maandag 30 april 2012

Koninginnedag 2012

De vlag hangt al uit!


Maar eerst is het tijd voor koffie met een heerlijke oranje Tompoes


We kunnen al lekker buiten zitten, het is heerlijk zonnig in onze ienie-mienie-achtertuin! Gisteravond hebben we voor het eerst buiten gegeten.. het lijkt wel, of de lente nu eindelijk echt gekomen is!


Als je de achterdeur uitstapt, betovert een heerlijke bloesemgeur al je zintuigen… alles staat in bloei…de Sering, de Acebia, de Viburnum, de Lijsterbes… heerlijk! En, al is het niet groot, toch is het hier in dit jaargetij zoooo genieten! De grond raakt langzaam helemaal bedekt met een kleed van afgewaaide bloesemblaadjes, het lijkt alsof er een bruiloft plaatsgevonden heeft ;)…!
Bovendien hebben we in het nestkastje, wat de Oudste ooit zelf gemaakt heeft en met veel klim- en klauterwerk in de Lijsterbes gehangen heeft,  jonge veugeltjes… oh, zo leuk!! Vader en moeder Koolmees vliegen af en aan om hun piepende jongen van voedsel te voorzien… Als je onder de boom staat, hoor je het constante gepiep van de kleine kwetteraartjes…


We moeten alleen Sybil nog leren, dat ze niet in de boom mag klimmen… tja, lastig hoor… Gelukkig helpt de tuinslang: even spuiten en weg is ze! Om vervolgens een heerlijk plekje binnen te zoeken!


Straks ga ik naar het Ringrijden in de binnenstad, een van de oude Zeeuwse tradities op Koninginnedag! Iedereen een héél fijne dag gewenst vandaag!!


zaterdag 28 april 2012

Heel veel.. uh… onderzetters?!

“Wat denk je, dat ik aan het maken ben?”, vroeg ik heel trots aan Manlief, net ettelijke uren nadat hij weer voet aan wal gezet had…


Gezeten te midden van al mijn gehaakte vierkantjes ofwel Grannys ’s keek ik hem vol verwachting aan…

Helaas, iets te veel verwacht blijkbaar…

“Uh, onderzetters?” was zijn aarzelende antwoord, terwijl hij enigszins onbeholpen naar al die Granny’s om me heen keek.

“Ja hoor schat! Eenenveertig onderzetters! Voor als we heeeeel veel visite krijgen, ha ha!”


Helaas voor mijn Lief, maar… het worden géén onderzetters! Of… één hele grote misschien…J!

vrijdag 27 april 2012

Heppie!!!

In een piepklein huisje is het altijd woekeren met ruimte! Wat droom ik vaak van een schuur. Of een bijkeuken, of… een werkkamer… of… allemaal!! Waar álles in kan, álles wat nu her door het hele huis verstopt en weggemoffeld is!

Hebben jullie ook zo veel handwerk- en knutselspullen?

*Stápels stof *Mand met bollen wol *Plastic bak met lapjes vilt *Zak met vul- en spinwol  *Mandje met borduurgaren en –linnen *Mand met breinaalden *Voorraadje sokkenwol *Laatje met quiltbenodigdheden *Bak met poppenmaakspullen *Lade met naaimaterialen (spelden, garen, naaimachinenaalden) *Mandje met zelfgemaakt vilt en droogviltmaterialen *Schoenendoos met verf en penselen…. help!!!

Wat zeg je… verhuizen? Tja, maar we willen hier eigenlijk niet weg! Want ondanks de beperkte afmetingen is het hier zo ontzettend fijn wonen… Dit huisje voelt als een heel warme, lekkere, vertrouwde en behaaglijke jas: steekje voor steekje opgelapt, versteld, gewassen en gestreken…

Mijn allergrootste wens was iets kleiner, al jaren droomde ik van… een handwerkkast! Ik zag hem al helemaal voor me: een mooie witte kast met allemaal dezelfde manden er in… Elke mand netjes gevuld, zodat ik, als ik iets zou willen gaan doen, alleen maar die ene mand uit de kast zou hoeven pakken! Nooit meer eindeloos zoeken naar die ene doos, bak of mand.. op zolder, slaapkamer, achter de bank, onder het bed en ga zo maar door…

En weet je, waarom ik zo heppie ben? Mijn ‘droomkast’ is werkelijkheid geworden!! 


Hoe heppie kun je zijn… ik ben als een kind zo blij met mijn nieuwe (ja, nieuwe!!) aanwinst! Ben eindeloos en gelukzalig bezig geweest om mijn handwerkspulletjes uit te zoeken, te selecteren.. En heb zeer zorgvuldig mijn nieuwe mandjes gevuld… wat een droom!
Nee, voorlopig verhuizen we niet! En... hoef ik ook geen nieuwe handwerkspullen te kopen, inmiddels weet ik ook weer hoeveel ik nog op voorraad heb, ha ha! 

donderdag 26 april 2012

Wol verven!

Deze week begon met een leuk experiment, namelijk wol verven! In een ver verleden had ik dit ook wel eens gedaan, maar daarvan kon ik me niet meer echt veel herinneren… (ouderdom waarschijnlijk, ha ha!!)


Ik moest er wel even een eindje voor rijden, want ik ging gezellig naar Ouwerkerk.  Alet had aangeboden om het verven bij haar, op haar idyllische boerderij, te komen ‘leren’! In haar wolwinkel heeft ze een keukentje, waar zij - bijna dagelijks - met wol en allerlei mooie verfjes in de weer is… Na een heerlijk bakje koffie gingen we aan de slag! De bolletjes die ik wou gaan verven had Alet al voorgeweekt in water, dus konden we meteen beginnen.
De wol, waarvan ik broekjes voor de drieling wil gaan maken, is van het Deense merk Semilla fino, 100% organic wool. 


Eerst maar eens kleurtjes kiezen... Alet werkt met de wolverf van Landscapes, en er zijn hierin ongelofelijk veel mooie kleuren… lastig kiezen! 


Het werden uiteindelijk de kleuren koraal en grijsblauw: drie bollen van 50 gram in elke kleur. Zo heb ik genoeg om twee broekjes te breien voor de jongentjes van de drieling, één oranje, en één blauw broekje.


We maakten eerste een verfoplossing met heet water. Die ging in een pan koud water, en daarna mochten de – uitgeknepen - bolletjes wol er bij. Vervolgens langzaam verwarmen tot 80˚C.


Op deze temperatuur gekomen mochten de bolletjes nog ca een half uur tot drie kwartier lekker zwemmen… je zag de kleur langzaam steeds intenser worden!
Inmiddels waren er nog twee ‘wolverfsters’ binnengestapt, namelijk Riet en Merian. Merian wilde graag twee strengen wol verven dmv een spuittechniek, met gebruik van de magnetron. Ik heb met studie staan kijken…


Eerst bekleedde zij een stuk regengoot met plastic. Hierin legde ze haar streng natgemaakte wol. Vervolgens ging ze met wolverf in een spuitflesje aan de slag, en door de wol meer of minder in te spuiten kun je spelen met de intensiteit van de kleur..


En zo creerde zij een prachtig gemeleerde streng wol, die daarna in de magnetron geverfd werd!En terwijl wij buiten waren, zagen we niet alleen de pasgeboren lammetjes in de stal… maar ook de kleinkinderen van Alet die in de schapenwei paardebloemen plukten… wat een geweldig gezicht!!Ondertussen was het verfresultaat van mijn drie koraalrode bolletjes prachtig geworden! Na het afkoelen en uitspoelen heb ik ze nog even in de Eucalan geweekt, zodat de wol heerlijk zacht is geworden. 
De drie overige bolletjes wol heb ik thuis blauw geverfd, en het is zo leuk om te doen! Over heksen gesproken J


Inmiddels staat het achterpandje van het eerste broekje al op de pennen… !


woensdag 25 april 2012

Eva Besnyö in Westkapelle deel 2

Eva Besnyö, de Hongaarse fotografe die vanaf 1932 in Nederland kwam wonen, maakte tijdens haar zomerse verblijven in het ‘Westkapelle-van-voor-de-oorlog’ een serie foto’s van Betje Louws. Dit dochtertje van geitenslager Johannes Louws was speciaal voor deze reportage een dag te gast bij het gezin van Joane en Janis Huibregtse.

Samen met de jonge Betje zoekt Joane schortenbont uit in de winkel van Joane’s moeder, om hier een schortje van te naaien. Terwijl zij hier aan bezig is, past Betje alvast een ondermuts voor de spiegel… Ook een beukje wordt gepast, en uiteindelijk wordt Betje helemaal door Joane aangekleed… en wat is ze ‘pront in haar Zeeuwse goed’!
Ik vind het prachtig, om dit tijdsbeeld te zien door de ogen van deze bijzondere fotografe. Naast deze foto’s van Zeeland heeft Eva Besnyö nog veel meer bijzondere foto’s gemaakt: van kinderen, in Hongarije, in Amsterdam van de Dolle Mina’s, van architectuur, van de Watersnoodramp…Er zijn diverse fotoboeken van haar uitgegeven, die overigens niet altijd meer even makkelijk te vinden zijn…

En hoe verliep het leven van Eva Besnyö na de Oorlog? In 1945 scheidde zij van John Fernhout, waarmee ze in 1933 getrouwd was.  Een jaar later huwde ze met ontwerper Wim Brusse en met hem samen kreeg ze een zoon en een dochter.  Enkele jaren na de geboorte van haar kinderen pakte ze het fotograferen weer actief op. Zij bleef tot op hoge leeftijd actief in de kunstwereld, en ontving in 1994 de Piet Zwart Prijs voor haar gehele oeuvre.


Eva Besnyö overleed op 12 december 2003 in het Rosa Spierhuis te Laren, 93 jaar oud. In een interview met Ischa Meijer, kun je meer te weten komen over deze interessante en krachtige vrouw, die niet vanuit de techniek, maar vanuit haar gevoel fotografeerde …

dinsdag 24 april 2012

Uit de tuin in de fles…


In Haarlem vond ik onlangs dit geweldige boek:
Uit de tuin, in de fles, van aardbeienwijn tot vlierbloesemsiroop! Geschreven door Susy Atkins, uitgeverij Becht.

Ik kon het niet laten staan! Na jarenlang met veel plezier jammetjes en likeuren te maken, ben ik sinds vorig jaar begonnen een nieuw experiment: zelf wijn maken! Mijn eerste perenwijn is dan ook in wording…!
Ik had al eens een klein boekje gevonden in de 2e Hands Loods, waarin ongelofelijk veel recepten en tips om zelf wijn te maken in staan.


Het is echt een klassieker onder de Nederlandse boeken op dit gebied, maar dit nieuwe boek geeft zó veel meer inspiratie!


Het leuke vind ik niet alleen, dat er zo veel heerlijke recepten, ideeën en tips in staan, maar het is ook genieten van de vele mooie foto’s!


Er staan ontzettend veel lekkere recepten in, met, en zonder procentjes…! Naast de wijnen en likeuren, ook heerlijke kruidenthee, honingdrankjes, fruitdrankjes en ga zo maar door… jammie!


De plannen voor nieuwe wijn borrelen al in mijn hoofd, de flessen er voor zijn al besteld! Mijn eerst volgende wijn wordt Rabarberwijn en ik hoop ook binnenkort Vlierbloesemwijn te gaan maken! En wat te denken van Paardebloesemwijn… hoe zou dat smaken?


En over rabarber gesproken: de eerste jammetjes hiermee zijn ook al gemaakt! Ik vond in de vriezer nog een zak rode bessen, en deze kon ik prima combineren met de eerste verse rabarber! 


Af en toe voel ik me net een heks, ha ha! Al roerend en borrelend en pruttelend en kokend… heerlijk!!

vrijdag 20 april 2012

Naar Urk!


Mijn derde reisdag bracht mij langs geheel onbekende banen en wegen… hoe heerlijk om als een echte ontdekkingsreiziger op pad te gaan…!De vroegere Zuiderzee vanaf Haarlem naar boven volgend, ontdekte ik steeds nieuwer Noordelijker streken. Mijn eerste stop was Medemblik, een klein maar dapper dorpje wat geheel in grijze wolken, regenvlagen en harde wind gehuld was…

…en een goede plek voor een koffiestop! En in Medemblik aanschouwde ik voor het allereerst in mijn leven het IJsselmeer :)!

Wat bijzonder om hier te zijn… en een ontmoeting te hebben met het water wat eeuwenlang de levensader van Nederland was… Na een heerlijk kopje warme koffie (wat was het koud, brrr!!) met originele West-Friese krentenmik vervolgde ik mijn weg naar de Afsluitdijk.. om nog meer nieuwe gebieden te ontdekken!
Alwaar ik getuige was van een adembenemend spel van licht, lucht en water …

Aan het eind van de kilometers lange Afsluitdijk vond ik Friesland… Ik voelde me Marco Polo… Columbus… Vasco da Gama…!
Het rijden langs de kleine dorpjes en het mooie, open land maakte, dat ik al snel wilde blijven… dieper het Friese land in, om meer te zien van dit waterrijke land.


Helaas, Friesland… een andere keer! Maar omdat het inmiddels lunchtijd geworden was, deed ik mezelf Hindeloopen cadeau!

Hindeloopen: stoer en authentiek, puur en apart… Wat een aangename ontdekking!Het vele Hindeloper schilderwerk gaf een haast buitenlands gevoel… zó prachtig!
De klok echter vertelde me, dat ik niet langer kon blijven… Er zat iemand met verse koffie op me te wachten…
in… Urk!

Morgen gaat het verder!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...