zondag 23 december 2012

De mooie Kerst Pop-upboeken van Francesca Crespi

Francesca Crespi heeft twee prachtige pop-up kerstboekjes gemaakt.
Vorig jaar kwam ik ze voor het eerst tegen... en, ik was meteen verliefd ;)!

Zelf helemaal geen papierkunstenaar, ben ik er bijzonder van onder de indruk! 
Wat een mooie manier om het kerstverhaal uit te beelden!

Het eerste boekje heeft als titel: Kerstfeest.


In zes schitterende pop-ups wordt het Kerstfeest uitgebeeld. 
Je moet het boek hiervoor wel een kwartslag draaien, maar dan heb je ook wat! 


Francesca Crespi, een Engelse illustratrice die bekend staat om haar creatieve gebruik van papier, heeft met sfeervolle tekeningen in haar eigen, ietwat naïeve stijl, prachtige pop-ups gemaakt. Op de meeste bladzijden bieden kleine beweegbare onderdelen de platen nog extra verrassingen, die zeker voor kinderen heel aantrekkelijk zijn.


Quote:
“De stijl van Crespi doet denken aan de Russische iconenkunst. Jozef en Maria en het kindje hebben gouden aureolen, evenals de engelen. Ook de kleding van Maria doet eerder Russisch dan Oosters aan. Het geheel is uitbundig versierd, de kleuren zijn zacht. De pop-ups zijn prachtig en zo stevig, dat het boek als een kerststalletje gebruikt kan worden.”


Het tweede boek is een liedjesboek, en.. net zo mooi!
Kling klokje klingeling is de titel, en ook dít boek is té leuk om in de kast te laten staan!


In dit tweede boekje zijn vijf bekende kerstliedjes met een eenvoudige notenbalk weergegeven. 
Het is echter veel meer dan een gewoon liedjesboek, in deze uitgave kun je eindeloos genieten en ontdekkingen doen..!


Quote: “Luid het kerstfeest sfeervol in met deze vijf traditionele kerstliedjes, die aan de hand van de begeleidende notenbalk door iedereen gezongen kunnen worden. Schitterende pop-up platen, schuifjes en klepjes, toveren een prachtig versierde kerstboom, de herders in het veld, hemelse hemelkoren en fonkelende sterren tevoorschijn. Terwijl jij de liedjes zingt, luistert je kleuter geboeid terwijl zijn ogen de prachtige illustraties, pop-ups en verborgen sterrenpracht ontdekt!”
En weet je, soms hoef je helemaal geen jonge kinderen meer te hebben, om dit soort juweeltjes in huis te halen.. Precies, dan zijn ze gewoon om zélf heel erg van genieten!

Iedereen heel fijne vierde Adventszondag toegewenst!


vrijdag 21 december 2012

De geschiedenis van Santa Claus

Om heel eerlijk te zijn, heb ik er niks mee! Helemaal niks, zelfs!!
Met…  De Kerstman!
Met de Kerstman, of Santa Claus, die in mijn beleving, zowel kind als volwassene zijnde, nog nooit enige rol van betekenis gespeeld heeft in de wijze waarop wij Kerstmis vieren. Die juist enigszins storend was.. vond ik..!


Eigenlijk vond ik hem altijd maar een irritant, lawaaierig en commercieel mannetje, met zijn overdreven vetgemeste en joviale voorkomen. Dat-ie ook nog onze tradities over de komst van het Kerstkind behoorlijk lijkt te overschaduwen, maakt de boel er nou niet bepaald beter op…

De meesten van ons zullen de Kerstman wel kennen uit de Disney kerstfilms, waarin hij uiteraard vaak de grote aanwezige is. Met dit stereotype beeld van de Kerstman  worden we hier dan ook het meest geconfronteerd.


Maar, waar die Kerstman nou eigenlijk vandaan komt, dat is een heel ander verhaal. En dat vind Lupineke nou weer wél leuk!

Om een uitgebreide zoektocht maar meteen kort te sluiten: uiteindelijk lijkt het er op, dat de figuur van de Kerstman oorspronkelijk voor een groot deel uit Nederland afkomstig is. Rond 1611, toen de Nederlanders naar Amerika gingen en de stad Nieuw Amsterdam stichtten, namen zij ‘hun’ heilige Sint Nicolaas mee en maakten hem beschermheilige van hun nieuwe stad. Sint Nicolaas was namelijk al patroonheilige van de Nederlandse stad Amsterdam.. logisch dus, dat de emigranten hun Nieuwe Amsterdam ook onder zijn bescherming wilden stellen!
Veertig jaar later werd Nieuw Amsterdam voor een appel en een ei aan de Engelsen verkocht en kreeg de naam New York. ‘Onze’ Sint Nicolaas bleef er echter de beschermheilige!


In de periode dat het huidige Amerika werd opgebouwd, werd New York overspoeld door Europese emigranten. Die allemaal hun eigen cultuur, gebruiken en folklore meebrachten en uitdroegen. Ook rond de Kersttradities: de Engelse Father Christmas, de Duitse Weinachtsmann, de Noorse god Thor en de Finse Joulupukki.. Zoals vermenging van volkeren plaatsvond, zo mengden ook al deze figuren zich langzaam maar zeker met de figuur Sint Nicolaas en zijn gebruiken.


In 1773 werd deze vervormde variant van Sint Nicolaas voor het eerst in de kranten genoemd als 
St. A Claus (St. er Klaas). Zijn vorm en uiterlijk was door al die verschillende invloeden al redelijk veranderd, zo werd hij afgebeeld in het groen of blauw, als oude man met een baard, zonder mijter of staf, en waren er elementen aan zijn persoon toegevoegd zoals een ezeltje, karretje, rendieren, elfjes of arrenslee. Die duidelijk hun oorsprong vinden in de Scandinavische cultuur…


In 1809 heeft de schrijver Washington Irving het over ‘St Nicholaus’ in zijn boek: ‘A History of New York’. Hij wordt hier omschreven als een oude man die op een paardje door de stad rijdt. Irving veranderde het paardje later in een karretje.


Clement Clarke Moore schreef, hierdoor geïnspireerd, het populaire gedicht “Twas the night before Christmas” (de oorspronkelijk titel was: “A visit from St Nicholas) wat ging over “Santeclaus”, een roodwangige, in bont geklede St. Nick (afkorting van Nicholaus) die met een arrenslee en acht vliegende rendieren rondreed en die zich door schoorstenen wrong en de kousen van kinderen vulde met cadeautjes. (En, waar kennen we die schoorstenen toch van ;)


Ziehier, de basis van de Kerstman was gelegd!


In 1822 waren de rendieren als trekkers van de slee al zo ingeburgerd bij het beeld van Santaclaus, dat ze namen kregen: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donner, Prancer en Vixen.
Het negende rendier, bekende Rudolph – die met de rode neus - was er toen nog niet bij. Hij ontstond pas in 1939 en werd gecreëerd in een verhaal van Robert L. May. 


“Op een mistige kerstavond, terwijl het zicht steeds slechter werd, moest Santa de hulp inroepen van Rudolph. Hij had immers een lichtgevende rode neus, en kon zo de weg verlichten”. Waarop Johnny Marks in 1949 het wereldberoemde liedje over hem schreef: “Rudolph, the red-nosed reindeer”.


Rond 1860 was Santa voor het eerst op papier te bewonderen. In de kerstnummers van Harper’s Magazine werden tekeningen afgebeeld van de tekenaar Thomas Nast. Nog steeds is Santa in diverse uitmonsteringen te zien, o.a. als dikke kabouterachtige figuur maar ook zie je hem getekend met een donkere sterrenjas aan..

Het beeld, zoals wij dat nu van de Kerstman, of Santa, of St. Nick hebben, komt voort uit een Coca Cola reclame uit 1930.


In die tijd werd Coca Cola vooral ’s zomers veel gedronken en stond het bekend als een ideale dorstlesser in warme dagen. De Coca Cola Company wilde graag de verkoop in de winterse perioden verhogen en nam daarom tekenaar Haddon Sundblom aan. Hij kreeg de opdracht om een gezellige dikkerd met mooie baard te ontwerpen in de bedrijfskleuren rood-wit.
De gepensioneerde buurman van Sundblom voldeed in ruime mate aan de eisen en stond daarom model. Hij had tevens een heel aparte lach, die klonk als Yo-ho-ho… en zo werd hij het gezicht van de Kerstman, zoals we die nu nog steeds kennen!


En zo blijkt de Kerstman heel wat meer raakvlakken met ons landje te hebben dan ik ooit heb vermoed! En is hij daardoor in mijn ogen ineens heel wat sympathieker geworden J!

Yo-ho-ho!!!

Iedereen op deze bijzondere Midwinter en ‘Einde-der-tijden-dag’ een heel fijne dag gewenst!


woensdag 19 december 2012

Volgend jaar zijn we er weer..!!

Waar… vraag je je misschien af?
Nou, in het Handwerkcafe natuurlijk!
Oh, ga je het nou al weer over dat Handwerkcafe in Veere hebben?
Tja… sorry hoor! 
Het is er ook altijd zo gezellig en leuk!!

Gistermiddag was voorlopig even de laatste middag van dit jaar.
De komende feestdagen zijn namelijk precies op dinsdagmiddag.. dus dan zijn we er eventjes niet!

Aangezien december bij uitstek een maand is om terug te kijken is het misschien leuk om te laten zien, waar al die gezellige en creatieve vrouwen mee bezig zijn…

Kijken jullie even mee?
Als afsluiting deze prachtige kerstquilt gemaakt door Leintje.
Die is wel een aparte foto waard!
Het is wat moeilijk te zien, maar de quilt zit boordevol geweldige details, een echt pronkstuk!! 
(Lupineke hoopte nog stiekem, dat deze kerstquilt met haar mee mocht naar huis, waar hij prachtig zou staan boven de bank..! Helaas ging dát feest niet door ;)

Volgend jaar zijn we er weer!
Vanaf 8 januari is het Handwerkcafe weer elke dinsdag geopend!

En wie weet… tot ziens!


zondag 16 december 2012

Adventskalenders

Advent… tijd van verwachting!
Maar, hoe geef je dit met jonge kinderen vorm?

Een Adventskalender is een bijzondere manier om elke dag ‘af te strepen’ op weg naar Kerstmis.
Elke dag een luikje openen.. te beginnen op de eerste Adventszondag!
Jaren lang was het een goede traditie binnen Huize Lupineke…


Vele hebben er dan ook aan de muur in de woonkamer gehangen in de afgelopen jaren tijdens de Adventstijd, zodat de kinderen luikje voor luikje de dagen konden aftellen tot kerstmis...
Een lief ritueel dat altijd weer een klein moment van bezinning bracht in de drukke tijden tot Kerstavond..


Een van de leukste kalenders die we ooit gehad hebben, was een ronde en kwam uit Duitsland. 

Niet verwonderlijk overigens, want de traditie om via een kalender de dagen af te tellen is van Lutherse afkomst uit de 19e eeuw. Dat verklaart ook waarom je in Duitsland en Oostenrijk nog altijd heel veel adventskalenders vindt! Het aftellen via een adventskalender is in ons eigen landje overigens nooit zo massaal de gewoonte geworden als bij onze Oosterburen.


Maar, waarom was die ronde nou zo leuk? Omdat er geen cijfertjes op stonden en er dagelijks twee hokjes geopend konden worden. Eerst een kaarsje onder de boomwortels. Daarachter was dan een afbeelding die bovenin de adventskalender terugkwam. Dat hokje kon dan ook nog open… twee kinderen elke dag gelukkig!!

Overigens kochten we heus niet elk jaar een nieuwe kalender..! Vaak bewaarde ik de kalenders en werden ze na een paar jaar ‘hergebruikt’: plakte ik de hokjes heel licht dicht met goedkope prittstift, en hadden de kinderen weer vier weken plezier!


Er is veel verschil in de kalenders die aangeboden worden. Je merkt dat er diverse stromingen terug te vinden zijn. Bijvoorbeeld de afbeeldingen die echt met het oude Bethlehem te maken hebben..
Altijd mooi zijn de Adventskalenders met winterafbeeldingen.


Of dorpjes in de sneeuw...
Hoofdthema is vaak het geboortetafereel.

Maar ook zie je regelmatig zelfgemaakte Adventskalenders. Op heel bijzondere wijze vormgegeven!


Elke dag een nootje openmaken waar een klein geschenkje in zit…Elke dag een lichtje aansteken in de adventsspiraal… op verschillende wijzen mogelijk..


Elke dag een tasje openmaken waarin je een klein cadeautje vind…


Hetzelfde bij dit prachtig geknutselde 'peperkoekenhuis'!

Vorig jaar op de Noorse Kerstmarkt in Rotterdam hing ook een Adventsquilt! De hokjes zijn zakjes waar een aardigheidje in gestopt kan worden. Wat een leuk idee!


In de adventstijd van dit jaar, 2012, zijn we al weer aan zijn derde zondag toe! Mocht je nog inspiratie willen opdoen om voor volgend jaar zelf een Adventskalender te gaan maken? Op het www, waar alle afbeeldingen vandaan komen (met dank aan alle onbekende knutselaars en fotografen!) zie je de leukste mogelijkheden voorbij komen!

Enne, zelf nog wat gevonden Lupineke?
Ja.. een geweldig leuk borduurtje, waar ik zo aan zou willen beginnen!

Ik hoop maar, dat de maakster het goed vind dat ik hem op mijn blog zet!

Iedereen heel fijne derde Adventszondag toegewenst!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...