zondag 27 mei 2012

Pinksteren

Een van de meest mooie feesten van het jaar, vind ik zelf: het Pinksterfeest of Meifeest! Terwijl de natuur op zijn mooist is, bomen en struiken fris groen en getooid met witte bloesems, vieren we de vruchtbaarheid van de Meimaand en de uitstorting van de Heilige Geest in één feest! 


ansichtkaart Marjan van Zeijl

Pinksteren komt van het Griekse woord pentecoste, wat vijftig betekend. Vijftig dagen na Pasen kwam er volgens de bijbel iets uit de hemel dat op vuur leek, en wat zich als vurige tongen verdeelde over de twaalf leerlingen van Jezus. 
Zij werden vervuld van de Heilige Geest, konden in vreemde talen spreken en werden verlost van het hun verlammende verdriet om het heengaan van Jezus.


afbeelding van Internet, kunstenaar onbekend

Vanuit de oude Keltische, Germaanse en Romeinse tradities werd in deze tijd van het jaar het begin van de zomer gevierd met vele vruchtbaarheidsrituelen. Zoals het dansen om de meiboom en het kiezen van een bruid en bruidegom. Bruid en bruidegom staan symbool staan voor de vereniging tussen aarde en kosmos en de nieuwe groei- en bloeikrachten van de natuur… Je kunt er hier meer over lezen.

Ons Pinksterfeest is een combinatie van deze christelijke en voorchristelijke tradities.


Op de dag dat het Pinksterfeest gevierd word, komen de kinderen in het wit gekleed naar school en vormen zo de bruidjes en bruidegoms. De bloemen waarmee de hoofdkransen versierd zijn, zijn gemaakt van papier. Dit symboliseert het mensenwerk, dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken!

Ook witte duifjes staan in het middelpunt. Er worden witte duifjes gemaakt van papier, en liedjes gezongen over de duifjes… en er worden echte duifjes vrijgelaten. 


"Zouden de duifjes echt in de mand zitten?"


De Pinksterduif staat symbool voor het neerdalen van de Heilige Geest en maakt een directe verbinding tussen de boven- en benedenwereld. Ooit was de duif de vogel van de lichtgodin Istar ofwel Venus, godin van de liefde, en in tempels ter ere van haar huisden veel duiven, als ‘gasten van de goden’.


Hoogtepunt van deze dag is het dansen rond de Pinksterboom of MeiboomAls iedereen zich op het plein verzameld heeft, laten alle klassen elkaar mooie dansen zien, waarbij de linten zich vlechten om de stam van de Meiboom . Hoe ouder de kinderen, hoe ingewikkelder het vlechtwerk wat ontstaat..


Ook wordt er door iedereen in de Meiboom geklommen, wat niet altijd meevalt ;)! 


Deze oude traditie stamt uit de tijd, dat de jongemannen hun capaciteiten wilden tonen aan de jonge, huwbare meisjes, in de hoop er hun favoriete meisje mee te kunnen imponeren…Al is er nu een plakje cake te winnen ipv een huwbare dame J!


Natuurlijk hoort er bij het Pinksterfeest taart! En niet zo maar een taart… nee, een echte Bruidstaart! Met een geweldig feestmaal wordt het Pinksterfeest dan ook afgesloten!

Ook bij Lupineke staat er vandaag met Pinksteren een taartje op tafel.. al is dit niet alléén vanwege Pinksteren… want Lupineke wordt vandaag, op deze prachtige dag, weer een jaartje ouder!! Een echt verjaardagsfeest slaan we dit keer over, met het giga feest van vorig jaar nog in onze gedachten…! 
Nee, wij gaan er vandaag heerlijk een dagje samen op uit!

Ik wens iedereen heel fijne Pinksterdagen toe!

woensdag 9 mei 2012

Terugblik op ’t Rienkrieën…

Prachtige he, die oude tekst uit 1857 over het Ringrijden gisteren!

Op deze Plaat Hebben wij getracht eene voorstelling te geven van een Volksvermaak, thans nog veel op dit eiland in gebruik, het steken namelijk met eene lans naar den ring tot uitgeloofde prijzen, te paard zittende in vollen galop, of ook wel op schaatsen; de paarden, die men hierbij gebruikt, zijn ongezadeld en zonder stijgbeugels, de lansen van bijna manslengte en met eene lange ijzeren punt voorzien, voor het overige geheel van middeleeuwschen vorm en met de nationale kleuren beschilderd; ook is het meestal nog het gebruik, wanneer met de lans de ring is afgestoken, dat de overwinnaar zich onmiddellijk van het paard laat vallen en verheugd allerlei sprongen maakt.

En weet je, wat zo bijzonder is: op deze manier gaat het nog steeds!!

Afgelopen Koninginnedag was het weer Rienkrieën op het Abdijplein in Middelburg…. Op deze zonovergoten dag lieten veel jonge rienkrieers enthousiast zien, dat dit oude spel-te-paard, wat al sinds minstens eind 1600 in Zeeland gehouden wordt, niet alleen folklore is, en uitsluitend voor toeristen opgevoerd wordt … 
Integendeel, deze oude vorm van wedkamp is springlevend en wordt nog steeds door nieuwe generaties paardenliefhebbers als ultieme uitdaging gezien!

 Een impressie…

Meer weten over het Ringrijden? Binnenkort besteedt Lupineke een inhoudelijk logje aan dit oude Zeeuwse volksvermaak. Een aanrader is ook de film: Zeeuwse Ridders, van Jacomien Kodde, waarover je meer kunt lezen in dit logje!

vrijdag 4 mei 2012

Ontmoeting tussen “Mien’en ‘Pien’!

Op de vierde dag van mijn rondreisje Nederland vond een gedenkwaardige ontmoeting plaats:  een ontmoeting tussen Drentse BalseMien en Zeeuwse LuPien!

Toen ik actief werd in Blogland, werd de blog van Balsemien al snel één van mijn favorieten. Ik volg al heel lang haar belevenissen en verhalen over haar leven in het Drentse land, en met enige regelmaat gingen er kleine berichtjes over en weer…

Toen zij na een flinke opruimingswoede liet weten, nog een stapel Ariadne at Home’s in de aanbieding te hebben, liet ik haar snel weten daar wel belangstelling voor te hebben! “Nou”, zei Mienke, “als je nog eens in de buurt bent, dan kom je ze maar halen!”

En nu was het dan zo ver: ik was in de buurt… tenminste, ik was in Drenthe… dus was de afspraak snel gemaakt! Toen ik rond lunchtijd bij Mienke’s huis aankwam, bleek Mienke er totaal anders uit te zien, dan ik had gedacht, hi hi! Ik moest gewoon even wennen en omschakelen…! Gek he, dat je een beeld voor ogen hebt van iemand, en als je elkaar dan in het echt ziet, dit beeld helemaal niet blijkt te kloppen ;)! Nou duurde dat gelukkig niet lang, want… wat een lieve schat is zij! Ik voelde me meteen heel erg welkom!!

Tijdens en na de gezellige en heerlijke lunch maakte ik kennis met het gezin van Mienke: man, zoon, vier honden, twee flessenlammetjes en nog veel meer dieren! Mocht ik zelfs een van de lammetjes, Jopie, de fles geven, wat ontzettend leuk was dat!! Had zelf ook nog een bedankje voor haar meegenomen...


En wat heeft Mienke me die middag in de watten gelegd!! Eerst hebben we al haar prachtige quilts en borduurwerken bekeken… en dat zijn er een heleboel! Ze is een zeer kundige en vaardige handwerkster, en ze heeft de meest prachtige dingen gemaakt! Ik kon alleen maar vol bewondering toekijken…!

Vervolgens nam ze me op mee op pad, om het Drentse land te gaan verkennen en ontdekken! Zelfs de auto was hiervoor speciaal gepoest ;)! Het werd een geweldige rondrit, waar ik enorm van genoten heb! En wat is Drenthe mooi!!! Hier wil ik beslist terugkeren!

We zagen:
Prachtige natuurgebieden…Lieflijke dorpjes… 
Natuurlijk een echt hunebed… het was voor het éérst in mijn leven dat ik er eentje zag!En… als klap op de vuurpijl lieten Mienke en haar man me hun kudde Drentse Heideschapen zien, die speciaal voor mij, op een nabijgelegen heideveld,  bijeengedreven werden door de honden Jet, Sam en Fiep! Wat een bijzondere belevenis!!

Sam en Jet zijn de jonge Bordercollie ’s, die ‘het vak’ nog aan het leren zijn… Fiep is al volleerd, zij weet precies wat er dient te gebeuren!


Eerst wilden ze nog even lekker ronddollen met een stok J


Maar al snel hadden ze in de gaten dat er ook gewerkt mocht gaan worden! Wat een enthousiasme… geweldig om te zien!!


In de verte was de kudde schapen al gesignaleerd…


… en daar ging Fiep…  keurig dreef ze de kudde netjes onze kant op!


Netjes naar links… en weer naar rechts…


… naar Mienkes man toe, die meteen een kleine inspectie kon uitvoeren. “Hoeveel lammetjes tellen jullie”, vroeg hij nog… Ja ja, een makkie met al dat constant bewegende spul, ha ha!


Ondertussen konden de hondjes er geen genoeg van krijgen, en lagen ze smachtend te wachten op nieuwe orders!


“Mag ik echt niet nog een rondje rond de kudde rennen? Ik wil het zoooooo graag!!”


De schapen mochten inmiddels  hun eigen weerweg volgen… wat ze braaf deden.


En daar gingen ze weer… dwalend en grazend…over de grote stille heideIk durf niet te zeggen, hoeveel foto’s ik genomen heb van deze prachtige dieren… J!


En van de superlieve hondjes natuurlijk!

Veel te snel was deze fantastische middag voorbij… en moest ik helaas al weer afscheid nemen van Mienke en haar leuke gezin…! Met pijn in ’t hart heb ik Drenthe die avond dan ook verlaten, op weg naar vrienden in Zutphen, waar ik de nacht zou gaan doorbrengen. Voelde een onverwachte verbondenheid met dit onbekende deel van ons land, waar ik nog nooit eerder was geweest, maar wat me op een heel bijzondere manier raakte..!

Niet in de minste plaats natuurlijk door Balsemien (en haar man niet te vergeten!!) die me op zo’n warme en hartelijke wijze heeft laten kennismaken met ‘haar’ Drenthe…! Dank je wel Mienke... het was super!!

dinsdag 1 mei 2012

Mei, maand van vruchtbaarheid!

De oranje vlaggetjes  wapperen nog in de straten, en her en der verspreid liggen nog wat restjes crêpepapier die van een versierd fietsje zijn afgewaaid… Koninginnedag is weer voorbij! We hebben genoten van een dagje Nationale Feestelijkheden, in klein of groot formaat, van oranjebitter, vrijmarkten, kinderspelen, oranje tompoezen en niet te vergeten, voor de jeugdigen onder ons het belangrijkste onderdeel; Koninginnenach

Nederland heeft zich weer verenigd in een gezamenlijkheid die we zo zelden meer ervaren… en waar in het buitenland vaak met grote verwondering naar gekeken wordt! Waar een klein land groot in kan zijn J!


Nou was de periode rond  30 april en 1 mei van oudsher altijd al heel bijzonder en feestelijk! De oude Romeinen, Kelten, Vikingen, Germanen en Saksen vierden op deze dag namelijk elk, op hun eigen wijze, de komst van de meimaand en de zomer!


De Romeinen vierden begin mei een zesdaags bloesemfeest, wat Floralia heette. Op de eerste dag van mei werd de Aardegodin Bona Dea vereerd, die later vereenzelvigd werd met de Griekse Godin Maia


Precies, waar onze naam Mei vandaan komt! Maia was de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Maia komt van de stam ‘madre’, of wel moeder, en betekende later ook ‘vroedvrouw’. De vruchtbaarheid van de zwangere Moeder Aarde werd gevierd door een ongeboren kalf als offer te geven. Tijdens de Floralia was losbandigheid toegestaan om de vruchtbaarheid te vieren… wat dan ook volop gedaan werd!

Ook in het oude Scandinavië werd op de eerste dag van Mei feest gevierd. De Vikingen herdachten in deze nacht het offer van Odin, waarmee hij toegang kreeg tot de geheimen van de runen der wijsheid. Ze ontstaken grote vuren om kwade geesten op een afstand te houden, omdat men geloofde, dat in de nacht van 1 mei de grens tussen de wereld van de levenden en de doden heel dun was… 


Ook de Saksen en Germanen kenden veel tradities en feestelijkheden rond 1 mei. Ze geloofden namelijk dat de goden Wodan en Freya in de nacht van 1 mei de winterdemonen verdreven om de zomer te begroeten. 


De Germaanse godin Freya was de godin van magie, liefde, lust en seksualiteit. Zij werd vereerd omdat zij nieuw leven bracht. Op deze nacht vierde men groot feest en was er volledige seksuele vrijheid. Deze nacht werd ook wel Vanadisnacht genoemd, naar een andere benaming van Freya. Men geloofde, net als de Vikingen, dat op deze magische nacht de grens tussen de werelden heel dun was, waardoor heksen en de duivel makkelijk hun sabbat konden vieren in onze wereld! 


Oervorm van dit alles is het Keltische feest Beltaine, waarbij het begin van de zomer gevierd wordt. Beltaine wordt gevierd op de eerste volle maan na 1 mei, dit jaar op zondag 6 mei

In latere tijden, toen de Katholieke Kerk steeds machtiger werd, waren de losbandige vruchtbaarheidsfeesten hen een doorn in het oog. Men besloot de christelijke heilige Walburga, non in het klooster van Heidemheim, als beschermster tegen deze ‘duivelse’ feesten in te zetten. 


Daarom kreeg de nacht van 1 mei in Duitsland een andere naam, en werd hij Walpurgisnacht genoemd. Walburga was door de christelijke kerk in 779 heilig verklaard en zij was beschermpatroon tegen hekserij en de duivel. Walburga was in de Middeleeuwen een relatief populaire heilige. Zij was in 710 geboren in het graafschap Dorset in Zuid-Engeland als nichtje van Bonifatius. Samen met haar broers reisde zij naar Duitsland, waar zij non werd. Ze stierf op 25 februari 779, en werd heilig verklaard op 1 mei van datzelfde jaar. Walpurgisnacht werd een erg populair feest wat, door de enorme invloed van de Kerk, de ‘zedeloze heidense rituelen’ wist te verdrijven.


Maar, nog steeds viert men in Duitsland, maar ook Zweden en Finland, Walpurgisnacht. Het grootste Walpurgisfeest wordt in Duitsland gevierd op de Brocken, de hoogste berg van de Hartz. 


Volgens het volksgeloof mochten de van de aarde verbannen heksen voor één nacht terugkeren voor een heksenfeest op de Brocken. Nog steeds worden in de Hertz duivels en heksen aan huizen opgehangen, lopen mensen als heks verkleed en zijn er heksenfeesten…


En hoe zit het dan met de meibomen? Ook het dansen rond de meiboom komt voort uit de oude vruchtbaarheidstradities van Kelten en Germanen om het begin van de zomer te huldigen. In grote delen van Duitsland, maar ook in Belgie en Zuid-Limburg wordt op de vooravond van 1 mei een meiboom gepland. De meiboom is een heel lange boomstam, vaak een berk, die van zijn takken ontdaan is. Alleen in de kruin mogen de takken blijven zitten. De boom wordt versierd met linten en bloesems en bovenop komt een kroon.


Er zijn vaak verschillende rituelen die bij het dansen om de meiboom horen, dit verschilt per gebied. Maar, overal wordt er door de jonge, huwbare meisjes rond de meiboom gedanst, waarbij de linten rond de paal geweven worden.  En klimmen de jonge mannen de boom in, waarbij ze hun kunsten en lenigheid kunnen tonen aan de jonge meisjes.. Er wordt een Mei-bruidspaar gekozen, wat symbool staat voor het de vruchtbaarheid van Moeder Aarde.


Helemaal verdwenen zijn deze bijzondere tradities gelukkig niet! In sommige gebieden zijn de gebruiken rond de meiboom ‘verhuisd’ naar het Pinksterfeest
Zo ook op de Vrijescholen, waar nog altijd rond de meiboom gedanst wordt en er door alle kinderen in geklommen wordt… een prachtig feest, waarbij iedereen in maagdelijk wit gekleed is!


En…wat kan de meiviering je brengen? De zomertijd, die volgens de Kelten op deze dag begint, daagt je uit om naar buiten te treden! Na zo lang binnenshuis verbleven te hebben, is het nu tijd om ruimte en mogelijkheden op te zoeken buiten in de natuur, en buiten de gebaande paden, en je creativiteit te laten stromen! Geniet van de buitenlucht, van de zon, van de warmte en alle mogelijkheden die voor je open liggen…

Fijne Mei-viering allemaal!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...