woensdag 30 mei 2012

Maastrichts aardewerk...

Meestal vind ik mezelf best slim. Maar regelmatig ook niet, en moet ik vreselijk hard lachen om mijn eigen onnozelheid! Zo ontdekte ik laatst, dat ik zomaar, zonder dat ik er erg in had, een aantal stukken servies van het zo beroemde ‘Maastrichts aardewerk’ in huis had.. J!

Het kwam allemaal door de Goed Nieuws Bus. Die stond op de Markt in onze hoofdstad. Met niet alleen ‘goed nieuws’, maar ook een aantal kramen met rommelmarktspulletjes. Waar ik natuurlijk snel even langs moest, om te kijken of er niet toevallig nog iets ‘leuks’ tussen lag…

Tot mijn verrassing zag ik een klein ontbijtbordje met hetzelfde randje, als de zes diepe borden die ik onlangs op een andere rommelmarkt gekocht had, voor 0,75 cent per stuk, dus veel kon dat niet wezen – dacht ik toen nog. Naast het ontbijtbordje lag nog een leuk schaaltje, en toen ik dat omdraaide om te zien of er geen barstjes in zaten, ontdekte ik het tekentje dat er op stond: Maastrichts Aardewerk…  En bleek het ontbijtbordje hetzelfde tekentje te hebben…


Wow, zomaar twee originele ‘Petrus Regouts’!! Wat zouden die wel niet moeten kosten? Op mijn vraag keek de dame eens peinzend rond, en antwoordde toen: “Ach, doe maar vijftig cent voor die twee samen.” Ik dacht even, dat ik het niet goed verstaan had. Maar nee, ze was bloedserieus!

En terwijl ik mijn portemonnee uit mijn handtas diepte, viel mijn oog op een  mooie schaal met deksel. Die zou toch ook niet… en jawel, ook de schaal had hetzelfde stempel op de onderzijde! “En die schaal”, vroeg ik aarzelend, bang om slapende honden wakker te maken… Streng keek de dame me aan: “Twee euro!” “Vooruit dan maar”, zuchtte ik, inwendig jubelend! 


Met mijn schatten - van wel 2,50 euro! - kwam ik thuis, helemaal blij! Waarna ik meteen mijn andere witte aardewerken keukenspullen maar eens onder de loep nam. 


De score: ik was dus al trotse bezitter van twee schalen, een klein langwerpig bordje en zes diepe borden van dit beroemde merk! Van de grootste schaal wist ik het wel, die had ik nog niet zo lang geleden gescoord, maar de kleine schaal en diepe borden waren echt een verrassing!

Slim, die Lupineke? Ach, valt wel mee… maar geluk, dát heeft ze wel!!


maandag 28 mei 2012

Zomer in Zeeland!

Wat een prachtig en heerlijk Pinksterweekend hebben we achter de rug! Natuurlijk kwam dit vanwege het heerlijke en prachtige zomerweer!! Lupineke kan zich niet herinneren, ooit jarig te zijn geweest met zulke tropische temperaturen! 


Hier in Zeeland was het werkelijk alsof de zomer in volle hevigheid was losgebarsten! Drommen toeristen en dagjesmensen zochten verkoeling aan het water, waardoor de wegen vol zaten, evenals de terrasjes, de stranden en het Veerse Meer. Manlief maakte nog een fietstochtje naar het stadje Veere, en zei dat er geen doorkomen aan was! Zoonlief werkte het klokje rond in het strandpaviljoen waar hij zijn vakantiebaantje dient, en waar het óngekend druk was…!

Zou ik normaal gesproken ook mijn favoriete strandje opgezocht hebben, met stoeltje, boek en verfrissingen in mijn strandtas, deze keer ging dát feest niet door…! Door mijn tomatenrode velletje dat ik afgelopen vrijdag tijdens het fietstochtje naar Oostkapelle opgelopen had, kwam het geen moment in me op om de zon op te zoeken.. oh, wat een pijn heeft dat gedaan L! Twee nachten kon ik er haast niet van slapen… en nu pas, sinds vanmiddag, wordt het gelukkig wat minder…! (Moest je jezelf ook maar insmeren Lupineke… dat weet je toch?!!)

In ons kleine ienie-mienie-stadstuintje was het gelukkig zonvrij toeven! De grote oude Lijsterbes dempt altijd een hoop fel zonlicht, en ook ons driehoekige zonnezeil is werkelijk een uitkomst tegen verbrandingen! Ooit gekocht bij Ikea, past het precies tussen het houthok en de schutting. Het lijkt precies een driehoekig wit zeil van een zeilboot, en we hebben er al jarenlang plezier van! En, zit ik normaal graag in het zomerzonnetje, nu was ik superblij met de beschutting van ons zeil!!

Ondanks het feit, dat ik mijn verjaardag niet vierde, kwamen mijn beste en liefste vrienden zomaar spontaan en gezellig aanwaaien, waardoor deze feestelijke dag heerlijk relaxed en in goed gezelschap eindigde J! Werd ik nog verwend ook, met mooie bloemen, twee dagjes uit (van twee van mijn beste vriendinnen, die allebei onafhankelijk van elkaar eenzelfde idee hadden bedacht… hi hi!), een prachtige bijenplant (caryopteris) en niet te vergeten een heerlijk flesje wijn! Naast de nieuwe cd (jippie) van ‘l Arpeggiata en deel twee van Dowton Abby kon mijn dag dan ook niet meer stuk!
En… vandaag was weer  al zo’n heerlijke dag! Stel je voor: een mooi vrijstaand huis in de wijde Schouwse  polder, daarbij een groot grasveld, waar in een zacht briesje en onder een grote boom een aantal creatieve en gezellige dames aan het spinnen en breien zijn (en kletsen, ha ha!)… Kan slechter, toch?

Alet, van Wol-en-zo in Ouwerkerk, organiseerde zowel een ‘opruimingsmiddag’ van haar winkeltje, alsmede een spin- en breimiddag, en had tevens twee dames uitgenodigd met alpaca-wol. Aangezien Manlief het een mooie dag vond om de schoorsteen te gaan vegen, leek het me een bijzonder goed idee om het huis te verlaten ;)

Natuurlijk was het ook errug gezellig om een aantal vaste mede-wolliefhebsters te ontmoeten, heerlijk samen eindeloos te kwekken, handwerken en ideeën en patronen uitwisselen (jammer genoeg was ik mijn fototoestel vergeten, maar bij Riet kun je zien hoe leuk het was)! Op deze genoeglijke middag heb ik heerlijk een klosje wol zitten spinnen...

Ook Alet verwende me nog met een prachtig verjaardagscadeautje, een zelf geverfde streng wol-zijde J! Ik verheug me al helemaal op de sjaal, die ik hier van ga breien!!


Count your blessings” hoor je vaak… En weet je, dat doe ik!! Ik ben dankbaar voor alle lieve mensen om me heen, het feit dat we gezond zijn, dat onze ouders en mijn oma er nog zijn, dat wij en de kinderen gelukkig zijn met elkaar…! Tuurlijk hebben ook wij onze ‘dingen’; worstelingen, ziektes, tegenslagen, maar.. die maken het leven ‘Het Leven’. En horen er bij. En we leren er van, telkens opnieuw, of ze nou groot zijn, of klein …

Worden we filosofisch op onze ouwe dag Lupineke? Best wel eigenlijk… voor deze ene keer … ;)! Mag wel hè, als je net weer een jaartje ouder geworden bent ;)!

zondag 27 mei 2012

Pinksteren

Een van de meest mooie feesten van het jaar, vind ik zelf: het Pinksterfeest of Meifeest! Terwijl de natuur op zijn mooist is, bomen en struiken fris groen en getooid met witte bloesems, vieren we de vruchtbaarheid van de Meimaand en de uitstorting van de Heilige Geest in één feest! 


ansichtkaart Marjan van Zeijl

Pinksteren komt van het Griekse woord pentecoste, wat vijftig betekend. Vijftig dagen na Pasen kwam er volgens de bijbel iets uit de hemel dat op vuur leek, en wat zich als vurige tongen verdeelde over de twaalf leerlingen van Jezus. 
Zij werden vervuld van de Heilige Geest, konden in vreemde talen spreken en werden verlost van het hun verlammende verdriet om het heengaan van Jezus.


afbeelding van Internet, kunstenaar onbekend

Vanuit de oude Keltische, Germaanse en Romeinse tradities werd in deze tijd van het jaar het begin van de zomer gevierd met vele vruchtbaarheidsrituelen. Zoals het dansen om de meiboom en het kiezen van een bruid en bruidegom. Bruid en bruidegom staan symbool staan voor de vereniging tussen aarde en kosmos en de nieuwe groei- en bloeikrachten van de natuur… Je kunt er hier meer over lezen.

Ons Pinksterfeest is een combinatie van deze christelijke en voorchristelijke tradities.


Op de dag dat het Pinksterfeest gevierd word, komen de kinderen in het wit gekleed naar school en vormen zo de bruidjes en bruidegoms. De bloemen waarmee de hoofdkransen versierd zijn, zijn gemaakt van papier. Dit symboliseert het mensenwerk, dat nodig is om de wereld een beetje mooier te maken!

Ook witte duifjes staan in het middelpunt. Er worden witte duifjes gemaakt van papier, en liedjes gezongen over de duifjes… en er worden echte duifjes vrijgelaten. 


"Zouden de duifjes echt in de mand zitten?"


De Pinksterduif staat symbool voor het neerdalen van de Heilige Geest en maakt een directe verbinding tussen de boven- en benedenwereld. Ooit was de duif de vogel van de lichtgodin Istar ofwel Venus, godin van de liefde, en in tempels ter ere van haar huisden veel duiven, als ‘gasten van de goden’.


Hoogtepunt van deze dag is het dansen rond de Pinksterboom of MeiboomAls iedereen zich op het plein verzameld heeft, laten alle klassen elkaar mooie dansen zien, waarbij de linten zich vlechten om de stam van de Meiboom . Hoe ouder de kinderen, hoe ingewikkelder het vlechtwerk wat ontstaat..


Ook wordt er door iedereen in de Meiboom geklommen, wat niet altijd meevalt ;)! 


Deze oude traditie stamt uit de tijd, dat de jongemannen hun capaciteiten wilden tonen aan de jonge, huwbare meisjes, in de hoop er hun favoriete meisje mee te kunnen imponeren…Al is er nu een plakje cake te winnen ipv een huwbare dame J!


Natuurlijk hoort er bij het Pinksterfeest taart! En niet zo maar een taart… nee, een echte Bruidstaart! Met een geweldig feestmaal wordt het Pinksterfeest dan ook afgesloten!

Ook bij Lupineke staat er vandaag met Pinksteren een taartje op tafel.. al is dit niet alléén vanwege Pinksteren… want Lupineke wordt vandaag, op deze prachtige dag, weer een jaartje ouder!! Een echt verjaardagsfeest slaan we dit keer over, met het giga feest van vorig jaar nog in onze gedachten…! 
Nee, wij gaan er vandaag heerlijk een dagje samen op uit!

Ik wens iedereen heel fijne Pinksterdagen toe!

vrijdag 25 mei 2012

De Oostkapelse Kunstroute 2012

Eigenlijk voelt het wel een heel klein beetje als voyeurisme… bij iemand thuis zijn of haar zelfgemaakte kunst gaan bewonderen…

Maar tegelijkertijd maakt het feit, dat je een blik kan werpen in iemands privé-omgeving, waar de kunstenaar woont, werkt en zijn inspiratie opdoet, kunst bekijken zóveel leuker dan in een galerie of expositieruimte!

Morgen en vandaag (vrijdag 25 en zaterdag 26 mei) kan het weer: (amateur-) kunst bekijken in het dorpje Oostkapelle. 


Ook dit jaar zijn er weer vele amateur-kunstenaars in en rond dit lieflijke dorpje, die met veel plezier hun schilderingen, keramiek, sieraden, beelden, houtsculpturen, mozaïeken en foto’s aan het publiek willen laten zien!

Dus stapte Lupineke vandaag op het fietsje, en langs de bloeiende meidoornhagen en geurend fluitekruid ging het richting Oostkapelle…


Ruim achtentwintig mensen, staat er in de folder, willen hun kunstuitingen delen, op zo’n dertien adressen… En nee, ik heb ze niet allemaal gezien…!

Een bijzonder adres vond ik Beukenlaan 37. Hier, in de opengestelde tuin van Frans en Betsie de Visser, was veel moois te zien en ontdekken.

Er was heel veel keramiek te zien gemaakt door Frans de Visser


en mooie quilts van gastvrouw Betsie de Visser


In de tuin hingen ook prachtige aquarellen van Mattie de Bruinedus er was veel te zien en beleven wat beslist de moeite waard was!

Het was heerlijk om er rond te dwalen, te genieten van de mooie tuin, de hoekjes en gaatjes, waarbij je telkens weer verrast werd! En wat moet het leuk zijn om als echtpaar samen, maar toch elk met je eigen passie, zo’n creatief leven te hebben!
Natuurlijk viel mijn oog ook op enkele mooie bloeiende bloemen ;)


Het was een heerlijke middag, waarbij ik nog veel meer leuke adressen heb bezocht, maar…  ik kan ze natuurlijk niet allemaal laten zien J!

Mocht je morgen niet in de gelegenheid zijn om naar Oostkapelle te gaan, dan is er een herkansing eind augustus!


(Psst: en verbránd dat ik ben van het fietstochtje… ik lijk wel een tomaatje L)..

donderdag 24 mei 2012

Weer thuis!

Wat hebben we het súper gehad op ons vakantieweekje in Drenthe (jawel, Lupineke ging terug naar deze prachtige provincie, nu samen met Manlief)!!

Het was enorm genieten zo samen, van

prachtige bossen


prettig gezelschap


waanzinnig mooie heidegebieden


lieflijke dorpjes… waar de tijd leek te hebben stilgestaan…


echte schaapsherders


met hun wollige schaapjes natuurlijk ;)


stoere Schotse Hooglanders


bijzondere stuifduinen


oeroude Hunebedden


gezellige terrasjes


en dagelijks vele kilometers heerlijk wandelen!


Wat wil je nog meer… nou eh, helemaal niets dus J!!!

Tijdens de avonden deed ik de laatste steekjes aan mijn rode quilt…


… en… hij is af!!!

Als herinnering aan die laatste steekjes in Drenthe zocht Lupineke een mooi oud Drents hek op, waar hij in volle glorie op de foto mocht!!

Inmiddels ligt hij gewassen en gedroogd te pronken op de bank!(Eehh, niet alleen pronken: ik kon hem meteen gebruiken, na een ondergane wortelkanaalbehandeling L)

Een andere Drentse souvenir ligt al op me te wachten…
Een prachtige schapenvacht van één van Mienke’s eigen Drentse Heideschapen ging mee naar het Zeeuwse Land!


Lupineke’s handen jeuken al om hier mee aan de slag te gaan!!

En zoals altijd… is het weer héérlijk om thuis te zijn J!!


zaterdag 12 mei 2012

Regenboog!

Rood staat voor Oerkracht, liefde en bloed

Oranje staat voor Vuurkracht, warmte en blijheid

Geel staat voor Zonnekracht, vrijheid en geluk

Groen staat voor Groeikracht, natuur en geborgenheid

Blauw staat voor Waterkracht, stroming en creativiteit

Indigo staat voor Windkracht, hemel en rust

Paars staat voor Spirituele kracht, wijsheid en ziel


‘l Heure Bleue gaf de kleuren van de regenboog door aan iedereen, die zich er mee wou verbinden… inclusief een link naar een patroon om je eigen regenboogje te haken!

En zo werden die zeven mooie kleuren wol een waardevol amuletje… 


… als symbool van hoop op een betere wereld!

Wat je door kan geven… om bijvoorbeeld iemand sterkte te wensen… of gewoon zelf bij je kan dragen!

Dank je wel Elisabeth, voor dit prachtige gebaar!

Lupineke piept er eventjes een weekje tussenuit! Gaat samen met Manlief op vakantie, voor het eerst sinds twintig jaar zonder kinderen J! De kids gaan hun eigen feestjes houden thuis, en passen ondertussen op de katten en het fort! Tot gauw!!

vrijdag 11 mei 2012

Kan één waterdruppel in de oceaan verschil uitmaken?


In de Stille Oceaan drijft een eiland van plastic afval zó groot, dat je er helemaal akelig van wordt!

En hier worden,  overal waar je komt, je boodschapjes automatisch in een plastic zakje gestopt … Hema, Blokker, Zeeman.… ongevraagd! En wordt je wat meewarig aangekeken als je zegt dat je liever geen plastic zakje wil vanwege het milieu…!

Gelukkig scheiden wij - sinds kort - hier in Nederland ons plastic afval, al begrijp ik, dat lang niet iedereen hier zijn best voor doet. Er wordt veel over geklaagd. Blijkbaar vinden veel mensen het lastig om de moeite te nemen een extra afvalbak neer te zetten en er speciaal voor naar de glas- en plasticbak te lopen…

Lupineke heeft maar eens een stoffen tasje genaaid, voor in de handtas. Voor de onverwachte of geplande kleine boodschapjes. Zodat ik in de winkels bewust mijn plastic tasje kan weigeren J! En met een grote smile mijn eigen stoffen tasje kan pakken!

“Echt zo’n oma-tasje”, zei de jongste met een blik van: “Oooohhhh, mijn moeder weer!!!”


’t Was zó gemaakt, een fluitje van een cent! En… ik werd er blij van!


En het kan best wezen, dat het allemaal niet uitmaakt, dat ene plastic tasje van mij wat ik weiger per week … en dat ik voor gek loop met mijn truttige “Oma-tasje”…Maar ik geloof ik de kracht van de waterdruppel!  


Die ene waterdruppel die wel degelijk het verschil uitmaakt J

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...