woensdag 9 mei 2012

Terugblik op ’t Rienkrieën…

Prachtige he, die oude tekst uit 1857 over het Ringrijden gisteren!

Op deze Plaat Hebben wij getracht eene voorstelling te geven van een Volksvermaak, thans nog veel op dit eiland in gebruik, het steken namelijk met eene lans naar den ring tot uitgeloofde prijzen, te paard zittende in vollen galop, of ook wel op schaatsen; de paarden, die men hierbij gebruikt, zijn ongezadeld en zonder stijgbeugels, de lansen van bijna manslengte en met eene lange ijzeren punt voorzien, voor het overige geheel van middeleeuwschen vorm en met de nationale kleuren beschilderd; ook is het meestal nog het gebruik, wanneer met de lans de ring is afgestoken, dat de overwinnaar zich onmiddellijk van het paard laat vallen en verheugd allerlei sprongen maakt.

En weet je, wat zo bijzonder is: op deze manier gaat het nog steeds!!

Afgelopen Koninginnedag was het weer Rienkrieën op het Abdijplein in Middelburg…. Op deze zonovergoten dag lieten veel jonge rienkrieers enthousiast zien, dat dit oude spel-te-paard, wat al sinds minstens eind 1600 in Zeeland gehouden wordt, niet alleen folklore is, en uitsluitend voor toeristen opgevoerd wordt … 
Integendeel, deze oude vorm van wedkamp is springlevend en wordt nog steeds door nieuwe generaties paardenliefhebbers als ultieme uitdaging gezien!

 Een impressie…

Meer weten over het Ringrijden? Binnenkort besteedt Lupineke een inhoudelijk logje aan dit oude Zeeuwse volksvermaak. Een aanrader is ook de film: Zeeuwse Ridders, van Jacomien Kodde, waarover je meer kunt lezen in dit logje!

16 opmerkingen:

 1. Leuk om dat nog steeds in ere te houden.Prachtig zien de paarden eruit, dat maakt het helemaal af.
  Kom ik binnenkort weer langs voor je uitgebreide log.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je weer mooie foto's! Prachtig die man tussen de paarden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto's, dank je wel!
  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk om even te zien met je prachtige foto's gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's en leuk die man met die staart er tussen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zien die paarden er mooi uit. Zo feestelijk.En zulke mooie foto's. Op 15 augustus hebben we hier een groot feest alleen probeert men dan niet een ring te raken maar de kop van een (dode) gans te slaan. Denk wel dat de oorsprong van dit gebeuren hetzelfde is als het ringrijden. Ben erg benieuwd naar je blogje erover.
  Fijne dag.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is goed dat deze zaken in ere gehouden worden.. Er is al zo veel verloren gegaan. Wat een enthousiasme en wat zien de paarden en berijders er feestelijk uit. Hier in Fryslân wordt het ringrijden ook nog steeds beoefend; met de prachtige Fryske hynders voor de sjees en het (echt)paar in Frysk kostuum. Altijd goed voor veel publiek.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O Stefanie,

  Ik moest zo lachen om die man met die staart, en je hebt hem geplaatst tussen die paarden konten, geweldig.
  Maar rinkriejen blijft leuk.
  groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig Stefanie! Ik zou dat zo graag eens van dichtbij bekijken! En inderdaad die persoon met van die fijne lintjes in z'n haar was ook erg fijn! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je foto's geven volgens mij een goed sfeerbeeld van deze leuke traditie. Grappig hoe de nationale kleuren gevlochten zijn in menig paardenstaart van mens en dier ;-) Ik vind je blog geweldig leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige foto's heb je gemaakt. Al die Zeeuwse foto's geven me altijd een gevoel van heimwee. Ik werkte een tijdje in Zeeland en de provincie heeft m'n hart gestolen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je dit prachtig gefotografeerd en er mooie collages van gemaakt. Je header is ook heel fris en vrolijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij waren an d'n overkant en hebben het dus gemist. Dankjewel voor de fijne sfeerbeelden. Weet je wat me nu ook weer opvalt en wat ik zo mooi vind? Er zijn echt een boel jongere rijders, echt mensen van rond de 20 of nog jonger. Prachtig dat het zo in stand blijft. Prachtige nieuwe header trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie foto's, vooral die van de paarden/pony met mooie versiersels. Die eerste foto van die schimmel is echt geweldig. Ik ken het ringrijden uit Friesland, dat is daar ook een volkssport en wordt dan ook bij elke markt vertoond. Vroeger vond ik die paarden eng maar nu ik zelf paard rij helemaal geweldig. :-)

  Groetjes,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 15. schitterend! en daar komt in het echt nog het geluid en de geur van de paarden bij!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...