vrijdag 22 juni 2012

Zomerkoninkjes!

Ongekend, dat je zo kan genieten van een schijnvrucht! Want dat is de aardbei eigenlijk… In het Latijn heet hij Fragaria, wat gewoon ‘aardbeitje’ betekend. Qua symboliek heeft hij wel een aardige betekenis, namelijk ‘kortstondig genot’. Tja, daar kunnen we ons toch wel iets bij voorstellen, toch?


Aardbeien zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ze zijn ook nog supergezond! Ze zitten gigantisch vol vitamine C, en bevatten veel antioxydanten, zoals anthocyaan, die zorgt voor de mooie rode kleur. Bovendien krijg je ook nog vitamine A en B binnen plus kalium, ijzer en calcium. Mooi meegenomen dus!


De eerste anderhalve kilo aardbeien uit de moestuin aten we zó uit het vuistje, genietend van de volle zoete smaak die alléén eerste aardbeien kunnen hebben…

Bij het proeven van de heerlijke zomerse smaak herinnerde  ik me ineens weer de bosaardbeitjes, die we in Zweden plukten, al wandelend.. wat een genot! Uh.. kortstondig.. ? Ach, we denken er nu nóg wel eens aan, dus dat zal wel meevallen ;)! 


De drie kilo die ik daarna plukte, verdween op onverklaarbare wijze her en der in monden, yoghurt, smoothies en verzin het verder maar… Gelukkig kon ik nog een pond redden om likeur van te maken! “Zonde”, riepen man en kinderen… “wij houden niet van likeur, en ze zijn veel lekkerder om gewoon op te eten!”


Tot mijn grote vreugde kon ik gisteren weer vier kilo zomerkoninkjes plukken.. mijn aardbeienplanten hebben nog nooit zoveel oogst gegevenJ!! 


En eindelijk staat er dan nu een pan aardbeien op het vuur om jam van te maken!


Prins Aardbei kijkt het allemaal eens vrolijk aan!


Als de jam- en likeurvoorraad voor de winter klaar is, kan Lupineke op zoek naar leuke receptjes - zomaar voor de lekker! Al googelend vind ik onder andere:Jammie,  dat komt vast wel goed… En natuurlijk heb ik ook nog mijn eigen overheerlijke


Waar zal ik eens mee beginnen…!?


En als ik het echt niet meer weet… dan ga ik gewoon hier heen J!

donderdag 21 juni 2012

Midzomerfeest!

Tot nu toe zitten we in de koudste junimaand sinds eeuwen, tenminste, zo voelde het in ieder geval de eerste twee weken wel! Maar als ik nu naar buiten kijk en de stralende zon zie schijnen, de bomen volop in blad zie, de grassen hoog langs de kant van de wegen zie wuiven en de klaprozen, vlieren en linde’s uitbundig zie bloeien, dan weet ik het zeker: het is echt Midzomer!


Op school zijn de voorbereidingen voor het Midzomerfeest  - ofwel Sint Jansfeest overigens al weer volop aan de gang, en wordt dit feest morgen uitbundig gevierd. De uitnodiging viel al binnen en ik zag de hulpbriefjes alweer op de prikborden bij de klassen hangen… Bij het Midzomerfeest hoort een stralende, zonovergoten dag, vol geuren, kleuren, muziek en plezier

Midzomer - of het Keltische Litha - is dat ene magische moment in het jaar, waarop de dag het langst is en de nacht het kortst! De zomerzonnewende is een feestelijk moment in de kringloop van het jaar, dit was al zo bij de oude Keltische volkeren, die dit feest dan ook uitbundig vierden!


Sint Janskruid
Tijdens Midzomer zouden planten magische krachten bezitten, en het vuur wat ontstoken wordt tijdens dit feest zou de mensen bescherming en voorspoed bieden in de tijd, dat de nachten weer langer worden en de kwade geesten weer vrij spel zouden krijgen… 

Daarom wordt traditiegetrouw nog steeds over het vuur gesprongen, om op deze wijze groeikracht, voorspoed en vruchtbaarheid (ook figuurlijk natuurlijk J) te verkrijgen! 


Op Midzomer viert men het keerpunt in de jaarcyclus: aan de ene kant eert men de zonnekracht en  de overvloed en vruchtbaarheid van de oogst die op de akkers staat te rijpen , maar aan de andere kant is er ook de bezinning naar de overgang naar de donkere tijd van het jaar die er vanaf deze dag weer aan komt.


In de zevende eeuw na Chr. Besloot de Katholieke Kerk dat het heidense feest van de Zomerzonnewende gekerstend moest worden. Men schoof Johannes de Doper naar voren, waardoor het feest toen de naam Sint Jansfeest kreeg. 


Tot ca 1700 werd dit feest altijd op 24 juni gevierd, de langste dag volgens de Juliaanse kalender. Na de invoering van de Gregoriaanse kalender verschoof de Zomerzonnewende naar 21 juni, al bleef men het Midzomerfeest gewoontegetrouw toch vaak op 24 juni vieren. 


Foto Internet, fotograaf onbekend

In de Scandinavische landen is het Midzomerfeest echt een landelijk feest van betekenis gebleven. Zoals in Zweden, waar Midzomer, na Kerstmis, het belangrijkste feest van het jaar is! Winkels worden gesloten, iedereen heeft vrij en men komt massaal bij elkaar om al dansend rond de Meiboom de langste dag te vieren..! Ook wel logisch, als je bedenkt dat men in de Noordelijke landen maar zo’n maand of drie van het zonnelicht kan genieten…

Ik wens iedereen een heerlijk zonnig Midzomerfeest toe!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...