maandag 26 maart 2012

Lekker veel steekjes…!!

De afgelopen week heb ik lekker veel steekjes kunnen doen! Ondanks het prachtige weer - en het vele tuinwerk dat daardoor op me lag te wachten - moest ik het toch nog rustig aan doen… ! Bah, wat hakt zo’n griep er in! (Nog steeds heb ik het idee, dat ik mijn oude energieniveau niet helemaal terug heb L, ik blijf snotterig en snel moe!)

Ik heb heerlijk veel steekjes gedaan aan mijn rode quilt. Het middenstuk is nu helemaal doorgepit, de middelste rode rand voor de helft, en de afwerkrand zit ook al op zijn plaats! Die moet ik nog wel met de hand aan de achterkant vastnaaien overigens… Het is zo leuk om te zien, dat het eind in zicht raakt!!

Ook de granny’s vorderen gestaag. Het leuke is, dat je zo’n vierkantje ‘even snel’ tussendoor kan doen. Ik doe 15 minuten over een vierkantje, dus staan de aardappelen op, denk ik: oh, precies 1 vierkantje… ha ha!

Ben gisteren maar eens begonnen met het afhechten van al die draadjes aan de achterkant van de stapel granny’s die er al ligt, een klusje wat nooit erg hoog op mijn voorkeurslijstje staat ;D…

Maar ach, als je er eenmaal aan begint, schiet het ook wel weer aardig op…!

De sokkenwol die ik bij Jeanet gekocht had, lag ook steeds naar me te lonken! Vooral die paarse bol vond ik eigenlijk veel te mooi voor een paar sokken…

Ook zocht ik nog een werkje, wat ik makkelijk mee zou kunnen nemen op reis. Want jawel, Lupineke gaat een klein reisje maken komende week!! En dan is een breiwerkje natuurlijk veel handiger mee te nemen dan een quilt of mand met 8 kleuren haakwol…

Ik vond het leuk om weer een Baktus sjaal te gaan breien, maar nu met een patroontje er in. Deze wol is zo kleurrijk van zichzelf dat het – volgens de jongste – een echte Hippiesjaal gaat worden! Bij deze dan, ha ha!!

En zoals jullie al konden lezen, piept Lupineke er even een weekje tussenuit! Ik ga oude en nieuwe vrienden bezoeken die zich door heel Nederland bevinden, en maak er een heerlijk rondreisje van! De kinderen bewaken, samen met de poezen, het fort, en ook zij verheugen zich erg op deze komende week J!

Tot over een weekje weer!!

zondag 25 maart 2012

donderdag 22 maart 2012

Bakkeruutjes…

Een aantal van de vilten seizoentafelpopjes die ik gemaakt heb, komen uit het boekje ‘Een heel jaar rond’ van Mieke Stender. Het is al een redelijk oud boekje, maar nog altijd even leuk!

Mieke Stender heeft voor elke maand van het jaar een klein bloemenkindje ontworpen, die gebaseerd zijn op een redelijk eenvoudig basismodel. En ze zijn ontzettend leuk om te maken!

Al jaren staan Narcisje, Sneeuwklokje, Krokusje, Klaproosje en Korenbloempje, afhankelijk van het seizoen, bij ons thuis op de kijktafel.

Wie ik in deze lenteperiode nog miste, was Primulaatje, ofwel Bakkeruutje, zoals ze in onze contreien zeggen! Ik had bij het tuincentrum een paar geurende bakkeruutjes gevonden, waar ik erg blij mee was, die kom je niet zo vaak tegen! Deze originele Bakkeruutjes zijn vaak minder fel van kleur dan de modernere gekweekte varianten, die trouwens niet – of nauwelijks - geuren...

Vriendin Anke kende het boekje van Mieke Stender ook, en wilde graag leren om zo’n viltpopje te maken, daarom gingen we gezellig samen aan de slag!

We volgden de beschrijving van het hoofdje in grote lijnen, maar niet helemaal. Want om zo’n ienie-mieniepopje nou ook nog een achterhoofd en een fontanel te geven, vond ik wat veel van het goede… ;) We hielden het dus alleen op een ooglijntje, meer dan genoeg voor zo’n ukkie!

Na het hoofdje volgden handjes en armen, behoorlijk wat gepruts op de vierkante millimeter, maar ook dát lukte en daarna konden we de stofjes voor de jurkjes uitzoeken.

De armpjes naaiden we binnenstebuiten in de stof van het lijfje en dan: de grote omkeertruc

hopla…

… en kijk, dat begint ergens op te lijken!

Het leukste is het aankleden van het popje met jurkje, kraagje, en evt overige kleertjes. Je kunt natuurlijk braaf het boekje volgen, maar ook je eigen fantasie laten spreken…!

Kijk eens hoe leuk de verschillende kleurtjes vilt tot heel andere popjes leiden!

Deze Bakkeruutjes zijn nog niet helemaal af. Ze zijn nog een beetje kaal, en missen nog een bloem in de handjes… die maken we een volgende keer! Wordt vervolgd!!

woensdag 21 maart 2012

Hangop... jammie!

Het was al heel lang geleden, dat ik Hangop had gemaakt…

Hangop lijkt wat op Griekse of Turkse yoghurt, en is heerlijk om als toetje te eten met honing, jam of vruchten (of alle drie J!) Hangop is echt een zuivelproduct uit vroeger tijden, en supersimpel te maken… Het enige wat je nodig hebt is yoghurt… en tijd!

Wat heb je nodig?

Voor 4 tot 6 personen:

· 2 liter yoghurt

· grote schaal waar een zeef of vergiet in past

· zeef of vergiet

· natte theedoek

· kaasdoek of extra theedoek


Leg zeef of vergiet in de schaal. Let erop dat de onderkant hiervan de bodem van de schaal niet raakt. Hierin komt de natgemaakte theedoek te liggen.

Nu schenk je alle yoghurt op de theedoek.

Dek dit af met gaasdoek (of andere theedoek).

Het vocht (de wei) uit de yoghurt zakt langzaam door de theedoek in de schaal. Na zo’n drie uur zie je de zijkanten al stevig worden. Controleer regelmatig of de zeef niet in de wei komt te hangen, en giet, als dat het geval is, de wei af.

Pas na acht uur is de Hangop klaar!

Nu kun je het opdienen als toetje met wat honing, fruit of jam. Omdat Hangop heel zwaar van structuur is, heb je er per toetje maar een klein beetje van nodig!

En mocht er toch nog wat overblijven (als dat lukt natuurlijk J!)… bewaar de Hangop dan in de koelkast!

dinsdag 20 maart 2012

Ostara… de Lentegodin is weer in het land!

Vandaag, 20 maart 2012, vieren we de komst van de Lente, van oudsher één van de belangrijkste vieringen in de cyclus van het jaar. De lente is de tijd, waarop mensen al eeuwenlang en met smart naar verlangen…

Na de lange, bittere winter, waar in oude tijden dood door honger of koude heel reëel was, werd de komst van de lente met vreugde gevierd! De lente is de dag van de lente-equinox: het punt waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dag en nacht duren even lang, en de zon komt precies in het oosten op (uitgezonderd op de Noord- en Zuidpool). Heerlijk om te ervaren dat het elke dag weer langer licht wordt!

De godin die van oudsher met het lentefeest geassocieerd werd is Ostara. Haar naam is van dezelfde stam van de Angelsaksische Eostra, beide namen worden dan ook gebruikt voor dezelfde godin.

Ostara of Eostre is de Germaanse godin van de dageraad. Haar naam is afkomstig van de term ‘oosten’, daar, waar de zon op komt. Ook in het Oudnoors is de naam van deze godin terug te vinden, namelijk Austr. Het is bovendien heel goed mogelijk dat de naam van Ostar(a) weer afkomstig is van een nog oudere godin, namelijk Isthar, een van de godinnen uit het antieke Mesopotamië. Allen zijn bovenal bekend als godinnen van de vruchtbaarheid!

Het feest ter ere van Ostara werd altijd gevierd op de eerste volle maan na de lente-equinox. De meeste oude volkeren, zoals de Babyloniers, Romeinen, Germanen en Kelten, vierden hun lentefeesten op deze dag. Ook het Joodse volk kende voor de komst van Jezus een lenteviering, waarop later, na de dood van Christus, het Paasfeest werd gebaseerd.

De eerste en enige officiële vermelding van Ostara komt van de kerkhistoricus Beda Venerabilis (673-735).

Hij vermeldde in de ‘Temporum Ratione’, dat de Saksen een godin aanbeden die Eastra heette. Zij zou, volgens deze christen, in vroegere tijden in Engeland zijn aanbeden.

Jacob Grimm stelde in zijn `Deutschen Mythologie´ dat de godin Ostara ook op het Europese vasteland aanbeden werd. Hij baseerde dat o.a. op de naam ‘Ostarmonath’, zoals de maand april genoemd werd in de tijd van Karel de Grote, en wat vertaald kan worden als ‘lentemaand’. Grimm schrijft: ´Ostara moet, evenals de Angelsaksische Eostre, een hoger wezen van het heidendom geweest zijn, wiens dienst zo diep geworteld was, dat de missionarissen de naam toestonden en voor één voor de belangrijkste christelijke jaarfeesten gebruikten`.

Ostara is een godin die symbool staat voor de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode. Zij is ´de godin van de stralende morgen, het stijgende lichte en de blijmoedige en heilzame verschijning´. Zij kondigt een nieuw begin aan: het begin van een nieuw seizoen van vruchtbaarheid.

De symbolen van Ostara zijn de haas en het ei. Beiden zijn oeroude vruchtbaarheidssymbolen en symboliseren het nieuwe leven op aarde...

En ons woord ´lente´ dan? Dit woord stamt af van het Germaanse ‘länggitinaz’, wat betekende ‘het lengen der dagen’. Tot in de Middeleeuwen bestond het werkwoord ‘lenten’, en hiermee gaf men aan ‘het bewerken van de velden in het voorjaar’.

En dan komt, zoals bijna bij alle huidige feesten, de Katholieke Kerk weer om de hoek kijken. Het huidige Paasfeest, wat nog steeds tijdens de eerste volle maan gevierd na de lente-equinox gevierd wordt, heet in Engeland en Duitsland nog steeds naar de oorspronkelijke lentegodin: Ostern en Easter… Maar hierover later, met Pasen, meer…

Eostra,

Vrouwe van het Ochtendgloren

Vrouwe van de Dageraad,

Laat de wind voorzichtig waaien over het prille lenteleven.

Laat de zon mild zijn warmte schenken aan bloesem, bloem en knop.

Laat de regen zachtjes vallen op het verse voorjaarsgroen.

Eostra,

Laat de eieren rollen

Laat de hazen dollen

Laat de hoofden tollen

Van liefde en geluk

Eostra,

Laat het Lente zijn!

Deze ‘moderne’ lentegodin is een schilderij van Ada Breedveld! Alle afbeeldingen zijn van Internet geplukt.

vrijdag 16 maart 2012

‘Blij dat ik brei’…ontmoeting met Jeanet

Al geruime tijd geniet ik enorm van de blog van Jeanet uit Arnemuiden met de titel: ‘Blij dat ik brei. Vandaar ook, dat ik haar onlangs met veel plezier in het zonnetje zette, bij het uitreiken van mijn Liebster Awards…!

Op haar blog zet Jeanet minstens 1 keer per dag een leuk patroon. Bovendien zet ze zich onvermoeibaar in om handwerken te promoten, niet alleen op haar weblog en in haar winkel, maar ook op de plaatselijke lagere school, waar ze de kinderen leert breien!

Wat was het leuk om Jeanet vorige week eindelijk weer eens te ontmoeten!

Want al wonen we hemelsbreed maar zo’n zeven kilometer van elkaar vandaan, toch gebeurt dat niet iedere dag! Jeanet had het uiteraard aan zichzelf te danken dat ik naar Arnemuiden kwam, want ze had van die prachtige sokkenwol van Regia op haar blog gezet. Die wilde ik dolgraag wilde kopen om weer eens een paar warme sokken van te breien!

Dus naar Arnemuiden getogen, waar Jeanet en haar man een naaiatelier en handwerkwinkel hebben, ‘Atelier Jaffari’ geheten!

En weet je, dat ik dat helemaal niet eens wist? Ik dacht altijd, dat Jeanet een alleen handwerkwinkeltje had… erg he!

En dat heeft ze ook, een schattig klein winkeltje met de meest kleurrijke wolletjes, stoffen, knopen, garens, ritsen, lintjes en ga zo maar door… heerlijk om rond te snuffelen!

Het was een ontzettend gezellige ontmoeting, en wat een lieve schat is Jeanet! Ze vertelde me over haar passie – handwerken - en hoe ze hier, samen met haar man, haar brood mee verdient. In het naaiatelier zwaait Jeanets man Ali de scepter. Bovendien hebben ze ook nog een (internet-)bedrijf in kinder-verkleedkleding!

In het atelier worden o.a. gordijnen en andere raambekleding, bekleding van bank-,stoel-, boot- en tuinkussens op maat gemaakt, en allerhande reparaties uitgevoerd. Zelfs reparaties aan bijvoorbeeld parasols en tenten, en da’s toch echt een vak apart!

Leuk dat Ali nog even binnen kwam vallen tussen twee klussen door, zodat ik hem ook kon ontmoeten! En terwijl wij gezellig even een kopje koffie dronken in het atelier, kwamen er ondertussen natuurlijk allerlei klanten binnenlopen, die Jeanet met al haar handwerkervaring vakkundig hielp!

Twee dames kwamen om wol voor sjaaltjes, een mevrouw wou een trui laten breien in de nieuwe modieuze kleur koraal, een andere dame kwam een borduurpakket ophalen wat ze besteld had, een klein jongentje kwam zijn voetbalsokken ruilen, die een maatje te klein waren… (want dat kan hier ook nog: voetbalkleding kopen van de voetbalclub van het dorp). En ondertussen verkocht Jeanet ook nog een Zeeuws Knoopje in de vorm van een zeepje…

En ik kwam al snel tot de conclusie dat winkel-annex-atelier van Jeanet en haar man niet alleen voor de dorpsbewoners een belangrijke functie heeft, maar dat hun bedrijf zeker zo interessant is voor mensen van verderop! En dan heb ik het over de toeristen, die Arnemuiden al fietsend en wandelend bezoeken, nog niet eens gehad!

Met haar hartelijkheid is Jeanet echt een voorbeeld voor velen! Wol kan altijd geruild worden, patroontjes worden gratis meegeven, kortom: Arnemuidse gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel!

Wat zeg je? En hoe het nou zit met de klok van Arnemuiden? Ha ha, zeg ik lekker niet, ga er zelf maar een keer naar toe! En stap dan ook meteen even gezellig binnen bij Jeanet!

donderdag 15 maart 2012

Neeltje Marijs

Kennen jullie Neeltje Marijs al? Nee, nog niet? Dan zal ik haar snel aan jullie voorstellen!

Neeltje is één van de zes handgemaakte poppen, die deel uitmaken van de collectie Streekdrachten van Museum de Schotse Huizen in Veere. De medewerkers van dit boeiende en interessante Museum vinden het een uitdaging om kinderen op actieve en speelse manier kennis te laten maken met wat het museum allemaal te bieden heeft. Natuurlijk is een speurtocht altijd leuk, maar voor de wat jongere kinderen is er een wel heel bijzondere en interessante manier bedacht om ze met de collectie oude streekdrachten in contact te brengen!

Zes poppen zijn er gemaakt, met elk hun eigen naam en kledingcollectie. Diverse periodes en dorpen zijn hierbij vertegenwoordigd. Elke pop zit in een doos, met daarbij een handig boekje, waarin stap voor stap te zien is welke kleren deze pop aan moet en in welke volgorde. En dan die kleding… oh, om van te smullen!!

Met veel liefde en ongekende nauwkeurigheid zijn alle poppen voorzien van Zeeuwse streekdracht, en is alles zelf genaaid, gehaakt en gebreid! Tot in de kleinste details kloppend! Alle poppen hebben ze een set kleding voor de dagelijkse, en de rouwdracht. Plus bijbehorende sieraden… Lupineke wist werkelijk niet, wat ze zag!

Ik heb aan Neeltje gevraagd, of zij zich voor deze gelegenheid voor ons wil aankleden… en gelukkig vond ze dat een hele eer!

Eerst doet Neeltje haar gebreide hemdje, onderbroek en sokken aan. Zwarte, zelfgebreide sokken, daar kun je het beste op werken en daar zie je ook de vuiligheid niet zo goed op…

Daarover draagt Neeltje minstens twee onderrokken. Over haar hemdje komt de beuk, een dagelijkse werkbeuk vandaag.

Over het beukje komt het jak. Gemaakt van zwarte merino, lekker stevig en warm.. ook in de zomer! De zwarte rok is van eenzelfde dikke, warme wol.

Tijdens het dagelijkse werk draagt Neeltje natuurlijk haar schort, gemaakt van de bekende Zeeuwse schortenstof. Om de hals een snoertje bloedkoraal, het is tenslotte geen zondag…!

En om het helemaal af te maken een gehaakt ‘avonddoekje’ om de hals, dat mooi naar voren valt met de puntjes tot de schort. En, ziet Neeltje er zo niet prachtig uit?

Lupineke, al van kleins af aan poppenmoeder in hart en nieren, heeft ontzettend genoten van het ‘spelen’ met deze prachtige poppen en kleding! Wat vreselijk leuk, dat aan- en uitkleden, en op deze manier ontdekken wat de kinderen van vroeger allemaal droegen!

Wil je zelf een keer kennismaken met Neeltje, haar vriendinnetjes en vriendje? Museum de Schotse Huizen is weer geopend vanaf 31 maart 2012, en de gloednieuwe tentoonstelling “Dracht en Ambacht - handwerken in de Walcherse streekdracht” vanaf 31 maart t/m 31 oktober 2012.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...