donderdag 21 juni 2012

Midzomerfeest!

Tot nu toe zitten we in de koudste junimaand sinds eeuwen, tenminste, zo voelde het in ieder geval de eerste twee weken wel! Maar als ik nu naar buiten kijk en de stralende zon zie schijnen, de bomen volop in blad zie, de grassen hoog langs de kant van de wegen zie wuiven en de klaprozen, vlieren en linde’s uitbundig zie bloeien, dan weet ik het zeker: het is echt Midzomer!


Op school zijn de voorbereidingen voor het Midzomerfeest  - ofwel Sint Jansfeest overigens al weer volop aan de gang, en wordt dit feest morgen uitbundig gevierd. De uitnodiging viel al binnen en ik zag de hulpbriefjes alweer op de prikborden bij de klassen hangen… Bij het Midzomerfeest hoort een stralende, zonovergoten dag, vol geuren, kleuren, muziek en plezier

Midzomer - of het Keltische Litha - is dat ene magische moment in het jaar, waarop de dag het langst is en de nacht het kortst! De zomerzonnewende is een feestelijk moment in de kringloop van het jaar, dit was al zo bij de oude Keltische volkeren, die dit feest dan ook uitbundig vierden!


Sint Janskruid
Tijdens Midzomer zouden planten magische krachten bezitten, en het vuur wat ontstoken wordt tijdens dit feest zou de mensen bescherming en voorspoed bieden in de tijd, dat de nachten weer langer worden en de kwade geesten weer vrij spel zouden krijgen… 

Daarom wordt traditiegetrouw nog steeds over het vuur gesprongen, om op deze wijze groeikracht, voorspoed en vruchtbaarheid (ook figuurlijk natuurlijk J) te verkrijgen! 


Op Midzomer viert men het keerpunt in de jaarcyclus: aan de ene kant eert men de zonnekracht en  de overvloed en vruchtbaarheid van de oogst die op de akkers staat te rijpen , maar aan de andere kant is er ook de bezinning naar de overgang naar de donkere tijd van het jaar die er vanaf deze dag weer aan komt.


In de zevende eeuw na Chr. Besloot de Katholieke Kerk dat het heidense feest van de Zomerzonnewende gekerstend moest worden. Men schoof Johannes de Doper naar voren, waardoor het feest toen de naam Sint Jansfeest kreeg. 


Tot ca 1700 werd dit feest altijd op 24 juni gevierd, de langste dag volgens de Juliaanse kalender. Na de invoering van de Gregoriaanse kalender verschoof de Zomerzonnewende naar 21 juni, al bleef men het Midzomerfeest gewoontegetrouw toch vaak op 24 juni vieren. 


Foto Internet, fotograaf onbekend

In de Scandinavische landen is het Midzomerfeest echt een landelijk feest van betekenis gebleven. Zoals in Zweden, waar Midzomer, na Kerstmis, het belangrijkste feest van het jaar is! Winkels worden gesloten, iedereen heeft vrij en men komt massaal bij elkaar om al dansend rond de Meiboom de langste dag te vieren..! Ook wel logisch, als je bedenkt dat men in de Noordelijke landen maar zo’n maand of drie van het zonnelicht kan genieten…

Ik wens iedereen een heerlijk zonnig Midzomerfeest toe!18 opmerkingen:

 1. Leuk logje Stefanie, als ik de weerberichten mag geloven zal het midzomerfeest met donder en bliksem worden afgesloten......enne....ik ben in blijde verwachting van....Suzie! ( weet je dan wat ik bedoel?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt zomerse, vrolijke foto's !
  Zou fijn zijn om ook echt nog wat van de zon te kunnen genieten deze zomer :o)

  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind deze zomer heerlijk! Niet te warm, vochtig genoeg zodat alles goed groeit. En nu gaan heel langzaam de dagen weer korten, al merken we er in het begin niks van. Het wordt het weer herfst. Lekker lange winteravonden liggen weer in het verschiet. Heerlijk toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hopelijk valt het feestje morgen niet in het water, het is zoveel mooier met droog weer. Ik waag er misschien ook nog een dansje aan, de kikker dans vind ik zo leuk ;)
  Fijne midzomer, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een dag om vrolijk en blij te zijn.
  Wens je een fijne dag.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dank Lupineke voor dit mooie blogje, geweldig hoe jij dit midzomer feest op papier kan zetten, toen onze jongens nog op de vrije school zaten [in oud bijerland] genoot ik zo van dit mooiste feest van het jaar en bij deze foto's krijg ik gewoon heimwee
  fijne mooie dag morgen liefs anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn te horen dat je er morgen ook bent! Ik vind het zo leuk dat het nu net als heeel vroeger weer op Ter Linde is!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja hoor, het is echt zomer! Vandaag voor het eerst weer een bosje lathyrus in een vaasje;
  geplukt in onze eigen tuin! Dan is het wat mij betreft zomer...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk zo'n oude foto Stefanie. Ik zie Anna bij haar moeder (wat was ze daar nog jong) en ook een jonge Rosa. Veel van de oudere kinderen ken ik niet. Toen zat Robin bij de kleuters en zag je die eigenlijk nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een mooi midzomerfeest! Ondanks het wisselvallige weer blijft er toch nog genoeg ruimte om af en toe een zonnetje te pakken. Leuk, al die weetjes op een rijtje en... alweer zo'n mooie kopfoto!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wederom een prachtige beschrijving van dit mooie feest, wat in Nederland helaas niet zo vaak wordt gevierd. Misschien toch een idee voor de ideeënbus van de school ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. o ja...zo herkenbaar die 1e foto!! en zo leuk was het! Bij onze oudste weet ik nog dat ik het best griezelig vond..over het vuur. Gaandeweg der jaren kreeg ik vertrouwen en bij onze derde was ik zelfs apetrots dat zo'n klein meiske dat toch maar deed! Zo zie je maar weer, ook de moeders hadden moed opgedaan in de loop der jaren ;) Leuk blogje! Liefs vanuit een donderend Den Haag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het was vandaag - op de langste dag - best aardig weer, maar nu komt een schip met zure appelen deze kant op.....
  Midzomer feest heb ik nog nooit meegemaakt. Ik weet niet of dat hier in het noorden wel gevierd wordt.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk, jij hebt ook geblogd over Midzomer..
  Dus als ik het goed begrijp wordt het bij jullie op de scholen gevierd als feest.
  Hier in de omgeving van Rotterdam dus helemaal niet.
  Wel frappant dat het vanavond toch al best op tijd donker is vanwege de buien en de bewolking..

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nu het was lekker lang licht, ik wandelde om tien uur nog buiten zonder lantaarns, maar helaas dat zonnige was dus ver te zoeken al was het wel warm!
  Leuk deze uitleg, jij bent altijd zo goed op de hoogte van de achtergronden! Fijne iets kortere dag! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie blogje over deze bijzondere dag. Heeft idd iets magisch. Het was hier alleen toch nog heel snel donker, zulke buien waren er.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...