maandag 6 augustus 2012

Pruimentaartje zonder suiker

Willen jullie het recept van het pruimentaartje?
Tuurlijk, hier komt het ;)!

Benodigdheden:
·         1 pakje diepvries bladerdeeg
·         1 vlaai-bakvorm, ingevet met boter
·         ½ liter melk
·         40 gr custard
·         flinke scheut rijststroop
·         kleine kilo rijpe pruimen
·         agavesiroop
·         kaneel
·         vanillepoeder of -druppels
·         1 zakje Marmello 1 (geleerpoeder)
·         Steviadruppels

·         Werkwijze:

·         Was de pruimen, haal de pitten er uit en snijd ze in grove stukken. Kook de pruimen flink door totdat ze goed zacht zijn. Roer een beetje kaneel en vanillepoeder (of vanilledruppels) door het mengsel. Laat afkoelen.

·         Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien. Strooi wat bloem op je werkblad, haal de plastic folietjes van de plakjes bladerdeeg en leg ze alle tien bovenop elkaar op de bloem. Keer dit pakketje vervolgens om zodat er ook bloem aan de bovenkant komt te zitten, en rol met een deegrol de bladerdeeg uit tot een grote plak die past in je bakvorm. Schik de plak in de vorm en prik er met een vork wat gaatjes in.


·         Kook de custard volgens de gebruiksaanwijzing die op het pak staat. Voeg in plaats van suiker een flinke scheut rijststroop toe aan de custerdbloem. Kook de pudding even goed door en strijk het daarna op de bladerdeegbodem uit. Ik heb niet alle pudding gebruikt zodat de laag  niet al te dik werd.


·         Meng een flinke scheut agavesiroop door de afgekoelde pruimen. Proef even of je het zoet genoeg vind. Zo niet, roer er dan nog wat druppels steviaconcentraat door totdat je tevreden bent. Roer het zakje Marmellopoeder door de pruimen. Breng het pruimenmengsel opnieuw aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Giet de ontstane jam nu op de custardlaag. Rol de randjes bladerdeeg die over de bakvorm uitsteken op over de pruimenlaag, zodat het er decoratief uitziet.


·         Bak de pruimenvlaai ca 20 minuten in een voorverwarmde oven op ca 220˚C. En als laatste: laten afkoelen en lekker opeten!! Ook heerlijk met wat lobbig geklopte slagroom met een scheutje gembersiroop er door…
Jammie!!


En tja… het taartje was bijna op, voordat ik in de gaten kreeg, dat ik er geen foto van gemaakt had… 
Dom dom!!

Gelukkig was er nog een laatste stukje wat snel op de foto kon J!
Morgen bakken we er weer één!!

woensdag 1 augustus 2012

Lughnasadh… begin van nazomer en herfst

De oude Keltische zonnegod Lugh (spreek uit Loe) is de naamgever van het feest dat in de oude Keltische traditie gevierd wordt op 1 augustus: Lughnasadh. Op dit feest wordt het graan- en oogstfeest gevierd en tevens het begin van de Keltische herfsttijd. Vanuit de Saksische oorsprong werd het feest Lammas genoemd, wat ‘broodmis’ betekent, dit was het feest waarin het eerste brood gebakken werd van het eerst geoogste graan.

afbeelding Internet

Lughnasadh wordt in de Keltische gebieden gevierd als dankzegging voor een rijke oogst en de overvloed van de natuur. In modern Iers heet de maand augustus nog steeds Lúnasa, en in het Schots Lùnasdal. Oorspronkelijk was Lughnasadh de eerste van drie herfstvieringen, Mabon en Samhain zijn de volgende twee.


Met Lughnasadh begin je te merken, dat de hoogzomertijd langzaam verandert in de nazomertijd. Het is een subtiele verandering, je ziet het aan de schaduwen, die langzaam weer wat langer worden… je ruikt het aan de lucht, die soms ineens wat kruidiger lijkt.. je ziet het aan het blad van bomen en struiken, dat diep donkergroen geworden is en niet meer zo fris groen als eerst…
Overal zie je bessen, graan en fruit kleuren, zowel de gecultiveerde soorten als de wilde. Het is een volle, rijke tijd!

afbeelding Internet

Lugh was de god van de ambachten en de handel, hij was jong en sterk, meester van alle kunsten, vooral de smeedkunst!

afbeelding Internet

Volgens een oude Keltische legende wilde Lugh dat er elk jaar een herdenkingsfeest gehouden zou worden ter ere van zijn bosmoeder, Tailtiu. Zij stierf door uitputting nadat zij een dicht bos had gerooid met het doel daar graan te verbouwen. Op de plek waar Tailtiu begraven is, onder een grote heuvel in Ierland, werd het eerste Lughnasadh feest gevierd.

afbeelding Internet

Lughnasadh is een traditioneel graan- en oogstfeest. Logisch ook, als je ziet dat overal het koren in deze periode van de zomer binnengehaald wordt en dat de kansen om een strenge winter te overleven in vroeger tijden echt afhingen van een goede oogst!


Graan had in veel culturen een magische betekenis. Vaak werd het voorgesteld als een Vegetatiegod, die zich in de vorm van graan uit vrije wil opofferde om de mensheid van voedsel te voorzien. Deze god stierf als het graan werd geoogst, maar leefde voort in de graankorrels om bij het zaaien weer opnieuw tot leven te komen.


De laatste korenschoof werd magische krachten toegedicht, deze zou de Graangod zelf vertegenwoordigen. Meestal werd deze laatste schoof gezamenlijk geoogst, zodat niemand verantwoordelijk zou zijn voor het ‘onthoofden’ van de graangod en ongeluk over het dorp zou afroepen.

De laatste strohalmen werden gebruikt om een dier van te maken (vaak een geit, haas of haan) die de Vegetatiegod zelf voorstelde, of men maakte er een corndolly van, een graanpop die symbool staat voor Moeder Aarde. 

afbeelding Internet

Het feest van Lughnasadh is eigenlijk een soort voorloper van de Olympische spelen. Bij de samenkomst tijdens Lughnasadh werden niet alleen drie dagen lang religieuze rituelen gehouden, maar ook competities, waarbij de jonge Keltische strijders hun krachten konden meten met elkaar. Mooi om te zien, dat dit nog steeds gebeurd, niet alleen dit jaar in Londen, maar ook in de vorm van de Highland Games… 

Foto Internet, fotograaf onbekend

Wat kan Lughnasadh je op persoonlijk gebied brengen? Met Lughnasadh kun je terugkijken op het afgelopen jaar en bezien, welke oogst dit jaar je gebracht heeft in spirituele, emotionele en fysieke zin. Het is goed om even stil te staan bij alle mooie en groeizame dingen van het afgelopen jaar. Maar ook de mindere vruchten kun je aanschouwen, en vervolgens teruggeven aan Moeder Aarde, zodat ze als groeistof kunnen dienen voor weer een nieuw seizoen.

Foto IJzertijdboerderij Dongen

Nog mooier is het, als je dit kan delen met je dierbaren, zoals ook de oude Kelten deden: een groot vuur, lekker eten en drinken van de eerste oogst en genieten van het leven!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...