donderdag 30 augustus 2012

Patroon Normandische sjaal

Omdat er wat vragen kwamen over de sjaal, even snel een extra logje…
Het patroon van deze sjaal is super simpel, je moet alleen even weten hoe het werkt!


Je breit deze sjaal namelijk op z’n kop, heel apart! Het beste is om met een rondbreinaald te werken, al vind ik dat zelf niet echt fijn breien.. Maar doe je dat niet, dan krijg je teveel steken op de naalden en kun je op een bepaald moment niet meer verder J. Het gebruik van markeerders is in het begin erg handig, na een aantal naalden, als je het patroon gaat zien, kun je ook makkelijk zonder.

Voor deze sjaal kun je elke wol en elke dikte naalden nemen die je zelf wil, en zelf bepalen hoe groot je hem wil maken.

De meerderingen kun je maken door een omslag te maken. Hierdoor ontstaat er een grappig gaatje. Vind je dit niet mooi, dan kun je ook meerderen door de draad tussen de twee steken op te nemen en te breien.


Patroon:
Zet 3 steken op
Naald 1: 3 steken averecht (is achterkant)
Naald 2: 1 recht, 1 meerderen, plaats markeerder, 1 recht, plaats markeerder, 1 meerderen, 1 recht. Je hebt nu 5 steken. (is voorkant)
Naald 3: 5 steken averecht
Naald 4: 1 recht, 1 meerderen, recht tot de eerste markeerder, 1 meerderen, markeerder overnemen op de andere naald, 1 recht, markeerder overnemen op de andere naald, 1 meerderen, recht tot de laatste steek, 1 meerderen, 1 recht. Je hebt nu 9 steken.
Naald 5: alle steken averecht
Naald 6: ga verder zoals beschreven bij Naald 4.

Je meerdert in elke heengaande naald 4 steken, namelijk 2 kantsteken en 2 steken in het midden.

Terwijl je zo verder breit, denk je automatisch dat het puntje dat ontstaat het puntje aan de onderkant van de sjaal zal zijn. Dit is echter niet het geval: dit puntje is het midden van de bovenkant.Op deze foto kun je dat nog een heel klein beetje zien, bovenaan in het midden, daar zit een soort tuutje van het beginnetje!

In mijn Normandische sjaal heb ik af en toe een gaatjesrij gemaakt voor de gezelligheid door bij elke steek een omslag te maken en de volgende twee steken samen te breien in de heengaande naald. Dit kan, en hoeft niet. Of je kunt een ander ajourpatroon toepassen..!


Succes!!
P.S. Het patroon is gegoogeld van Internet, ik kon het echter niet meer terugvinden, dus kan ik helaas de naam van de oorspronkelijke ontwerper niet vermelden. Excuses!!

donderdag 23 augustus 2012

Basje

Na vijf jaar intensief spelen en knuffelen was Basje, het poppenvriendje van Bart, helemaal versleten!
Gaten in zijn beentjes, armpjes, lijfje en voetjes.. en zelfs een groot gat in zijn voorhoofd.. de arme!!

Dus belde Barts moeder de poppendokter...


... en belandde Basje in de lappenmand!

De uitdaging bij het repareren van zo’n geliefde pop, is dat je hem zo authentiek mogelijk wil houden. Want het is niet moeilijk om in je enthousiasme alles te vervangen en de pop mooier te maken dan hij was… 


Zo had Basje ook best wat nieuwe haartjes kunnen krijgen en nieuwe armpjes.. maar dan was Basje de originele Basje niet meer geweest..!

Dus hield ik het beperkt tot nieuwe beentjes en een nieuw gezichtje.. en werd zijn garderobe uitgebreid met een broekje en vestje!


De oude, versleten kleertjes werden ook nog wat opgelapt.


En zo zat Basje een dag later al klaar om te worden opgehaald door een blije Bart!


Want poppenkinderen moeten natuurlijk niet te lang uit logeren gaan J!


maandag 6 augustus 2012

Pruimentaartje zonder suiker

Willen jullie het recept van het pruimentaartje?
Tuurlijk, hier komt het ;)!

Benodigdheden:
·         1 pakje diepvries bladerdeeg
·         1 vlaai-bakvorm, ingevet met boter
·         ½ liter melk
·         40 gr custard
·         flinke scheut rijststroop
·         kleine kilo rijpe pruimen
·         agavesiroop
·         kaneel
·         vanillepoeder of -druppels
·         1 zakje Marmello 1 (geleerpoeder)
·         Steviadruppels

·         Werkwijze:

·         Was de pruimen, haal de pitten er uit en snijd ze in grove stukken. Kook de pruimen flink door totdat ze goed zacht zijn. Roer een beetje kaneel en vanillepoeder (of vanilledruppels) door het mengsel. Laat afkoelen.

·         Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien. Strooi wat bloem op je werkblad, haal de plastic folietjes van de plakjes bladerdeeg en leg ze alle tien bovenop elkaar op de bloem. Keer dit pakketje vervolgens om zodat er ook bloem aan de bovenkant komt te zitten, en rol met een deegrol de bladerdeeg uit tot een grote plak die past in je bakvorm. Schik de plak in de vorm en prik er met een vork wat gaatjes in.


·         Kook de custard volgens de gebruiksaanwijzing die op het pak staat. Voeg in plaats van suiker een flinke scheut rijststroop toe aan de custerdbloem. Kook de pudding even goed door en strijk het daarna op de bladerdeegbodem uit. Ik heb niet alle pudding gebruikt zodat de laag  niet al te dik werd.


·         Meng een flinke scheut agavesiroop door de afgekoelde pruimen. Proef even of je het zoet genoeg vind. Zo niet, roer er dan nog wat druppels steviaconcentraat door totdat je tevreden bent. Roer het zakje Marmellopoeder door de pruimen. Breng het pruimenmengsel opnieuw aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Giet de ontstane jam nu op de custardlaag. Rol de randjes bladerdeeg die over de bakvorm uitsteken op over de pruimenlaag, zodat het er decoratief uitziet.


·         Bak de pruimenvlaai ca 20 minuten in een voorverwarmde oven op ca 220˚C. En als laatste: laten afkoelen en lekker opeten!! Ook heerlijk met wat lobbig geklopte slagroom met een scheutje gembersiroop er door…
Jammie!!


En tja… het taartje was bijna op, voordat ik in de gaten kreeg, dat ik er geen foto van gemaakt had… 
Dom dom!!

Gelukkig was er nog een laatste stukje wat snel op de foto kon J!
Morgen bakken we er weer één!!

zondag 5 augustus 2012

Oogsttijd!

Inmiddels is het hoogzomer, en kleuren de vruchtbare velden diep geel…


Overal zie je de boeren met de tarweoogst beginnen. Grote stofwolken verraden waar de combines het land ontdoen van de eindeloze rijen halmen met rijpe tarwekorrels… 


Lupineke mag er graag naar kijken. Het voelt rijk om het oogsten te zien, en automatisch denk ik aan de tijd dat ik als meisje elke zomervakantie op de boerderij logeerde bij mijn oom en tante, en waarbij ik, net als iedereen die maar in de buurt was tijdens de oogsttijd, ingezet werd om mee te helpen! Waar ik dus op een goede dag op een trekker gezet werd tijdens het balenpersen met de opdracht: rijd deze maar naar het eind van het land, dan omdraaien en naar de volgende rij..!

Ha, wat een spannende opdracht! Al tuffend in z’n twee (harder ging het niet) was ik de enige op dat moment die niet sterk genoeg was om die baaltjes met een soort hooivork bovenop de aanhanger te gooien, een zware klus want die baaltjes stro kwamen natuurlijks steeds hoger te liggen! Nog nooit heb ik me zo trots en voldaan gevoeld als toen!

En dan na afloop, dan mochten we bovenop die enorme stapel strobalen zitten terwijl mijn oom de trekker terug naar de schuur reed … geweldige herinneringen!


Meestal echter waren mijn helpende handen nodig op het erf, en bleef mijn werk op het land beperkt tot het brengen van koffie en eten naar mijn oom en zijn helpers.. Met een mand vol brood, koffie- en melkkan en bekers aan de arm en dan liep je zover als nodig was over de kale velden naar de plaats waar er even gepauzeerd kon worden..

Waarschijnlijk is in die jaren mijn liefde voor het boerenleven ontstaan! En de wens om boerin te worden ;)! Tja, en dan trouw je met een zeeman, ha ha!

Oók onze Oudste ging als klein vintje niets liever dan naar de boerderij! Nu ik toch wegdroom in het verleden herinner ik me hoe geweldig hij het vond om mee te helpen, zo klein als hij was..!


Grote neef Arend vond dat ook wel leuk, zo’n klein manneke die in zin mini-overalletje kwam helpen!


Natuurlijk wou hij niets liever dan op de trekker!!


En samen koffie drinken op het land, met nog steeds hetzelfde melkkannetje als vroeger…!

Ook de ruiters zag ik afgelopen week weer in het gelid op het land verschijnen.. altijd een bijzonder gezicht! Het is een haast uitstervende manier van het drogen van de oogst, je ziet het niet vaak meer…


Alleen in de hoek tussen Zoutelande en Westkapelle kom je ze jaarlijks nog tegen. 


Oogsttijd.. een rijke tijd.. een drukke tijd, voor de boeren in ieder geval!

In het klein doet Lupineke een daar een heel klein beetje aan mee.. 
staan de eerste nieuwe aardappeltjes al te wachten op consumptie


liggen de uien al te drogen…


…en verdwenen de eerste pruimpjes in een heerlijk pruimentaartje speciaal voor het Lughnasadhfeest, dat vriendin Anne organiseerde omdat zij tevens een nieuw levensjaar ‘oogstte’! 


Wat kan het leven toch rijk en zoet zijn J!

vrijdag 3 augustus 2012

Eiland vol activiteiten… Lupineke´s Uitjes!

Hoe groot zou Walcheren nou eigenlijk precies zijn? Iets van 25 x 25 kilometer in een ruitjesvorm? Je fietst makkelijk een rondje langs de duinen en dijken in een dag, en van de Oranjepolder in Arnemuiden naar Westkapelle schuin aan de overkant is het misschien.. pak um beet.. 20 a 25 kilometer?


Kortom: niet echt supergroot dus. Daarom vind Lupineke het des te verbazingwekkender, dat er in de zomertijd zo ongelofelijk veel activiteiten georganiseerd worden hier op ons kleine eilandje! In bijna elk dorp is wel wat te doen, te bezichtigen, te ontdekken…

Een kijkje in de regionale krant levert dagelijks een hoop leuke activiteiten op, variërend van exposities van moderne kunst, trekker-trek, boerenlanddagen, handwerktentoonstellingen, ring- en sjeesjesrijden, rommelmarkten, wielerkoersen, weekmarkten, kermissen, sporttoernooien, stads- en natuurwandelingen, zeehondentochten per boot, dorpsfeesten… en ga zo maar door!

Je hoeft je hier dus geen dag te vervelen! En om heel eerlijk te zijn, soms wordt Lupineke er wel eens een beetje zenuwachtig van.. want al die leuke aanlokkelijke dingen vragen er om, om bezocht en bezichtigd te worden.. en daar heeft Lupineke gewoon niet altijd tijd voor.. dus krijgt ze wel eens het gevoel dat er dingen aan haar voorbij gaan waar ze achteraf spijt van heeft!

Daarom maar eens een lijstje gemaakt met Lupineke’s favoriete uitjes voor de komende tijd! 

In Middelburg staat komende zondag 5 augustus tijdens de maandelijkse Kunst- en Cultuurroute ´de Roos´ centraal.
 foto Internet, fotograaf onbekend

In Galerie T wordt een speciaal ontwikkelde roos ten doop gehouden, en hiermee krijgt de roos als bloem een prominente rol in tal van kunstzinnige uitingsvormen. De middag wordt mede ingevuld met Poëzie en muziek.

Graag zou Lupineke dinsdag 7 augustus meefietsen met de jaarlijkse Terre des Hommes Dorpentocht

foto Internet, fotograaf onbekend

Je kunt niet alleen een prachtige fietstocht maken door het mooie Walcherse land, maar je steunt ook nog eens een goed doel, namelijk crisisopvang voor vrouwen in Cambodja! Meedoen kost 5 euro en opstappen kan bij verschillende start en stempelposten. De totale lengte van de fietstocht is 54 kilometer. Meer info vind je hier!


Maar… op deze dag vindt in Veere ook de wekelijkse Historische Markt plaats! Waar Lupineke in haar Walcherse dracht acte de préséance moet geven met de klederdrachtenshow. Dus kan er niet helaas gefietst worden!

Deze middag hoop ik wel een bezoekje hoop te brengen aan de tentoonstelling: ´Gelukkig hebben we de foto´s nog´ in museum de Vierschaar (het Stadhuis). 


In deze tentoonstelling, die dagelijks (behalve vrijdag) te bezichtigen is tot 31 oktober van 13 tot 17 uur, is een overzicht te zien van de vroegste portret en monumentenfotografie op Walcheren. Veel nog nooit eerder vertoonde foto´s geven hier een uniek beeld van zowel de geschiedenis van de fotografie als van Walcheren en Veere in vroeger tijden…

In Meliskerke, in het voormalige zijdemuseum, is deze zomer, net als vorig jaar, een expositie over de Japanse kimono met als titel: From Japan with love 2Als de expositie net zo veel prachtige Japanse kleding laat zien als de eerste, hoop ik deze beslist binnenkort te bezoeken! World of Silk is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17.30 uur en deze bijzondere expositie is nog te bezichtigen tot 29 september 2012.

Op 9, 10 en 11 augustus is er een Quilttentoonstelling in Krommenhoeke. 


Waar, zal je misschien denken? Krommenhoeke is een klein gehuchtje aan de Hogelandse weg tussen pakweg Middelburg en Biggekerke. De tentoonstelling is te vinden in de oude koeienstal bij minicamping ´De Buck` en geopend tussen 11 en 17 uur.

In Westkapelle vind elke woensdag een themadag plaats. Woensdag 15 augustus is het
Traditiedag

foto Internet, fotograaf onbekend

Van 11 tot 17 uur staat het hele dorp in het teken van tradities en gewoonten van vroeger. Zo is er o.a een Traditie en ambachtenmarkt, een Streekdrachtenshow van Het Walchers Costuum, demonstratie paarden beslaan, een taartenbakwedstrijd en is de vuurtoren geopend voor bezoek. En worden er natuurlijk echte Walcherse lekkernijen gebakken, zoals blokjes ofwel boterbabbelaars en smouters!

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus zijn er Boerenlanddagen bij Theeschenkerij ´De Blauwe Reiger´ bij Veere. 


Twee dagen vol gezelligheid en activiteiten met als thema het boeren en ambachtelijk leven. Dit alles op een mooie Walcherse boerderij aan de Zanddijkseweg 12A. Zo is er o.a. een Ambachtenmarkt met o.a. de spingroep waar Lupineke regelmatig aan deelneemt en Het Walchers wijn en biergilde zal zijn eigengemaakte brouwsels laten proeven; komen er oldtimers, is er een oogstdemonstratie met een oude dorsmachine en… nog veel en veel meer! Het Zeeuws Scheepstuig zal tussen 13.30 en 14.30 optreden met zeemansliederen.

 En dan is het al weer bijna tijd voor het Zeeuws Nazomerfestival


Een van de hoogtepunten in het theater/ en muziekseizoen. In de periode van 21 augustus tot en met 1 september staat Zeeland, en met name het festivalhart op het Abdijplein in Middelburg, bol van de voorstellingen. Er is een zeer divers programma, hier te zien. We gaan in ieder geval weer genieten van picknikken op het Abdijplein en het Nazomerzingen op 26 augustus, dit jaar met Ellen ten Damme, Maaike Boerdam en de Koselleck Big Band!

Als afsluiting van deze lange lijst gaan we heel even de Walcherse grens over naar Zuid/Beveland: in Goes zijn twee bijzondere tentoonstellingen te zien op het gebied van Merklappen. In het Goese Museum de Bevelanden is er tot 23 september 2012 een expositie van merklappen gemaakt door Rina Laurentius/ Oosterman uit Borssele onder de titel: ´Rina´s wereld in merklappen´.


In de tegenovergelegen Grote of Maria Magdalenakerk is tot 15 augustus 2012 de tentoonstelling ´Merklappen uit de kast II` waarin merklappen te zien zijn van Liza Bol, aangevuld met andere unieke particuliere merklappen!


Kortom: waar een klein eilandje groot in kan zijn!!!


woensdag 1 augustus 2012

Lughnasadh… begin van nazomer en herfst

De oude Keltische zonnegod Lugh (spreek uit Loe) is de naamgever van het feest dat in de oude Keltische traditie gevierd wordt op 1 augustus: Lughnasadh. Op dit feest wordt het graan- en oogstfeest gevierd en tevens het begin van de Keltische herfsttijd. Vanuit de Saksische oorsprong werd het feest Lammas genoemd, wat ‘broodmis’ betekent, dit was het feest waarin het eerste brood gebakken werd van het eerst geoogste graan.

afbeelding Internet

Lughnasadh wordt in de Keltische gebieden gevierd als dankzegging voor een rijke oogst en de overvloed van de natuur. In modern Iers heet de maand augustus nog steeds Lúnasa, en in het Schots Lùnasdal. Oorspronkelijk was Lughnasadh de eerste van drie herfstvieringen, Mabon en Samhain zijn de volgende twee.


Met Lughnasadh begin je te merken, dat de hoogzomertijd langzaam verandert in de nazomertijd. Het is een subtiele verandering, je ziet het aan de schaduwen, die langzaam weer wat langer worden… je ruikt het aan de lucht, die soms ineens wat kruidiger lijkt.. je ziet het aan het blad van bomen en struiken, dat diep donkergroen geworden is en niet meer zo fris groen als eerst…
Overal zie je bessen, graan en fruit kleuren, zowel de gecultiveerde soorten als de wilde. Het is een volle, rijke tijd!

afbeelding Internet

Lugh was de god van de ambachten en de handel, hij was jong en sterk, meester van alle kunsten, vooral de smeedkunst!

afbeelding Internet

Volgens een oude Keltische legende wilde Lugh dat er elk jaar een herdenkingsfeest gehouden zou worden ter ere van zijn bosmoeder, Tailtiu. Zij stierf door uitputting nadat zij een dicht bos had gerooid met het doel daar graan te verbouwen. Op de plek waar Tailtiu begraven is, onder een grote heuvel in Ierland, werd het eerste Lughnasadh feest gevierd.

afbeelding Internet

Lughnasadh is een traditioneel graan- en oogstfeest. Logisch ook, als je ziet dat overal het koren in deze periode van de zomer binnengehaald wordt en dat de kansen om een strenge winter te overleven in vroeger tijden echt afhingen van een goede oogst!


Graan had in veel culturen een magische betekenis. Vaak werd het voorgesteld als een Vegetatiegod, die zich in de vorm van graan uit vrije wil opofferde om de mensheid van voedsel te voorzien. Deze god stierf als het graan werd geoogst, maar leefde voort in de graankorrels om bij het zaaien weer opnieuw tot leven te komen.


De laatste korenschoof werd magische krachten toegedicht, deze zou de Graangod zelf vertegenwoordigen. Meestal werd deze laatste schoof gezamenlijk geoogst, zodat niemand verantwoordelijk zou zijn voor het ‘onthoofden’ van de graangod en ongeluk over het dorp zou afroepen.

De laatste strohalmen werden gebruikt om een dier van te maken (vaak een geit, haas of haan) die de Vegetatiegod zelf voorstelde, of men maakte er een corndolly van, een graanpop die symbool staat voor Moeder Aarde. 

afbeelding Internet

Het feest van Lughnasadh is eigenlijk een soort voorloper van de Olympische spelen. Bij de samenkomst tijdens Lughnasadh werden niet alleen drie dagen lang religieuze rituelen gehouden, maar ook competities, waarbij de jonge Keltische strijders hun krachten konden meten met elkaar. Mooi om te zien, dat dit nog steeds gebeurd, niet alleen dit jaar in Londen, maar ook in de vorm van de Highland Games… 

Foto Internet, fotograaf onbekend

Wat kan Lughnasadh je op persoonlijk gebied brengen? Met Lughnasadh kun je terugkijken op het afgelopen jaar en bezien, welke oogst dit jaar je gebracht heeft in spirituele, emotionele en fysieke zin. Het is goed om even stil te staan bij alle mooie en groeizame dingen van het afgelopen jaar. Maar ook de mindere vruchten kun je aanschouwen, en vervolgens teruggeven aan Moeder Aarde, zodat ze als groeistof kunnen dienen voor weer een nieuw seizoen.

Foto IJzertijdboerderij Dongen

Nog mooier is het, als je dit kan delen met je dierbaren, zoals ook de oude Kelten deden: een groot vuur, lekker eten en drinken van de eerste oogst en genieten van het leven!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...