachtige dag, weer een jaartje ouder!! Een echt verjaardagsfeest slaan we dit keer over, met het giga feest van vorig jaar nog in onze gedachten…! 
Nee, wij gaan er vandaag heerlijk een dagje samen op uit!

Ik wens iedereen heel fijne Pinksterdagen toe!

26 opmerkingen:

 1. Dank voor dit mooie verhaal! Enne... van harte gefeliciteerd en een heel fijne verjaardag gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb echt genoten van je logje, je weet als geen ander de oude tradities te combineren en uit te leggen.

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, je hebt een prachtige zonnige dag gekregen. Geniet ervan en ik wens je nog vele jaren samen met je gezin! Hartelijke groet,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijn verhaal en leuke foto's. Wat een mooi gezicht: al die kinderen in het wit en ook de ouders doen hierin mee....

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Een prachtige dag om jarig te zijn. Voor ons is dit ook een speciale datum: We zijn 44 jaar geleden getrouwd; dit jaar geen festiviteiten, maar volgend jaar???? We vieren trouwens iedere dag dat we samen zijn.....Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat heb je het mooi verwoord.
  Heel herkenbare plaatjes... Ook bij ons op school wat het weer een prachtig feest (en wat een lekker weer erbij!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi!!
  en ook hartelijke gefeliciteerd op deze mooie pinksterdag !
  mijn schoonzoon is ook jarig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hartelijk gefeliciteerd en geniet van deze mooie dag!

  Groeten, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg en je bijbehorende prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi verhaal over Pinksteren of mei feest.
  Van harte gefeliciteerd en geniet er maar lekker van!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mooi verhaal ,fijne verjaardag in deze prachtige meimaand gr marloeskratief

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hieperdepiep! De zon schijnt voor jou vandaag Stefanie. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie uitleg weer! Geniet van deze prachtige verjaardag en natuurlijk: Van Harte!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk die foto's, doet me weer denken aan de tijd dat mijn kinderen op de vrije school zaten! Heerlijke tijd en een tijd waarin we volop met de seizoenen bezig waren. Nu ook nog hoor ;-)
  Ik wens je een hele fijne verjaardag en een fijne pinksteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Van harte gefeliciteerd! Een heel gezellige dag! En wat een mooi verhaal over Pinksteren. Leuk, zo alles op een rijtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Van harte gefeliciteerd! En natuurlijk wens ik je nog vele jaren in goede gezondheid.
  Van het pinksterfeest begreep ik als kind niks! Ik kan me ook geen tradities herinneren die er aan gekoppeld zijn. In het dorp waar ik nu woon is het kermis met pinksteren! Leuk dat je alles eens op een rijtje gezet hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Fijn een gezellige dag samen. Mooi je verhaal over het pinksterfeest. Voor kinderen is het iets wat maar moeilijk te snappen is.(voor volwassenen ook trouwens).Ik ken het voornamelijk als het bijbelverhaal maar jouw uitleg maakt er iets veel begrijpelijkers van.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. gefeliciteerd. wat een mooie dag om jarig te zijn. en je zeeman was erbij?
  mooi verhaal over pinksteren. ik vind een meiboom zo fascinerend. zou zo'n dans wel eens in het echt willen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lang zal je leven!! Wat een heerlijke dag om jarig te zijn, de zon schijnt en dan samen uit, nu ik wens je nog heel veel van deze heerlijke dagen samen met je DH, dikke knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hieperdepiep..hoera!!! Van harte lieve Lupineke met je verjaardag! Daar heb je een mooie dag voor uitgekozen!! En wat een mooie pinksterfoto's en verhaal...heerlijk om te lezen. Bij ons op school werd het ook gevierd maar niet zo uitbundig...dit vind ik wel heel speciaal. Lieve groet, petra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hartelijke Gelukwensen voor je verjaardag, het is al avond en ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad, en leuk uit bent geweest.
  Het pinksterfeest mooi uit gelegd.
  Wij hadden een heel mooie kerkdienst met optreden van zang groepje van 4 meisjes. Zo mooi en zuiver zongen zij.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat weet je toch veel van de traditionele feesten af, leuk om te lezen, weer wat geleerd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag.
  Groetjes Leintje

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi logje met prachtige foto's! En natuurlijk nog mijn felicitaties voor je verjaardag. Je hebt vast een mooie dag gehad! Vandaag nagenieten in het zonnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nog van harte proficiat met je verjaardag, hoor! Wat een schitterend weer had je met je verjaardag, he? Dat is toch een verhoging van de feestvreugde, niet?
  Leuk die meifeesten. Zeker zoals op jouw foto´s.
  Geniet nog maar lekker van het mooie weer!
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gefeliciteerd lieve Lupineke en wat een mooie bijdrage weer.
  Ik geniet van je mooie verhalen en foto's.
  Liefs fijne zonnige dagen.
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat heb je het Pinksterfeest mooi belicht in dit logje. Het was dit jaar voor het eerst sinds 12 jaar dat ik niet maar naar het Pinksterdansen op school ging aangezien mijn kinderen nu allebei naar het (niet vrije school) onderwijs gaan. Het dansen en de meiboom is dus niet nieuw voor mij. De witte duifjes deden ze niet bij hun school en ook het klimmen in de meiboom niet.

  Bedankt voor dit mooie logje, kan ik het toch nog een beetje 'beleven'. Enne: nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...