donderdag 13 december 2012

Lucia.. lichtbrengster

13 december 2002…
“Als je op 13 december, nadat de kinderen in de klas gebracht zijn, nog eventjes op school blijft, kan het gebeuren dat je getroffen wordt door de ijle klanken van een dwarsfluit.. het tere zingen van een lieflijk liedje... de zachte gloed van brandende kaarsen… en de geur van sterrenkoekjes…


Zingend schrijdt de Luciabruid in het ochtendschemer van klas naar klas, gevolgd door een sterrenmeisje en een tomte (kabouter), die met zijn lantaarntje Lucia bij schijnt!
Wat een prachtig gezicht!


De Luciabruid heeft op haar lange, loshangende haren een groene kroon met 4 brandende kaarsen: zij is de brengster van licht!
Getooid in een witte linnen jurk brengt ze allen licht.. stralend helder licht.
En om het aardse niet te vergeten, deelt ze heerlijke saffraankoekjes uit. Wat een bijzonder moment zo middenin de Adventstijd!”


Inmiddels zijn deze herinneringen slechts herinneringen… en geniet ik in gedachten weer even van de tijd dat onze kinderen dit prachtige geschenk, namelijk de komst van de Luciabruid en haar rondgang langs de klassen, jaarlijks mochten meemaken.
In een ver verleden kwamen namelijk enkele ouders, die een band met Noorwegen hadden, op het idee om dit Scandinavische feest ook op onze school aan te bieden. En zo kwam het, dat de rondgang van Lucia een kleine, ingetogen traditie werd.


Want Scandinavië, daar wordt het Luciafeest groots gevierd!
In heel Zweden en Noorwegen worden op de vroege ochtend van 13 december scholen, kerken, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en andere werkplekken bezocht door een prachtig lichtende Luciastoet. En niet te vergeten thuis, in de gezinnen, waar Lucia in de vroege ochtend koffie en saffraanbroodjes rondbrengt!

Lucia staat symbool voor het licht. In het Latijn betekent Lux licht. 


De oorsprong van Lucia komt uit het verre Sicilië waar de legende ontstond over de heilige Lucia van Syracuse, die op 13 december de martelaarsdood stierf en bijna overal in de vergetelheid is geraakt. Behalve in Scandinavië dan…
Het vieren van het Luciafeest is hier een heel oud gebruik. Logisch ook, dat deze heilige hier vaste voet aan de grond heeft gekregen, als je bedenkt hoe lang het wel niet donker is in dit deel van Europa! 

Selma Lagerlof, een van Zwedens bekendste schrijfsters, heeft een prachtig verhaal opgetekend over de heilige Lucia: ‘De legende van de Luciadag.’ Je kunt het vinden in het boek: Een ster over de grens, door Ineke Verschuren.


Nog eventjes genieten van de Luciastoet…
Voorop loopt de Luciabruid, gevolgd door een rij meisjes in witte jurken met kaars in de hand. Dan komen de tomte’s (Zweeds voor kabouter) die haar met hun lantaarntjes bijlichten en als laatste zijn daar de sterrenkinderen. Ook zij dragen een lange witte jurk en een hoge punthoed met manen en sterren er op. De sterrenkinderen symboliseren de hemel, zoals de tomte’s staan voor de aarde. En Lucia? De Lichtbrengster staat hier in het midden, tussen hemel en aarde in.


Iedereen een fijne Luciadag gewenst!


18 opmerkingen:

 1. Het zal in Nederland - of liever: Holland - weinig bekend zijn dat in Beek (L) de traditie van een Sint Lucia-feest al tamelijk oud is.
  http://www.vvvzuidlimburg.nl/beleefzuidlimburg/evenementen/evenement.aspx?id=6843
  Het heeft wel wat, een feest van licht in de donkere dagen voor kerstmis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je dit vermeld Mieke, ook voor mij nieuw! Ik ga snel een kijkje nemen op de site! Dank voor de toevoeging!

   Verwijderen
 2. Wat een mooi bericht Lupineke. Het lijkt me een hele gezellige tijd voor Kerst in Scandinavië. Fijn dat jouw kinderen Luciadag op school gevierd hebben. Ze zullen er altijd met warme gevoelens aan terugdenken. Fijne dag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het sneeuwt op je blog! Hoe heb je dit nu gedaan,
  Kun je dit met ons delen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi hi, na lang tobben, vragen, uitproberen en ga zo maar door keek Zoonlief er even naar, klikte wat met de muis en... toen floepte er zomaar ineens sneeuwtjes over het scherm..! Ik zal aan hem vragen hoe hij dat gedaan heeft ;)!

   Verwijderen
 4. Een feest dat past bij deze tijd rond kerst. Mooi er bij jou over te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi Lupineke dit verhaal en vooral de afbeeldingen zijn prachtig.
  Ben wel bekend met st.Lucia,maar nooit gevierd.Dit feest wordt ,dacht ik,op de vrije school ook gevierd.
  Hier schijnt de zon volop,dus Lucia is hier duidelijk aanwezig!
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Lupineke, ik heb net een film gezien van Willy, over zweden, met meisjes in witte kleding en kaarsen.Jouw verhaal is heel prachtig, bedankt Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het hoge noorden blijft toch trekken hè? Groetjes, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie verhaal. Leuk om te lezen.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat doen ze dat toch sfeervol in die Scandinavische landen ,jij ook een fijne Lucia's dag , marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed dat je er even aandacht aan besteed. Ik had er nog helemaal niet bij stil gestaan. Terwijl ik ooit Lucia geweest ben op school. Het lopen met de brandende kaarsen op m'n hoofd staat me nog het meeste bij. Wat vond ik dat griezelig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een heel mooie en bijzondere traditie, die werd vroeger door het oudste meisje in huis gevierd en dat was ik, bij ons geen linnen jurk, maar een kaars op de ontbijttafel en daar was ik maar wat trots op! Genieten, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vaak zijn er ook prachtige illustraties bij dit lichtfeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ken het feest niet zo goed, bij ons werd het op school niet gevierd. heel vroeger wel heb ik gehoord maar in 'onze' tijd niet. jammer want het lijkt mij een heel sfeervol feest. wat een prachtige kaarten laat je zien, die rode...prachtig! Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooi verhaal en vooral, wat een mooie plaatjes!
  Jammer dat wij deze traditie hier niet kennen. Het is toch wel heel warm en sfeervol, die lichtjes in de adventstijd.
  Leuk dat je volger bent geworden van mijn blog!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 15. volgens mij wordt hier in het zuiden nergens St Lucia gevierd, vreemd want zoals jij het beschrijft moet het toch iets heel erg moois zijn..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...